Staycation: Kako se opustiti i napuniti energijom iako ne idete na more

Sadržaj članka

Podijeli

Kada životne okolnosti ili jednostavna želja za uštedom nalažu da ostanete kod kuće umjesto odlaska na godišnji odmor, ne očajavajte. Staycation, ili “odmor kod kuće,” može biti jednako osnažujuć i osvježavajuć kao i tradicionalni odmor na moru, ako se pravilno organizira. Staycation ne mora biti kompromis, već prilika za stvaranje jedinstvenog, personaliziranog odmora. Uz malo planiranja i kreativnosti, možete se osjećati obnovljeno i ispunjeno, čak i bez napuštanja svog doma. Uživajte u svom odmoru kod kuće i iskoristite svaku priliku za opuštanje i radovanje jednostavnim zadovoljstvima života.

Planirajte svoj Staycation

Kao i kod svakog odmora, planiranje je ključ. Razmislite o aktivnostima koje vas opuštaju i zabavljaju te ih stavite u svoj raspored. Planiranje će vam pomoći da izbjegnete upadanje u rutinu svakodnevnog života i omogućiti vam da se stvarno opustite.

Stvorite SPA doživljaj kod kuće

Transformirajte svoju kupaonicu u spa oazu. Uzmite mirisne svijeće, esencijalna ulja, opuštajuću glazbu i napunite kadu toplom vodom. Možete napraviti i DIY tretmane za lice ili tijelo koristeći prirodne sastojke koje već imate kod kuće.

Organizirajte tematske večeri

Provedite vrijeme učeći o različitim kulturama kroz hranu i filmove. Organizirajte meksičku večer s domaćim tacosima i margaritama uz gledanje klasičnih meksičkih filmova. Ili talijansku večer s domaćom pizzom i talijanskim filmovima. Ovo će vam omogućiti da “putujete” bez napuštanja doma.

Provedite vrijeme u prirodi

Ako imate vrt, dvorište ili balkon, iskoristite ga maksimalno. Postavite ležaljku, čitajte knjigu na svježem zraku ili organizirajte piknik. Ako živite blizu parka ili šume, provedite dan u prirodi šetajući ili biciklirajući.

Naučite nešto novo

Odmor je odlično vrijeme za učenje novih vještina ili hobija. Isprobajte kuhanje novih recepata, crtanje, vrtlarstvo ili čak učenje novog jezika. Učenje nečeg novog može biti iznimno osnažujuće i može vam pružiti osjećaj veće vrijednosti. Možda se u svladavanju novih vještina krije vaš novi, dugoročni hobby ili čak novo zanimanje. Pružite si priliku da radite nešto što vas zanima, veseli i što će učiniti da popunite praznine koje mogu nastati u kolotečini.

Digitalni detox

Isključite se od tehnologije i provedite nekoliko dana bez stalnog provjeravanja e-mailova, društvenih mreža i vijesti. Fokusirajte se na čitanje knjiga, meditaciju, pisanje dnevnika ili jednostavno uživanje u trenutku. Nakon predaha od društvenih mreža, osjećat ćete se svježije, a bit ćete i produktivniji. Ovo provjereno funkcionira – uvjerila sam se na vlastitom primjeru.

Fizička aktivnost

Tjelovježba je izvrsna za smanjenje stresa i povećanje energije. Možete probati jogu, pilates, trčanje ili jednostavno duge šetnje. Postavite si izazove, kao što su 30-dnevni fitness programi koji su dostupni online. Nikad nije kasno za novi početak i zdrave navike.

Ugostite prijatelje i obitelj

Ako ne možete putovati, pozovite prijatelje i obitelj da provedu vrijeme s vama. Organizirajte roštilj, filmsku večer ili zajedničko kuhanje. Druženje s voljenima može biti iznimno opuštajuće. Provedite vrijeme uz smijeh i vidjet ćete koliko ćete se osjećati bolje.

Oslobodite se odgovornosti

Pokušajte si organizirati vrijeme kao da ste zaista na odmoru. To znači ne razmišljati o poslu, kućanskim obavezama i dnevnim stresovima. Možete unaprijed pripremiti obroke ili čak naručivati hranu kako biste si olakšali. Ne gledajte na sat i spavajte dokle god želite. Vidjet ćete promjene i na vašem izgledu, ali i u raspoloženju.

Budite kreativni

Koristite vrijeme za kreativne projekte. Možete se baviti pisanjem, slikanjem, fotografijom ili izradom rukotvorina. Kreativnost može biti odličan način za opuštanje i izražavanje svojih osjećaja. Usporite vrijeme i prisjetite se vremena kada su se novine čitale od korica do korica, kada niste preskakali uvod pjesme ili špicu serije… Kada ste se posvetili čitanju tekstova i suradnika na novom albumu omiljene pjevačice i kada ste znali sve o svojim idolima iz pop kulture. Sigurno vam ovakve uspomene izmamljuju osmijeh pa zašto onda ne stvorite nove, slične i još ljepše. Ovo ljeto može biti prilika da uz malo novca, proživite duge tople dane kvalitetnije i uz mnogo više posvećenosti sebi i vlastitom senzibilitetu.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci