Strasbourg – najstariji božićni sajam u Europi, najveće božićno drvce i magija koja se ne zaboravlja

Sadržaj članka

Podijeli

Strasbourg nije samo jedan od najljepših gradova u Francuskoj, također je i dom “Christkindelsmärika”, spektakularnog božićnog sajma koji je najstariji u Europi. Tamo ćete pronaći i najviše božićno drvce koje mami zadivljene poglede. Svake godine na trg Kléber donese se božićno drvce visoko trideset metara koje je ukrašeno blještavim kuglicama i lampicama. Najbolje ga je posjetiti u 17 sati kada počinje paljenje lampica i tada nastaje magija.

FOTO: @tanjas_fotowelt

Strasbourg je i najosvjetljeniji grad u Europi u prosincu i zaista izgleda kao božićna bajka. Nije ni čudo što se zove “prijestolnica Božića”. Bivši je pobjednik “Najbolje europske destinacije za božićni sajam”. Tko bi odolio ovakvoj energiji?

FOTO: @strasbourgcity

Ovo je sve što trebate znati o Strasbourgu u božićno vrijeme:

Povijest božićnog sajma u Strasbourgu

Sve je započelo 1570. ispred gotičke katedrale sa samo nekoliko štandova. Danas postoji više od 300 štandova rasprostranjenih po cijelom gradu. Srce tržnice ostaje na Place Broglie (gdje se preselila 1870.) i Place de la Cathédrale, lijepom srednjovjekovnom trgu ispred graciozne gotičke katedrale poznate u cijelom svijetu.

FOTO: @strasbourgcity

Što božićni sajam u Strasbourgu čini tako posebnim

Uživanje u alzaškoj kuhinji jedan je od primamljivih razloga za posjet Alsaceu, regiji koja je poznata po jedinstvenoj hrani, vinu i jabukovači. Postoji širok izbor kafića, restorana, barova, trgovina delikatesama i tržnica na zatvorenom gdje možete probati lokalne specijalitete očaravajućih mirisa i okusa. Tu se miješaju slani i slatki zalogaji, pereci, palačinke, kolačići, craft pivo, kuhano vino i još bezbroj divota koji će vam podići serotonin u nebesa.

FOTO: @strasbourgtourisme

Što se tiče znamenitosti i atrakcija, možete posjetiti brojne muzeje, povijesne kuće, crkve, galerije i koncertne dvorane. A tek četvrt Petite France, famozno.

Kada vrijeme dopušta, možete se provozati brodom po poznatom kanalu koji uključuje jedinstveno iskustvo prolaska kroz povijesnu prevodnicu.

FOTO: @charlottee_bcn

Mjesta koja vrijedi uvrstiti u itinerar

Posebno je spektakularan “Carré d’Or” (“Zlatni trg” koji obuhvaća najljepše ulice grada). Ne propustite ulicu des Hallebardes, s veličanstvenim kristalnim lusterima koji vise u staklenim kutijama iznad ulice.

FOTO: @strasbourgtourisme

Katedrala u Strasbourgu osvijetljena i okićena za Božić. I ne zaboravite svratiti u ljekarnu na broju 10 Place de la Cathédrale. To je najstarija ljekarna u Francuskoj i vrijedi je posjetiti.

Ovo područje prošarano je lijepim kućama zanimljivih pročelja, uključujući Maison Kamerzell koja je izgrađena 1571. i nevjerojatan je primjer renesansne arhitekture.

U srcu ove rapsodije božićnih svjetala, katedrala je okupana zlatnim svjetlom što pridonosi prekrasnoj atmosferi.

FOTO: @theunknownenthusiast 

Božićni sajam koji se uvuče pod kožu

Božićnom duhu dodatno dopridonose mirisi cimeta, kuhanog vina i bredle keksa. Raskošne girlande, božićni ukrasi, jaslice i adventski vijenci ukrašavaju ulice. Štandovi su prepuni tradicionalnog posuđa, stolnjaka, ukrasa i ručno rađenih igračaka na živopisnim tržnicama. Ovo je mjesto za kupnju umjetnina i rukotvorina. Od slika na staklu, intarzija, glazbenih kutija i izvezenih stolnjaka do grnčarije. Štandovi s hranom sigurno će vas mamiti. Začinjeni kruh, kugelhopf torta, berawecka torta, tradicionalne slastice i kolači, kuhano vino i, naravno, foie gras.

FOTO: @strasbourgcity

Budite sigurni da osim božićnih sajmova postoji mnogo sjajnih razloga da posjetite Strasbourg, što znači da ćete imati mnogo toga za raditi tijekom svog putovanja koje će zauzeti posebno mjesto u vašim uspomenama.

Slični članci