Love bombing – pažnja je tako privlačna, ali oprez! Prepoznajte kada i zašto je vrijeme za bijeg.

Sadržaj članka

Podijeli

Svaki početak, upoznavanje, dopisivanje i romantične šetnje su onaj magični dio potencijalnog odnosa koji dolazi s leptirićima u trbuhu. Komplimenti, pažnja i osmijesi… sve je to dio priče koja može poljuljati racionalnost i zamagliti radar za crvene zastavice.

Nedavno sam s prijateljicom prolazila kroz njezino novo poznanstvo koje je djelovalo toliko slatko i obećavajuće, no vrlo brzo je neslavno završilo. Love bombing je učinio svoje i pala je u klasičnu zamku narcisa kojemu su ciljevi bili manipulacija i trofej. Iako je sumnja u namjere od početka bila prisutna i ona je prva prekinula kontakt, ostala je povrijeđena jer je očigledno upoznala emotivnog zlostavljača koji je provjerenim metodama uspio u svom naumu. Kako ovakve osobe prepoznati i spasiti se na vrijeme – bez emotivnog involviranja.

FOTO: Pexels

Što je zapravo love bombing?

Love bombing se može opisati kao pokušaj utjecaja na drugu osobu pretjeranim iskazivanjem pažnje i privrženosti. Ne govorimo samo o romantičnim gestama, poput cvijeća i putovanja. Love bombing uključuje romantične razgovora, duge razgovore o “našoj budućnosti” i dugo te znakovito gledanje jedno drugome u oči. Kombinacija riječi i djela čini love bombing tako snažnim mehanizmom manipulacije, posebno s obzirom na današnju tehnologiju.

To je često rani znak da imate posla s narcisom ili zlostavljačem i glavna je crvena zastavica daljnjeg zlostavljanja, uključujući potencijalno emocionalno i fizičko nasilje.

Kako izgleda love bombing?

Ono što je posebno opasno jest što osoba koja vas želi namamiti u zamku love bombinga vrlo dobro zna procijeniti što vas raduje, govori upravo ono što želite čuti, obasipava vas  pažnjom, komplimentima i poklonima s mnogo šarma i uloženog truda. Vrlo brzo govore o zajedničkim planovima i gle čuda, zanima ih sve što i vas zanima, obožavaju sve što radite i željeli bi s vama sve – od putovanja, planiranje zajedničkog života do pokretanja zajedničkih poslova. Tu su za vas uvijek i vrlo brzo naglašavaju kako žele podići vezu na viši nivo. Šalju vam poruke tijekom cijelog dana, zovu vas i pokazuju veliku inicijativu kako bi vas obradovali i kako bi dali do znanja da ste im prijeko potrebni jer jednostavno ne mogu bez vas.  

Očekuju da će uvijek sjediti pored vas, dodirivati ​​vas i vidjeti kada žele. A čim ne odgovorite na tekstualnu poruku ili spomenete da ste preumorni za druženje, oni se neće samo naljutiti, već će stvari dovesti do ekstrema.

S vremenom love bombing može imati razoran učinak. Može vam ostaviti osjećaj da se ne možete nositi sa svakodnevicom bez druge osobe, mučeni sumnjom u sebe, s uvjerenjem da se nemate kamo obratiti.

FOTO: Unsplash

Kako možete uočiti znakove love bombinga? Što možete učiniti ako upravo sada doživljavate love bombing?

Ako mislite da ste u love bombing fazi, učinite što možete da se sigurno uklonite iz situacije. Bilo namjerno ili ne, oni traže kontrolu i moć. Razdvajanje može biti najsigurnija opcija.

Ako mislite da vaš partner možda više pretjeruje nego da vas „bombardira“, možete sjesti i voditi otvoren, iskren razgovor. Postavljanje granica, osiguravanje da komunicirate zdravo i otvoreno i osiguravanje da se oboje pridržavate tih granica može biti izvrstan način postavljanja temelja za zdrav odnos. Ako primijetite da se isti obrasci ponašanja vraćaju ili osjećate da vaš partner namjerno pokušava manipulirati situacijom kako bi zaobišao ili zanemario vaše granice, to može biti loš znak.

FOTO: Unsplash

Razgovor s osobom koja je neutralna i nije umiješana u vaš odnos, može biti izvrstan način da prepoznate, priznate i uklonite svoje brige. Bilo da je riječ o prijatelju, članu obitelji ili profesionalnom terapeutu, ovo vam može pomoći da sagledate ponašanje u novom svjetlu i shvatite kako se osjećate.

Rad s kvalificiranim savjetnikom ili terapeutom može biti pozitivan korak u rješavanju bilo kakvih osjećaja brige, krivnje, samookrivljavanja ili gubitka koje možete osjetiti nakon love bombing iskustva. S vremenom love bombing može negativno utjecati na vaše samopouzdanje, čineći da sumnjate u sebe ili čak osjećate sram. Razgovor sa stručnjakom može pomoći da riješite te osjećaje, ponovno izgradite samopouzdanje i radite na zdravijim i sretnijim odnosima. Za oslobađanje od manipulatora je potrebna snaga i odvažnost, pogotovo ako vam se ta osoba sviđa, to je posve jasno, ali iako će taj proces razdvajanja i zauzimanja za sebe biti bolan, dugoročno si činite uslugu.

Možete nazvati dežurne telefone za slučajeve nasilja u obitelji i oni će rado odgovoriti na vaša pitanja. Možete objasniti svoju situaciju i pitati “Mislite li da je ovo potencijalno opasna situacija?” “Možete li mi pomoći oko plana za odlazak?” Postoji odlična Facebook grupa „O mentalnom zdravlju uz kavu“ koju vode eminentne psihologinje i tu možete opisati svoju situaciju i potražiti odgovore od struke te od osoba koje su prošle sličnu priču.  

FOTO: Unsplash

Nemojte se osjećati loše ako se nađete u ovoj situaciji. Niste krivi što ste nekome vjerovali. Pobrinite se za izlaz iz situacije i stavite sebe na prvo mjesto.

Zamislite samo kako bi izgledao vaš život da provedete godine živeći prema tuđim pravilima, ispunjavajući tuđa očekivanja, uz neprestani osjećaj krivnje da nešto radite pogrešno, a da pritom polako odustajete od svojih planova, želja i ciljeva, dok se udaljavate od svog načina života, prijatelja i bliskih ljudi. Zato bez obzira na sviđanje i zaljubljenost, uključite sve radare i bježite od onih koji vas žele mijenjati te upravljati vašim životom. Vi sebe najbolje poznajete i dobro znate što vas veseli i koja je vaš životna misija. Ne dozvolite da vam bilo tko stane na put. Makar to bila i osoba koju volite.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci