Kreativne ideje lako pretvaraju u stvarnost – ženski trio slikovnice „Stablo koje govori“

Sadržaj članka

Podijeli

Često smo previše uplašeni vlastite ideje pretvoriti u djela, a Ana Prugovečki, Martina Štefanić i Adrijana Prugovečki dokazuju nam da se hrabrost isplati i da uz dobar tim ne postoji nemoguće!

Anu i Martinu povezao je posao – Ana radi kao odgajateljica u vrtićkoj skupini u kojoj je Martina asistentica. Rad s djecom zahtjeva kreativnost, strpljenje, spontanost i upravo su se te vrline pokazale presudnima za nastanak slikovnice „Stablo koje govori“ za koju je Ana napisala tekst, a Martina je zaslužna za ilustracije. Adrijana im se pridružila pred sam kraj kako bi pomogla da slikovnica dođe do što većeg broja dječjih polica. Kao producentici, izlazak iz zone komfora joj nije stran, ali je bio veliki izazov posvetiti se sasvim novoj djelatnosti.

Kad su Ana i Martina ideju o slikovnici prvi put izgovorile na glas, znale su da ih čeka uzbudljivo putovanje u kojem je sve neistraženo i potpuno novo. Svjesne da svakim svojim postupkom djeci usađujemo trajne vrijednosti i utječemo na njihov razvoj, odlučile su svoje znanje i likovnost prenijeti na papir. Inspiracije nije nedostajalo te je slikovnica malo po malo počela dobivati finalne obrise. Odabrale su jarke boje, jednostavne i dopadljive ilustracije te motive iz prirode kako bi se što uspješnije približile svojoj ciljanoj skupini – djeci u dobi od 4 do 7 godina.

Obje su svakodnevno okružene djecom i upravo je dječja iskrenost, spontanost, igra i mašta nadahnula priču o prijateljstvu dvije djevojčice, Maše i Zole koje u potrazi za papirnatim avionom završe u neobičnoj šumi.  Kroz priču nas vodi simpatični vrabac Dabi, a u slikovnici se krije zagonetka, 2 labirinta i stihovi o prijateljstvu.

Priču su prvi imali prilike poslušati Anini i Martinini “Balončići”, a posebno im se svidjela jer su autorice njihove odgajateljice. Nakon čitanja zasipali su Anu i Martinu pitanjima te kao prava publika pokazali da je za njih slikovnica pun pogodak. Djevojkama je njihova podrška veliki vjetar u leđa i već s osmjehom najavljuju nova izdanja.

Sva djeca i roditelji imat će priliku poslušati slikovnicu kroz igrokaz kojeg su pripremile autorice u subotu, 04.11.2023. u 10h u Zelenoj knjižnici Aquatike. Nakon promocije očekuje nas i kratka aktivnost za najmlađe, a bit će moguća i kupnja slikovnice.

FOTO: Demjan Rožman

Slični članci