Najljepše zbirke poezije koje nosimo ovo ljeto na plažu

Sadržaj članka

Podijeli

Jeste li znali da je preporučeni broj knjiga koji bi osoba trebala pročitati u godini dana, 12 – 15? Ukoliko još uvijek niste ni blizu tih brojeva, a već je proteklo pola godine, sada je vrijeme da uzmete knjige u ruke i krenete s kulturnim uzdizanjem. Osim što će vam čitanje pomoći u oslobađanju od stresa, uz knjigu ćete lako napraviti digitalni detoks, izgledat ćete ljepše i svježije, bolje ćete spavati, a i povezat ćete se sa svojim skrivenim emocijama. U kofer za more koji spremate, ubacite neke od klasika poezije i uljepšajte si dane na plaži. Ovo ljeto će uz ove zbirke poezije biti puno ljepote, osnaženosti i romantike. Upravo to vam treba, zar ne?

Pablo Neruda, “Dvadeset ljubavnih pjesama i jedna očajna”

Ova zbirka, objavljena 1924. godine, jedno je od najpoznatijih i najomiljenijih djela Pabla Nerude. Kroz dvadeset pjesama, Neruda istražuje teme ljubavi, strasti, i tuge, koristeći bogat, senzualan jezik i slikovite metafore. Završna pjesma, “Očajna pjesma,” donosi snažan kontrast sa svojim melankoličnim tonom. Zbirka je često hvaljena zbog svoje emocionalne dubine i ljepote izraza.

Rumi, “Bit ćeš moj svjetionik: zbirka stihova”

Jalaluddin Rumi, perzijski pjesnik iz 13. stoljeća, jedan je od najznačajnijih sufijskih mistika. Njegova poezija, prevedena i priređena u zbirci “Bit ćeš moj svjetionik,” istražuje teme ljubavi, duhovnosti i jedinstva s božanskim. Rumi koristi jednostavan, ali dubok jezik, često kombinirajući svakodnevne slike s mističnim značenjima. Ove pjesme često nose poruku univerzalne ljubavi i jedinstva.

Maya Angelou, “Ipak, ustajem”

Zbirka pjesama “Ipak, ustajem” (Still I Rise) poznate američke pjesnikinje i aktivistkinje Maye Angelou istražuje teme otpornosti, identiteta i ponosa. Angelou koristi snažne, emotivne stihove kako bi izrazila svoju borbu protiv nepravde i diskriminacije, ali i svoju neuništivu nadu i snagu. Naslovna pjesma “Still I Rise” posebno je inspirativna, slavimoći snagu i nepokolebljivost duha unatoč svim preprekama.

Emily Dickinson, “Odabrane pjesme”

Emily Dickinson, jedna od najvažnijih američkih pjesnikinja, poznata je po svojoj introspektivnosti i jedinstvenom stilu. Zbirka “Odabrane pjesme” donosi neke od njenih najvažnijih i najpoznatijih radova. Dickinson je često pisala o temama prirode, smrti, ljubavi i besmrtnosti, koristeći neobične sintaktičke strukture i bogatu simboliku. Njene pjesme su duboko osobne i često reflektiraju njeno izolirano, kontemplativno življenje.

Rainer Maria Rilke, “Pjesme”

Rainer Maria Rilke, jedan od najvažnijih pjesnika na njemačkom jeziku, poznat je po svojoj lirskoj i reflektivnoj poeziji. Zbirka “Pjesme” obuhvaća razne faze njegovog stvaralaštva, uključujući meditacije o ljubavi, umjetnosti, smrti i duhovnosti. Rilke koristi bogate, kompleksne slike i simboliku kako bi istražio duboke egzistencijalne i metafizičke teme. Njegova poezija često izaziva čitatelja na introspekciju i razmišljanje o vlastitom mjestu u svijetu.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci