Hallstadt: 5 razloga zašto vrijedi doživjeti bajku na jezeru

Sadržaj članka

Podijeli

Austrijska jezera jedan su od glavnih turističkih aduta ove alpske zemlje. Jezera uokvirena planinama u magli, koja se poput svečanog vela proteže njihovim vrhovima, djeluju kao kulisa najljepših bajki. Podno planina su slatka sela koje krase kućice šarenih fasada, u zraku se osjeti miris pite od jabuke, a legende i priče vezane za njihovu povijest, dodatno naglašavaju njihov šarm. Sve su to razlozi zašto je ljekovito za dušu posjetiti austrijska jezera i njihove male gradove. Toliko ljepote na tako malom prostoru idealan je recept za vrhunski vikend getaway.

Ovih sam dana odlučila napraviti mali predah od svakodnevice i ispunila sam si dugogodišnju želju. Posjetila sam Hallstadt koji je svega od Zagreba udaljen 357 km. Stoga ću iz prve ruke prenijeti dojmove i navesti pet glavnih razloga zašto uistinu vrijedi posjetiti Hallstadt.

Toliko ljepote na tako malom prostoru idealan je recept za vrhunski vikend getaway.

Vožnja brodom po Halstatskom jezeru

Iako postoji nekoliko opcija kako doživjeti Hallstadt iz vodene perspektive, odlučila sam se za vožnju brodom. Osim ove mogućnosti, možete unajmiti pedaline, čamce s veslima i motorne čamce. Iako se ova posljednja opcija izbjegava zbog strogih pravila i kontrola jer se pokušava zadržati čistoća jezera.

Odlučila sam se za brod jer je to prava hedonistička opcija ukoliko želite ispijati kavu dok uživate u predivnom pogledu. Tu je i lokalni vodič koji priča zanimljivosti o ovome mjestu na engleskom i njemačkom jeziku. Beskrajno je simpatičan i spreman za šalu. Ovdje možete snimiti sjajne fotografije i prepustiti se čaroliji bajkovitog Hallstadta bez da trošite energiju i pazite da se ne zaletite u labuda ili druge čamce koji plove jezerom.

Cijena karte za vožnju u trajanju od sat vremena iznosi 14 € i možete je kupiti u pristaništu. Na rijetko kojim mjestima, osim kafića i restorana možete platiti karticom pa preporučujem da ponesete eure i to što sitnije. Ukoliko vam ponestane novca, u centru je bankomat, u blizini Turističkog info centra pa tu možete podići novac sa svog računa.

Kuća kostiju

Ovo je mjesto gdje je gotovo obavezno plaćanje kovanicama, a kartice uopće ne primaju. Cijena karte je svega 1,5 €. Previše je turista i vraćanje kusura usporava cijeli proces.
Ulazak u ograđeni prostor ispunjen je s više od 600 oslikanih lubanja i predstavlja dramatičan odmak od bajkovitog šarma grada. Kosturnica u Hallstattu ima svoju intrigantnu priču. Nedostatak prostora na malom, prenapučenom gradskom groblju predstavljao je problem za stanovnike s početka 17. stoljeća koji su željeli odati počast mrtvima. Lokalci su počeli iskopavati kosti voljenih kako bi ih očistili, izbijelili na suncu i obojali.

Svaki od floralnih motiva lubanje ima svoje značenje: hrastovo lišće simbolizira slavu, lovor pobjedu, bršljan život, ruže ljubav… Iako je kremiranje u međuvremenu riješilo pitanje grobnog prostora, stanovnici Hallstatta i danas mogu odlučiti, žele li poslati svoje ostatke u kosturnicu. Posljednja stanovnica koja je to učinila dodana je 1995. i može se prepoznati po zlatnom zubu.

Bajkovita šetnja

Sam gradić je mjesto kojem se treba diviti, ali kada ste već tu, svakako istražite prirodne ljepote koje ga okružuju. Bilo da ste strastveni planinar ili samo tražite jednostavan pristup nevjerojatnim vidicima, među 93 gradske mogućnosti sigurno ćete pronaći stazu po svom ukusu.

Za umjereno pješačenje s mnogo prirodnih bisera, krenite na 6 km dugu tematsku stazu Echern kroz dolinu Echerntal, koja se proteže kroz pitoreskna mjesta koja su u prošlosti bila popularna među austrijskim slikarima koji su radili na otvorenom. Vodopadi i Gletscheröfen (prirodni bazeni koje su stvorili ledenjaci) također će vas obradovati duž ove rute.

Istražite jedan od najstarijih rudnika soli na svijetu

Salzwelten, halštatski rudnici soli koji su pod zaštitom UNESCO-a, datiraju iz prapovijesti, moguće čak i iz 4000. prije Krista. Nastala su isparavanjem morske vode prije više od 250 milijuna godina. Obilne naslage soli u planini dovele su do bogatstva koje je ovaj maleni grad toliko proslavilo. Posjetitelji mogu razgledati rudnik s vodičem do kojeg se može doći žičarom. Kada stignete, istražit ćete rudnik na način na koji su to radili tradicionalni rudari. Moći ćete obući kombinezon i koristiti drvene tobogane za pristup različitim razinama.

Dok ste tamo, smješteni oko 500 m iznad Hallstatta, možda ćete biti motivirani platiti dodatno da biste uživali u krajoliku s Hallstatt Skywalka. Ali ako ćete potrošiti novac na pogled, sačuvajte ga za obližnju platformu Five Fingers Viewing Platform, odakle možete pristupiti panoramskim vidicima cijele regije. Samo razgledavanjen rudnika traje 4 sata pa pomno planirajte kako biste sve uspjeli vidjeti. Cijena karte za Rudnik soli je 27 € po osobi.

Marktplatz

Ovaj maleni, ali vrlo fotogenični trg, smješten je u samom središtu Starog grada Hallstatta. Marktplatz je zemljopisno i doslovno srce sela. Teško je ne ostati impresioniran šarenim zgradama koje okružuju trg koji je služio kao tržnica u prošlosti. Slana voda bi se spuštala s vrha brda, riba je dolazila iz jezera, a roba je stizala čamcima iz okolnih sela da bi se trgovalo. Godine 1750. velik dio Trga oštećen je u požaru zbog čega su zgrade bile ponovno izgrađene od kamena što je u lijepom kontrastu sa starijim drvenim kućama oko ostatka grada.

Ovdje možete popiti piće i odmoriti se na klupicama uživajući u pogledu i cosy ambijentu kao s razglednica. Tu je i poznata fontana Svetog Trojstva na sredini trga idealna za fotografiranje. Postoji niz izvrsnih restorana i trgovina oko trga koji je također mjesto gdje se organizira i Advent, Krampus trka, ali u ljetnom razdoblju tu su gotovo svake večeri tradicionalni ljetni koncerti.

Slični članci