Putovanje kroz vrijeme: 7 najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi

Sadržaj članka

Podijeli

Srednjovjekovni gradovi su jedna od najuzbudljivijih tema za turiste koji žele doživjeti povijest i kulturu nekog kraja. Ovi su gradovi čarobni i impresivni, prepuni zanimljivih priča, a njihove zidine, tvrđave i palače svjedoče o burnoj prošlosti koja ih je oblikovala.

Europa je dom nekih od najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradova na svijetu. Ti gradovi često se nalaze u slikovitim okruženjima i nude nevjerojatne prizore i panorame. Putovanje u ove gradove znači upoznavanje arhitekture, povijesti, umjetnosti i gastronomije, a sve to u nezaboravnom ambijentu koji doslovno oduzima dah.

Bez obzira jeste li avanturističkog duha ili putujete radi opuštanja, srednjevjekovni gradovi nude sve vrste atrakcija koje će zadovoljiti vaše potrebe. Mnogi od ovih gradova su poput otvorenih muzeja pa ćete tu moći uživati u bogatoj kulturi i povijesnim pričama dok lutate njihovim ulicama.

Ovdje sam izdvojila 7 najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradova u Europi koje svakako vrijedi posjetiti, a svaki od njih ima svoj jedinstveni šarm i karakteristike koje će sigurno ostaviti snažan dojam.

Bruges, Belgija

Ovaj belgijski grad je poznat po svojim kanalima i srednjovjekovnoj arhitekturi, što ga čini popularnim turističkim odredištem. Samo ime asocira na vizije bajkovitih kanala, kućica od medenjaka i neobičnih barova u kojima se poslužuje obilje belgijskog piva. Grad je bio jedan od najvažnijih trgovačkih centara Europe tijekom srednjeg vijeka, a danas je toliko dobro očuvan da se čini kao da se vrijeme zaustavilo. Bruges ima mnoge znamenitosti koje se mogu razgledati, uključujući Gradsku vijećnicu, koja datira iz 1376. godine, a danas je sjedište gradske uprave, te Baziliku Sv. Krvi, koja se smatra jednim od najboljih primjera gotičke arhitekture u Belgiji.

Također možete istražiti uske ulice popločane kaldrmom, kuće u pastelnim bojama i male trgove koji se protežu gradom. Nije teško zamisliti kako bi Brugge izgledao u srednjem vijeku, dok se gondole klize kanalima i zvuk zvona crkava odjekuje gradom. Ako tražite romantičan gradski odmor ili samo želite osjetiti atmosferu srednjeg vijeka, Brugge je definitivno destinacija koju treba posjetiti.

Česky Krumlov, Češka

Ovaj češki grad ima prekrasne zidine i kule, a njegova srednjovjekovna arhitektura privlači mnoge turiste. Český Krumlov je malen, ali očaravajuće lijep. Slikovito središte Český Krumlova dio je svjetske baštine UNESCO-a i gotovo je u potpunosti pješačka zona.

Ovdje ćete se osjećati kao na filmskom setu: svaka kućica savršeno se uklapa u povijesno okruženje. U centru se nalazi nekoliko stotina kuća starih i do 500 godina, a opet tako lijepo obnovljenih. Također će vas oduševiti spektakularni dvorac.

Girona, Španjolska

Ovaj katalonski grad ima zidine iz 9. stoljeća, prekrasne zgrade i mnoge druge srednjovjekovne znamenitosti. Passeig de la Muralla (šetnja zidom) pruža nevjerojatan panoramski pogled na Gironu. Gradskim zidinama Girone datira se još iz 1. stoljeća prije Krista, a smatraju se najpotpunijim zidinama u cijeloj Španjolskoj. Força Vella (stara tvrđava) sagradili su Rimljani, a neki njezini dijelovi i danas stoje. Kroz srednji vijek zidovi su proširivani i obnavljani kako bi se Grad zaštitio od napada i opsada. Danas šetnja zidom predstavlja jednu od najboljih aktivnosti koju možete poduzeti u Gironi kako biste vidjeli grad iz perspektive ptice i Pirinejske planine u daljini.

Dubrovnik, Hrvatska

Na popisu gradova koji putoholičari nikada ne zaobilaze, s pravom se našao Dubrovnik. Vizure Dubrovnika godina obilaze svijet uvijek izazivajući oduševljenje. Zidine iz 13. stoljeća, prekrasna arhitektura i bogata kulturna baština, visoko je na popisu najljepših srednjevjekovnih europskih gradova. Dubrovačke zidine predstavljaju prikaz moći nekadašnjeg srednjovjekovnog grada-države, dok je Knežev dvor u Dubrovniku pogled u svakodnevne detalje života u to vrijeme. Rektor je predsjedavao izuzetno funkcionalnom samoupravom, a njegova palača uz glavni trg sadržavala je stolice, perike i haljine koje su mu pomagale u obavljanju dužnosti. Na zidovima se nalaze portreti bivših kolega i suradnika. Također, obratite pažnju na satove koji su postavljeni na četvrt do šest, vrijeme kada su Napoleonove trupe ušle u grad 1806. godine.

Siena, Italija

Siena je jedan od najljepših gradova u Toskani, regiji u središnjoj Italiji koja je poznata po prekrasnim brežuljcima, vinogradima, maslinicima i prekrasnoj arhitekturi. Siena je prekrasan primjer toskanske arhitekture i kulture te je jedan od najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradova u Italiji. Grad je osnovan u 1. stoljeću prije Krista i tijekom srednjeg vijeka bio je jedan od najvažnijih gradova u Toskani.

Siena je poznata po prekrasnom gradskom trgu Piazza del Campo, koji je smješten u samom središtu grada. Trg je okružen prekrasnim zgradama i fontanama, a posebno je poznat po svojoj karakterističnoj obliku koji podsjeća na školjku. Također, na ovom trgu se održava poznata Palio utrka konja koja se održava dva puta godišnje u srpnju i kolovozu.

Siena je također poznata po prekrasnoj katedrali Santa Maria Assunta, koja datira iz 12. stoljeća i smatra se jednom od najljepših katedrala u Italiji. Katedrala je poznata po svojoj prekrasnoj fasadi od bijelog i zelenog mramora, kao i po unutrašnjosti koja je ukrašena prekrasnim umjetničkim djelima.

Posjetitelji također mogu posjetiti Torre del Mangia, prekrasan toranj u središtu grada koji pruža prekrasan pogled na grad. Također, za ljubitelje umjetnosti, Galerija umjetnosti u Sieni nudi prekrasnu zbirku slika i skulptura, uključujući neke od najvažnijih talijanskih umjetnika.

Edinburgh, Škotska

Ovaj škotski grad ima prekrasne zidine i zamak iz 12. stoljeća, koji privlače mnoge posjetitelje svake godine. Osim što se Edinburghom posebno oduševljavaju ljubitelji arhitekture i povijesti, ukoliko volite isprobavati hranu i možete se nazvati foodiejem, onda ćete ovdje silno uživati. Edinburgh je poznat po brojnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, pubovima i nevjerojatnom street food ponudom.

Svojim brojnim kulturnim znamenitostima, utvrđenjima i palačama, Edinburgh je prepun priča koje datiraju još iz srednjeg vijeka. Stari grad, poznat i kao The Royal Mile, sastoji se od uskih i vijugavih uličica koje su prepune prekrasnih zgrada iz 17. i 18. stoljeća.

Jedna od najvećih atrakcija u Edinburghu je Edinburgh Castle, impozantna tvrđava koja se uzdiže nad gradom. Tvrđava datira iz 12. stoljeća i bila je dom različitim vladarima i vojskama kroz stoljeća. Unutar tvrđave se nalaze muzeji i zbirke koje prikazuju povijest Škotske, a pogled s vrha je impresivan.

S druge strane, Holyrood Palace je prekrasna palača koja je služila kao kraljevski dom za škotske vladare. Sagrađena u 17. stoljeću, posjetitelji mogu uživati u prekrasnom interijeru palače i posjetiti dvoranu u kojoj se održavaju svečane ceremonije.

Edinburgh je također poznat po svojoj mračnoj prošlosti, koja je prikazana u brojnim podzemnim turama koje nude uvid u život u srednjovjekovnom Edinburghu. Turisti se mogu spustiti ispod ulica i otkriti skrivene prolaze, podzemne katakombe i mračne priče o životu u gradu kroz stoljeća.

Ovaj grad nudi nezaboravno iskustvo srednjevjekovne Škotske, sa svojom raskošnom arhitekturom, prekrasnim palačama, utvrđenjima i bogatom poviješću. Ako ste ljubitelj srednjovjekovne povijesti, Edinburgh je definitivno destinacija koju ne smijete propustiti.

Toledo, Španjolska

Putovanje u Španjolsku, uvijek je bogat doživljaj. Kultura, arhitektura, hrana, klima i prekrasni pejzaži, učinit će da se potpuno prepustite trenutku. Ne poznajem osobu koja na svom popisu želja nema Barcelonu i Madrid. To je bio jedan od razloga zašto sam prije nekoliko godina krenula na putovanje južnom Europom. Osim Italije i Francuske, silno sam željela vidjeti sve te čarolije španjolskih gradova o kojima sam toliko čitala. I na veliko iznenađenje i oduševljenje, na ovom proputovanju, na popisu gradova za istinski doživljaj upoznavanja juga Europe, našao se Toledo. Maleni grad kojega krase srednjovjekovne zidine i prekrasna katedrala. Posebno je dojmljiva Stara tvrđava koja potječe iz rimskog doba, ali su je obnovili Alfonso VI i Alfonso X, a kasnije i car Karlo V. Jedno je to od najdojmljivijih mjesta svjetske baštine UNESCO-a u Španjolskoj. Toledo je pravo utočište za sve ljubitelje povijesti. To je jedini grad s više povijesnih znamenitosti po četvornom metru od Rima.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci