Japodski otoci: Magija opuštanja u nestvarno lijepoj prirodi

Sadržaj članka

Podijeli

Ima nešto magično i opuštajuće u zelenoj boji. Kad šuma kreira raskošni okvir oko rijeke u kojoj se gordo ogledaju krošnje stopljene s plavetnilom neba, taj prizor nikoga ne ostavi ravnodušnim. Tijelom se prolije neobjašnjivi mir i vilinska prašina.

Kažu, na Japodskim otocima, igraju se vile koje svoje vrijeme provode u letenju s drveta na drvo, kupanju, češljanju kose i igranju kola. Čini se da uz rijeku Unu uistinu uživaju. Legenda je to u koju želiš vjerovati jer na svakom koraku otkriješ novi komadić bajke u koju je tako privlačno zaploviti i otputovati u svijet mašte.

Japodski otoci na pet nestvarno lijepih ada formiraju oblik srca

Na samo dva i pol sata vožnje od Zagreba, u blizini Bihaća, između dva nacionalna parka, Plitvičkih jezera i Une, sakrio se ovaj zeleni kutak prirode – Japodski otoci. Smješteni su na pet riječnih ada na jednoj od najljepših rijeka ovog dijela Europe – kristalnoj Uni. Ako se ove ade pogledaju iz zraka, vidjet ćete da formiraju oblik srca, što na simboličan način, jasno daje do znanja da ćete ovdje osjetiti samo divne osjećaje i lako se zaljubiti u ovaj čudesni svijet.

Dio su Nacionalnog parka Una gdje ćete otkriti prekrasne kaskade vodopada i tirkizne rijeke koje se spajaju u bujnom zelenilu. Možete istražiti i mnoštvo planinskih staza, šume i rijetke biljne i životinjske vrste koje se nalaze u parku.

Japodski otoci nude mirno i opuštajuće okruženje daleko od gradske vreve. Ako planirate pobjeći od stresa, vreve i šušura, onda ćete ovdje pronaći to što tražite. I još malo više od toga. Prekrasni krajolici i zelenilo oko rijeke Una pružaju idealno okruženje za opuštanje i regeneraciju.

Šetnja malim pješačkim mostovima, kaskade i miris prirode, u trenu će učiniti da se potpuno prepustite pustolovini.

Tko su bili Japodi po kojima je ovo predivno mjesto dobilo ime?

Japodi su antičko pleme koje je naseljavalo područje doline rijeke Une. Tu su ostavili tragove svog života i kulture, o kojima se može malo više saznati u Muzeju Unsko-Sanskog kantona u Bihaću. Iako nema cjelovitih, preostalih građevina koje se direktno pripisuju japodskoj kulturi u samom gradu Bihaću, postoji nekoliko lokaliteta u okolici gdje su pronađeni arheološki nalazi vezani uz njihovu kulturu. Na tim lokalitetima su pronađeni ostaci japodskih grobnica, keramički predmeti, urne i drugi artefakti koji datiraju iz razdoblja japodske civilizacije. Najzanimljiviji spomenik su ruševine hrama vodenboga Bindusa koji će sigurno obradovati ljubitelje povijesti i mitologije.

Smještaj koji će vas oduševiti

Na Japodskim otocima je sve skladno uklopljeno u prirodni ambijent. Na svakom koraku ćete primijetiti ogromno poštovanje prema prirodi, tradiciji i životinjama koje ih naseljavaju. Posebna se pažnja pridaje čistoći i skromnim utjecajima na okoliš, bez megalomanskih, turističkih poteza.

Divno što takav ambijent možete osjetiti u svim njegovim izdanjima, ukoliko odlučite prespavati ili boraviti ovdje nekoliko dana. Možete birati između kućice na drvetu, prozirne ili plave kupole, glamping, Japodskog konaka ili jednostavno možete u blizini unajmiti apartman ili vikendicu. Cijene su razumne, pogotovo kada uzmete u obzir kakvim se božanstvenim okruženjem možete počastiti. Buditi se s pogledom na rijeku ili gledati nebo, krošnje i ptice… Cijena noćenja u kupolama i kućici na drvetu je 200 KM. Ako se odlučite za glamping varijantu, to će vas koštati 120 KM, kao i noćenje u dvokrevetnoj sobi u Japodskom konaku, dok je cijena noćenja u trokrevetnoj sobi 160 KM, a u četverokrevetnoj 200 KM. Vikendice i apartmane možete pronaći po znatno nižim cijenama, od 40-50 KM.

Hrana koja budi sva osjetila

Osim dobro poznatih ćevapa i jela s roštilja koja se ovdje u ogromnim količinama naručuju u platama, moći ćete uživati i u ribljem paprikašu, begovoj čorbi (koju sam probala i izvrsna je), moći ćete kušati i lokalne pastrve (također sjajne) te tradicionalne poslastice, poput baklava koje će probuditi sva osjetila. Cijene su povoljne, a sokovi i pivo Unski biser – uvijek hladni.

Za one koji vole istraživati okolinu, aktivan turizam i pustolovine, možete isprobati rafting na Uni – Strmački buk i Kostela. Možete ploviti u unskoj lađi i uživati u raznim aktivnostima na čamcu, od sunčanja na palubi, slikanja na ljuljački koja je smještena nasred rijeke, možete poslušati i zanimljive priče lađara, pa sve do gastronomskog doživljaj kojeg nećete zaboraviti. Također, možete i biciklirati te voziti quad.

Posjet Japodskim otocima je putovanje u nestvarno lijepu prirodu, ispunjeno opuštanjem i bogatstvom sadržaja. Ovdje ćete pronaći sklad s prirodom, upoznati povijest i legende te se osjećati kao da ste zakoračili u svijet koji ste oduvijek sanjali.

Slični članci