Svečani stol nije samo skup pribora i tanjura. To je pozornica za doživljaj gurmanskih užitaka, razgovora i elegancije. Postavljanje stola za svečanu priliku može biti kao stvaranje slikarskog platna, gde se svaki element pažljivo biranim detaljima uklapa u savršenu harmoniju.
Od klasične elegancije do modernog chic stila, postavljanje svečanog stola zahtjeva istančan ukus, kreativnost i dozu estetskog osećaja. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake koji će vaš stol pretvoriti u delikatno dizajniranu simfoniju boja, tekstura i mirisa, stvarajući nezaboravno iskustvo za vaše goste.
Pridružite mi se u otkrivanju tajni postavljanja svečanog stola koji će očarati sva čula i učiniti da svaki trenutak za stolom postane nezaboravan dio vašeg životnog stila.
Postavljanje svečanog stola može biti prava umjetnost! Evo nekoliko koraka kako pravilno postaviti svečani stol i zadiviti vaše najdraže ljude.
Odabir stolnjaka
Odaberite stolnjak koji odgovara prigodi – klasični bijeli, elegantni svileni ili nešto drugo što pristaje temi događaja. Posebno su popularni stolnjaci od platna koji se lijepo slažu s bojom zidpva ili nekoliko nijansi svjetliji od vaše odabrane dekoracije. Ne morate ih čak niti glačati. Njohpva uloga je da budu neutralna podloga koja će dati svoj doprinos u isticanju ukrasnih akcenata kojima će vaš prostor izgledati luksuzno.
Postavljanje tanjura
Postavite glavni tanjurić u sredinu svakog mesta za sedenje. Ako koristite više tanjura (predjelo, glavno jelo, salata), postavite ih prema redosledu kojim će se jela posluživati.
Pribor za jelo
Pribor za jelo postavite s desne strane tanjura: noževi bliže tanjuru, vilice dalje od tanjura.
Čaše za vodu i vino se postavljaju s lijeve strane tanjura.
Pozicioniranje čaša
Čaša za vodu ide bliže tanjuru, a čaša za vino se postavlja uz čašu za vodu, obično lijevo od nje.
Ubrusi
Ubrusi mogu biti postavljeni iznad tanjura ili na njemu, ili sa desne strane vilice.
Dekoracija
Dodajte cvjetni aranžman, svijećnjak ili druge dekorativne elemente na sredinu stola.
Pazite da dekoracija ne ometa komunikaciju među gostima.
Posebni dodaci
Ako poslužujete juhu, žlica se postavlja iznad tanjura.
Ako poslužujete kruh, tanjuruć ili košarica s kruhom mogu ići s lijeve strane tanjura.
Pazite da svi tanjuri, čaše i pribor budu ravno postavljeni. Uvek obratite pažnju o prostoru između mjesta za sjedenje. Važno je osigurati dovoljno prostora da se gosti osjećaju udobno.
Svečani stol može biti pravo umjetničko djelo! Bitno je da sve bude lijepo postavljeno, ali i funkcionalno kako bi gosti mogli uživati u hrani i društvu. Ako imate neku temu za svečani stol ili posebne zahtjeve, prilagodite uređenje prema tome. Neka ovi blagdani budu vaša pozornica na kojoj ćete zablistati i osigurati si titulu najboljeg kreatora divne atmosfere među svojim prijateljima i dragim ljudima.
FOTO: Unsplash, Pexels