Magična mjesta koja bi svatko trebao posjetiti u Toskani

Sadržaj članka

Podijeli

Kad pomislimo na idiličan odmor na kojemu je svaki detalj vrijedan divljenja, zasigurno je Italija zemlja koja se uklapa u takvu ideju hedonizma. Toskana, kao jedna od najromantičnijih regija u svijetu koja osvaja na prvi pogled; od boja i mirisa, do prekrasnih krajolika, fantastičnih specijaliteta, vina i nevjerojatnih vila koja pružaju očaravajući doživljaj visoko je na wish listi mnogih zaljubljenika u putovanja.

A kako su prosječne temperature ovdje između 20 i 25 stupnjeva, koje ljeti znaju porasti i preko 30 stupnjeva, Toskana je idealna za provesti godišnji odmor. Brdovite seoske ceste koje vode kroz lance srednjovjekovnih sela doista su obrubljene vinogradima i maslinama. Mještani žive usporeno, a između ispijanja vina i kušanja tjestenine, turisti u Toskani lako se prilagode ovom ritmu u tren oka. Iako biste većinu svog putovanja mogli provesti u rustikalnoj ruralnoj vili, plivajući, pijuckajući i spavajući danima, bilo da ste sami ili ako koristite organizirani obilazak Toskane, također je neprocjenjivo važno izaći i upoznati i kulturu i život toskanskih ljudi.

Uz prekrasne plaže, vinograde i povijesne gradove, postoji više od nekoliko destinacija koje vrijedi posjetiti u ovoj magičnoj regiji i nagraditi se odmorom za pamćenje.

Izdvojila sam 5 najboljih mjesta koja trebate uzeti u obzir kada idete na putovanje u Toskanu.

Arezzo

Arezzo ima bogatu povijest i dobro očuvano središte grada s mnoštvom spomenika, crkava i muzeja, što nudi priliku za pravo uzbudljivo putovanje u prošlost.

Piazza Grande je dobro polazište za obilazak grada, a može se pohvaliti Loggiato Vasariano i Palazzo delle Logge. Još jedna važna postaja na itinereru je bazilika San Francesco i njezina zadivljujuća Cappella Bacci. Nikako ne propustite Muzej srednjovjekovne i moderne umjetnosti i romaničku crkvu Santa Maria della Pieve.

Pisa

Svi znaju da je Pisa poznata po kosom tornju Piazza dei Miracoli (što znači: trg čuda). Ali postoji više atrakcija zbog kojih ovaj grad vrijedi posjetiti. Katedrala Duomo, na primjer, i krstionica uz nju. Pisa je toskanski sveučilišni grad koji je posebno šarmantan po mnoštvu ugodnih barova, restorana i slikovitih trgova na kojima možete uživati u osvježavajućim pićima na terasama. Galileo Galilei, poznati talijanski liječnik, astronom, matematičar i filozof, studirao je u Pisi. Možete posjetiti njegovu kuću u blizini Piazza dei Cavalieri.

Siena

Još jedan srednjovjekovni grad na brežuljku u srcu Toskane, Siena je puno veći grad čije je povijesno gradsko središte, mjesto UNESCO-ve svjetske baštine, smješteno na utabanoj stazi. Ali s vrlo dobrim razlogom: Siena je jedno od najboljih mjesta za posjetiti u Toskani zbog svoje izvanredne ljepote, ali posebno popularna u srpnju ili kolovozu, kada se održava Palio Di Siena. Godišnja konjska utrka Palio di Siena stoljećima se održava upravo na središnjem trgu Piazza del Ciampo u obliku školjke. Ova konjska utrka svake je godine zasigurno najveći spektakl u kalendaru događanja u cijeloj regiji.
Može se popeti uz 300 strmih stepenica Torre del Mangia točno na Piazza del Ciampo, a njegov toranj također pruža prekrasan pogled na grad i toskanski krajolik. Katedrala u Sieni iz 12. stoljeća, sa svojim upečatljivim crno-bijelim pročeljem, ispunjena je slikama i skulpturama sienskih umjetnika koji su bili među najboljima i najutjecajnijima u srednjem vijeku, prije nego što je Firenca postala žarišna točka s Michelangelom i Da Vincijem.

Budući da je Siena i malen grad i sveučilišni grad, pronašli smo dobar spoj srednjovjekovne povijesti i moderne kreativne crte, što je rezultiralo neobičnim trgovinama, uličnom umjetnošću te pubovima i barovima punim lokalnih ličnosti.

San Gimignano

Četrnaest visokih tornjeva San Gimignana dočekuju posjetitelje. Grad, smješten na vrhu brda 50 km južno od Firence, potpuno je zatvoren unutar izvornih gradskih zidina, a kuće od vapnenca duž uskih uličica pune su trgovina koje prodaju vino, nakit i umjetnost inspiriranu Toskanom.
Mali grad od 7000 stanovnika održava ove ulice slobodnima od automobila, dopuštajući posjetiteljima da uživaju u šetnji, kušajući talijanske slatkiše, sir, kruh, degustiraju vina, istražuju slastičarne s najkremastijim gelatom i pizzerije koje nepce pune izvrsnim jedinstvenim kombinacijama. Popnite se usponom uz stotine stepenica do vrha Torre Grossa na trgu Popolo kako biste doživjeli pogled od 360 stupnjeva na najslikovitiju toskansku prirodu u regiji.
Piazza della Cisterna je glavni trg u gradu, a bunar u sredini je odlično mjesto za promatranje. To je također mjesto gdje svjetski poznati proizvođač gelata Sergio ima svoju Gelateriju Dondorli (Piazza Della Cisterna 4), hvaljenu u medijima diljem svijeta. Zateknete li se tamo u četvrtak, ovdje možete posjetiti toskansku tržnicu. Područje starog dvorca Rocca je najviša točka grada i pruža prekrasan pogled na San Gimignano i okolni krajolik.

Volterra

Što ako kažemo da je Volterra, samo 30 km zapadno od San Gimignana, još jedan toskanski grad na brdu – biste li se iznenadili? Da, upravo su ih tada radili tako, ali svaki grad, pa tako i Volterra, ima svoje jedinstvene karakteristike.

Kao prvo, Volterra je možda poznata Twihardsima (obožavateljima Sumrak sage Stephanie Myer) jer je to važno mjesto u popularnim knjigama. Gradske zidine Volterre potpuno su netaknute, a nakon što uđete kroz jedna od šest veličanstvenih vrata, vijugave ceste su bez automobila, a kuće boje cimeta duž tihih uličica stvaraju bajkovitu atmosferu mirne energije. Talijanski obrtnici ovdje nastavljaju stvarati umjetnička djela, kao i Rimljani prije nekoliko stoljeća, što se može vidjeti u ostacima klasičnog rimskog amfiteatra. Više od 800 godina stara gradska vijećnica također je poslužila kao inspiracija za Palazzo Vecchio u Firenci.

Svakako se popnite do panoramskog vidikovca na Piazza Martiri di Liberta na južnoj strani grada gdje možete sjesti na zid i uživati u pogledu na Toskanu i crvene krovove Volterre.

Za one koji nisu bili tamo, ono što se priča o Toskani zaista je istina.

Slični članci