Nemoguća misija: Odmazda – film koji vrijedi pogledati čak ako i ne volite akcijske trilere

Sadržaj članka

Podijeli

U najnovijem nastavku slavne franšize- Nemoguća misija – Dead Reckoning, koju potpisuje Christopher McQuarrie, tema nikad aktualnija – borba s umjetnom inteligencijom.

Entitet (umjetna inteligencija), poput sile zla, prijeti da će dokrajčiti čovječanstvo. Riječ je posebnoj vrsti računalnog virusa sa sposobnošću hakiranja bilo kojeg sustava, satelita i signala, a ne odolijevaju mu ni oni koji su do pojave ovog čudovišta, slovili kao najbolji, neprobojni i nesavladivi. No, tu je Tom Cruise u ulozi Ethana Hunta da Entitetu i njegovom pomoćniku Gabrielu (Esai Morales), s kojim ima neraščišćenu prošlost, pomrsi račune.

Nemoguća misija u potrazi za potopljenom podmornicom Sevastopolj

Ethanova ekipa koju čine briljantni Shea Whigham i Greg Tarzan Davis odolijevaju opakim zamkama i nemilosrdnoj borbi s protivnicima.  

Budući da je riječ o prvom dijelu, nismo dobili odgovor kako će se točno raspetljati priča, odnosno kako će Ethan doskočiti Entitetu i kako će doći do potonule podmornice Sevastopolj, kako bi spriječio da ovo oružje dopadne u pogrešne ruke. No, pruženo je toliko adrenalina i zadivljujućih vratolomnih scena da je nemoguće ne diviti se umijeću i hrabrosti glumačke postavke na čelu s Cruiseom. Iz ovog nastavka je i više nego dovoljno za pretpostaviti kako gledatelje u drugom dijelu Nemoguće misije očekuje još napetija radnja s mnogo zadivljujućih scena Cruiseovog raskošnog talenta u ovom akcijskom trileru.

Što očekivati od filma

Ako vam se žuri, ovaj film nemojte gledati jer traje 2 sata i 43 minute i zaista je potrebno odgledati ga od početka do kraja, za potpuni doživljaj. Iz scene u scenu, iz minute u minutu događaju nove vratolomije, a napetost ne popušta do posljednje sekunde. Ovo nikako nije onaj od filmova o kojima danima nakon što ga odgledate razmišljate ili koji će vam otkriti nove spoznaje, zaroniti u osjećaje, ali je baš ono što očekujete od Nemoguće misije. Da sve puca, izlazi iz šina, mrda vas iz fotelje i dobro zabavlja. Doduše, u nekim scenama pred kraj filma, pogotovo kada je riječ o borbi Ethana i Gabriela, zaista ima predvidljivih scena i raspleta, ali adrenalinski trnci u mnogo navrata, moram priznati, bili su itekako prisutni.

Nebitno za radnju, ali meni bode oči. Primijetila sam detalj za koji sam odmah pomislila, „kako je moguće da se u filmu s ovakvim budžetom potkrade ovakva greška“. Kada se Grace u vlaku, pred sam kraj, nađe pred neprijateljskom ekipom pa preokreće ključ u ruci, pa u sljedećem trenutku drži ruke u zraku, u znak predaje, ima potpuno drugačije ruke i nokte pa se iz aviona vidi da je scene s ključem odradila dublerica.

Nemoguća misija – film koji bi bilo nepravedno ignorirati

Osobno nisam ljubiteljica akcijskih filmova, ali Nemoguću misiju bilo bi nepravedno ignorirati. Bez obzira preferiram li ovaj žanr ili ne, smatrala li izlizanom priču oko borbe za oružje koje prijeti da će uništiti svijet, ovom filmu se mora priznati maestralnost. Zadivljujući lokaliteti, Rim kao na dlanu, doslovno možete prepoznati svaku ulicu koju turistički obiđete, Venecija u svom raskošnom šarmu, surovost Alpa… Sve je toliko vizualno privlačno, a dodatno pojačano adrenaliskim shootovima koji ne prestaju šokirati i proizvoditi trnce na koži. S pravom je Tom Cruise ovakva veličina jer teško da će mu u skorije vrijeme stati na crtu osoba u filmskom svijetu koja je na takvom nivou fizičke spremnosti, producentske umješnosti, glumačkog talenta, preciznosti i pedantnosti u svom poslu kao što je on. U ovim franšizama, stvorio je poligon za prikaz svog osebujnog talenta koji iznova dolazi u novim izdanjima, podižući ljestvicu više i više.

Skok s motorom niz litice u Norveškoj je scena za filmske anale, a urušavanje vlaka vagon po vagon, podiglo je film na još viši nivo ovakvog žanra. Osim Cruisea, protagonistica Hayley Atwell u ulozi kradljivice Grace, pokazala je odlične glumačke sposobnosti, unijevši neku neobičnu lepršavost, pomiješanu s mistikom, što se odlično uklopilo u radnju ovog nastavka i osvježilo priču. U ovom nastavku više ženskih likova (Hayley Atwell – Grace, Rebecca Ferguson – Ilsa Faust, Vanessa Kirby – Bijela udovica, Pom Klementieff – Paris…),  u sjajnim ulogama, također je dalo filmu novu dimenziju i osebujnost pa je uz scena vratolomija, sjajne dijaloge, efekte i lokacije, zaista opravdano što je ovaj film dobio visoke ocjene.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci