U svijetu wellnessa i gastronomije, matcha već neko vrijeme drži posebno mjesto. Ovaj prah od finog mljevenog zelenog čaja nije samo prepun antioksidansa, već i pruža nježan, postojan energetski poticaj koji vas neće “spustiti” kao klasična kava. No, ako tražite način da u svoju dnevnu matchu unesete dozu egzotičnog okusa i kremastosti, onda je matcha s kokosom prava kombinacija za vas. Ovaj napitak savršen je balans okusa, aroma i tekstura koje vas mogu istovremeno opustiti i osvježiti.
Kremasta matcha s kokosom nije samo napitak, već i mala ceremonija uživanja u trenucima koji vam donose mir i energiju. Uzmite trenutak za sebe, pripremite ovaj zeleni eliksir i dopustite si uživati u svakom gutljaju. Kombinacija matcha praha i kokosovog mlijeka stvorit će savršen balans okusa koji će razmaziti vaša osjetila i unijeti dašak egzotike u vašu svakodnevicu.
Zašto baš matcha s kokosom?
Kombinacija matcha čaja i kokosa nije samo gurmanski užitak, već i pravi eliksir zdravlja. Matcha sadrži katehine, koji su snažni antioksidansi, dok kokosovo mlijeko pruža bogatstvo zdravih masti koje hrane tijelo i pomažu u apsorpciji nutrijenata. Ovaj napitak idealan je za jutarnji početak dana ili kao popodnevni pick-me-up, kada vam treba nešto što će vas oraspoložiti i revitalizirati.
Recept za kremastu matchu s kokosom
Za pripremu ovog napitka trebat će vam svega nekoliko sastojaka, a rezultat će biti nevjerojatno kremast i ukusan napitak koji možete pripremiti za samo nekoliko minuta.
Sastojci:
- 1 čajna žličica matcha praha
- 1/2 šalice kokosovog mlijeka (po mogućnosti punomasnog)
- 1/2 šalice vode (zagrijane na oko 80°C)
- 1 žličica meda ili agavinog sirupa (po želji)
- 1/4 žličice vanilije (po želji)
- Malo cimeta ili kokosovih listića za posipanje (opcionalno)
Priprema:
Zagrijavanje tekućina:
U lončiću zagrijte vodu do oko 80°C (voda ne smije zakuhati kako matcha ne bi izgubila svoja svojstva). U drugom lončiću zagrijte kokosovo mlijeko dok ne postane toplo, ali ne vruće.
Priprema matche:
U manju zdjelicu prosijte matcha prah kako biste uklonili sve grudice. Dodajte nekoliko žlica tople vode u prah i brzo miješajte bambusovom metlicom (chasen) ili običnom pjenjačom dok ne dobijete glatku pastu.
Miješanje:
Polako dodajte ostatak vode u matcha pastu, stalno miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. U drugu posudu dodajte zagrijano kokosovo mlijeko i zaslađivač po želji (med, agavin sirup, ili drugi).
Spajanje okusa:
Ulijte pripremljenu matchu u šalicu, a zatim dodajte zagrijano kokosovo mlijeko. Lagano promiješajte i po želji dodajte malo vanilije za dodatnu dubinu okusa.
Završni dodir:
Po vrhu napitka možete posuti malo cimeta ili kokosovih listića za dodatnu aromu i teksturu.
Savjet za savršenu kremoznost
Ako želite da vaša matcha s kokosom bude posebno kremasta, možete koristiti ručni mikser ili blender za spajanje kokosa i matcha smjese. Na taj način dobit ćete pjenušav, baršunast napitak koji će vas osvojiti na prvi gutljaj.
FOTO: Unsplash, Pexels