Filmovi zbog kojih ćete se s lakoćom zaljubiti u Pariz

Sadržaj članka

Podijeli

Ako volite francuske filmove i Pariz, pretpostavljam da ste gledali moderne klasike Amélie Poulain i Les Intouchables. Čak i ako se još uvijek niste zaljubili u grad svjetlosti, filmovi koji će vas odvesti na putovanje u Pariz, tako su dobar način da steknete dobar osjećaj modernog francuskog društva. Osjetit ćete francuski šarm i profinjenost dok pratite priče o zanimljivim likovima.

Hoćete li vidjeti Eiffelov toranj u pozadini određenih filmova? Vrlo vjerojatno, ali najviše će vas zaintrigirati i dirnuti životi Parižana i njihovih gostiju.

Uživala sam u ovim pričama i nadam se da ćete se i vi osjećati poletno nakon što večeras pogledate jedan od ovih filmova. Neki od tih filmova čak nisu ni na francuskom, ali sam ih ipak uključila jer sam smatrala da se savršeno uklapaju u cozy atmosferu s francuskim začinom.

Inception/Početak

Dom Cobb (glumi ga Leonardo DiCaprio) je lopov koji je u stanju ukrasti tajne iz ljudskih snova. Nakon što dobije zadatak da u nečiji um usadi ideju kroz putovanje iz snova, okupi tim iz snova, uključujući arhitekticu Ariadne (koju glumi Elliot Page), koja mu pomaže stvoriti labirintske “predjele snova.” Jedna od najboljih scena Inceptiona događa se kada Cobb pomaže Ariadne da testira svoje vještine, gledajući sa strahopoštovanjem kako savija ulice Pariza pod kutom od 90 stupnjeva i stvara most za koji se čini da traje zauvijek. Snimljen je na stvarnom mostu Bir-Hakeim u Parizu. Zasigurno nije onako kako smo navikli vidjeti glavni grad Francuske prikazan na filmu, ali sigurno će vas zaintrigirati.

Before Sunset/Prije sumraka

Upoznaju se u vlaku u Austriji. Počinju pričati. Dolazi do susreta umova i svide se jedno drugome. U ranim su 20-ima. On je Amerikanac s Eurail propusnicom, na putu je za Beč kako bi uhvatio jeftin let kući. Ona je Francuskinja, studentica na Sorboni, na putu natrag u Pariz. Odlaze u vagon sa švedskim stolom, piju kavu, nastavljaju razgovarati, a on ima jednu ludu ideju: Zašto ona ne siđe s njim u vlaku u Beču i mogu biti zajedno dok on ne uhvati svoj avion? Ovakav susret srodnih duša zasigurno se dogodio mnogo puta. Rijetko se to dogodilo na ljepši, slađi, nježniji način nego u “Before Sunrise” Richarda Linklatera.

Paris, je t’aime/Pariz, volim te

Ovo je pravo remek djelo svjetske kinematografije koje objedinjava osebujne i potpuno očaravajuće ljubavne priče iz Pariza. Zanimljivo je da je na filmu radilo čak 20 redatelja jer je svaki radio na jednoj priči u filmu. U “Bastilji”, muškarac (Sergio Castellitto) razmišlja o tome da ostavi svoju ženu (Miranda Richardson) radi svoje ljubavnice (Leonor Watling). Kauboj (Willem Dafoe) jaše u ponoć kako bi utješio ženu (Juliette Binoche) koja je izgubila sina na “Place des Victoires”. U “Fauborgu Saint-Denisu”, američka glumica (Natalie Portman) želi prekinuti svoju romansu sa slijepim studentom.

French Kiss/Francuski poljubac

Kad Kate (Meg Ryan) sazna da je njezin zaručnik Charlie (Timothy Hutton) postao opčinjen mladom Parižankom, ukrcava se na avion za Francusku. Sjedi pokraj Luca (Kevin Kline), sitnog prevaranta koji je koristi kako bi prokrijumčario ukradene ogrlice, vodeći Luca do hotela u kojem je odsjela da se suoči s Charliejem. Kako se Kate i Luc upoznaju, njihov sarkastični odnos postaje sve topliji, a Kate mora odlučiti gdje joj je doista srce dok je Charlie pokušava ponovno osvojiti.

La Délicatesse/Delikatese

Nathalie i François su sretni i vole se. Ali, jednog dana, prekrasni mehanizam staje. Francois umire brutalno.

Srce ožalošćene udovice Nathalie postaje neosvojiva tvrđava s kojom će se susresti i najveći zavodnici. Osim jednog, Markusa, dosadnog i nespretnog sveučilišnog čovjeka, bez upečatljivog šarma. Zbog nesporazuma dobiva ukradeni poljubac od ljepotice.

Slični članci