Plitvička jezera: Zašto je listopad idealno vrijeme za izlet na ovo magično mjesto?

Sadržaj članka

Podijeli

Bilo koje doba godine da izabere za izlet na Plitvička jezera, nećete pogriješiti. Svako od njih oboji ovo magično mjesto posebnom ljepotom. Posljednji put sam bila na Plitvicama prije 5 godina kada su bile potpuno okovane snijegom i to je zaista bio winter wonderland u pravom smislu te riječi. Caklasti, srebrno bijeli prekrivač koji je omotao šumu i kristalno zaleđeno jezero, zaista je baš onako kako crtaju vrsni animatori bajke u crtanim filmovima. Pucketanje snijega pod nogama, topli čaj u rukama dok šetate i divite se ovoj magiji, zahvalni što je baš ovaj komadić raja u vašem susjedstvu.

A sada, ujesen, kada bakrena boja lišća, rasplamsava na vjetru neku čudesnu igru dok se pomičete ovim kraljevskim stazama opuštajući pogled usmjeren u smaragdnu vodu, opet se pred vama stvara priča dostojna filma. Ovih je dana napadalo mnogo kiše, što je učinilo slapove još raskošnijima. Ovoga nas je vikenda pomazilo lijepo vrijeme pa je šetnju pored jezera, sunce dodatno začinilo zlatnim zrakama koje su grijale kožu, a u ovoj vodeno-šumskoj bajci stvarale zlatne caklaste niti, unoseći blistavi glamur u ovo (ionako) božanstveno mjesto.

U ovoj šetnji punoj divljenja, nekoliko sam puta čula komentare kako je teško ovu ljepotu prenijeti slikom. Pokušavali su turisti, pokušavala sam i ja uslikati neki predivan kadar koji oslikava ono što nam je svima po tisućiti put zaustavilo dah, ali teško. Nijedna slika nije imala ono nešto, što ima taj pogled uživo. Zaista, Plitvice su jedno od rijetkih mjesta na svijetu čija je ljepota neopisiva pa ne čudi zašto toliko turista hrli doživjeti ih i sa sobom ponijeti uspomene na magiju koja s takvom nenametljivošću, ali silinom oplemenjuje i očarava. Kristalno čista voda, zaigrane ribice koje kao da su uvježbale neku luckastu koreografiju, drvene staze koje uokviruju ovu nestvarnu zeleno-plavu boju jezera, huk vodopada, šum lišća u šumi i ti tako obični, a tako šarmatni grmovi šipka… To je sve što je Lika, ali na jednom mjestu spojeno u paket prepun boja, mirisa i sjaja koji je teško usporediv s bilo kojim drugim prirodnim bogatstvom.

Promotivni tjedan s povoljnim cijenama

Svi smo svjedoci koliko su gužve i masovni turizam počeli štetiti ovom dragulju prirodne baštine pa je sada ograničen broj posjetitelja, a i cijena karata je znatno viša nego prije nekoliko godina. Sve samo da bi se smanjio broj posjeta i uveo red tijekom razgledavanja. Stoga, ukoliko ste se zaželjeli upiti svu čar Nacionalnog parka Plitvička jezera, sada je prava prilika. Osim što su temperature mnogo podnošljivije nego u ljetnim mjesecima, gužve su znatno reducirane, a cijene su i više nego pristupačne. Aktualan je promotivni tjedan koji traje do 9. listopada.

Sada je cijena ulaznice za odrasle osobe je 80 kn, za studente 45 kn, a za djecu do 18 godina 35 kn. Jedino je važno kupiti kartu online jer je i ovo pravilo uvedeno kako bi se smanjile gužve i kako bi se ograničio broj posjetitelja. Osim toga, praktično je jer ćete izbjeći čekanje za kupovinu karata u samom Parku već ćete odmah, nakon što ste parkirali, moći ušetati i odabrati jednu od vama najprivlačnijih staza. Ovisno o tome jeste li za šetnju u trajanju 2 sata ili 8 sati. Dakle, za svakoga ima ponešto. I za obitelji s djecom, kojima je cilj što prije sve pogledati, provozati se brodićem po Kozjaku i voziti vlakićem ili pak dugo, dugo istraživati svaki pedalj nacionalnog parka, zavirujući u prekrasnost Gornjih i Donjih jezera, osjetiti privlačnost gracioznosti i divljine svake staze, zaploviti čamcem i ukrcati se na vlakić… Još jedna važna informacija je da se parking naplaćuje od 7 ujutro do 19 sati. Ukoliko izađete s parkinga nakon 19 sati, nećete platiti ništa pa pomno isplanirajte svoj dan i procijenite što vam se najviše isplati, a da ne naruši uživanje u Plitvicama ili vaš planirani budžet.

Gastro ponuda

U ovom promotivnom tjednu, aktualan je popust od 25 % u svim ugostiteljskim objektima u sklopu Nacionalnog parka. Hrana je zaista savršena, svježa i puna okusa, pa nikako ne propustite ni ovaj djelić gastro magije.

Moja preporuka je svakako restoran Lička kuća. Atmosfera je prava domaća, a svako jelo je odraz prave ličke kuhinje. Od base do janjetine ispod peke i polica, sve je s a v r š e n o i vrijedi svake kune. Krumpir se topi u ustima, juha je kao da ju je samo za vas, s posebnom ljubavlju, kuhala baka. Ne propustite ni rakiju od velebitske degenije kao aperitiv jedinstvenog autohtonog okusa koji u malenoj čašici donosi okus ličkog bilja.

Ukoliko želite naručiti Menu koji možete vidjeti na promo materijalima, morat ćete ga naručiti 2-3 sata prije nego što dođete u restoran. Ostala jela, uključujući i peke, ne morate unaprijed naručivati. Karticu za parking, također možete ovjeriti u restoranu pri plaćanju računa i tako vam se smanjuje cijena parkinga za dva sata.

Ovo je idealno vrijeme kada ne biste trebali propustiti prepustiti se svim ljepotama Plitvičkih jezera jer jesen na ovom mjestu zaista šapuće neke posebne melodije, priroda miriše na mirnu energiju, sve se polako utišava, a jezera blistaju na jesenskom suncu kao drago kamenje u najraskošnijoj kutiji nakita. Sve je tako otmjeno i sjetno da ne postoji bolji način za provesti slobodno vrijeme od prepuštanja ovoj energiji najstarijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj. Mogu slobodno reći da su svaki hvalospjev ova jezera opravdala svojom blistavošću ovog vikenda; pomogla su mi da napunim baterije i u dobrom raspoloženju krenem u novi radni tjedan. A znate onaj osjećaj sitnih kapljica na obrazima koje vjetar donosi sa slapova dok se oni lome i pljuskaju po stijenama? E, to je tek posebna priča koja se mora ispričati uživo.

Slični članci