Zašto je na toliko nivoa super što je pjesma Flowers, Miley Cyrus, srušila sve Spotify rekorde?

Sadržaj članka

Podijeli

Od Lesley Gore, Arethe Franklin, Patty Smith, Glorie Gaynar preko Chake Khan i Hailee Steinfeld do Cardi B., Zolite, Lizzo, Beyonce, Shakire i Miley Cyrus, žene su opjevale svoju snagu i suprotstavile se androcentričnoj pristrasnosti u svijetu glazbe. Kroz svoje pjesme su proslavile žensku individualnost i u prvi plan istakle koliko je važna (ženska) neovisnost, samosvjesnost i sloboda, ali i ono najvažnije – koliko je važno voljeti sebe. Važne poruke za žene koje ih slušaju, zar ne?

Ženske himne ne samo da pružaju utjehu onima koje prolaze kroz proces izlječenja nakon prekida veze već motiviraju, ali i podsjećaju da su žene dovoljne takve kakve jesu. Bez dokazivanja, prilagođavanja, mijenjanja, bez onoga „nečija ljepša polovica“… Kolika je ljepota u slobodi, tako je osvježavajuće izražena kroz pjesme koje osnažuju. One još jednom potvrđuje krilaticu – „bolje sam nego s bilo kim“. I to je jedna od važnih lekcija koje se još u djetinjstvu moraju imati na umu. I raditi na tome da ne izgubite sebe.

Živimo u kulturi u kojoj je normalno ponižavati žene

Nedavno smo svjedočili otrežnjujućem videu koji je kao svoj ispitni rad, pripremila Ana Ninković, studentica beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti kada je složila playlistu od 36 pjesama glazbenica i glazbenika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije te kroz njega uprla prstom u našu apologetičnost naspram nasilja prema ženama te kulturi „drugotne“. U takvom svijetu je sasvim normalno ponižavati žene. U takvom svijetu je normalno da žena moli, pristaje na želje, pravila i očekivanja drugih, trpi fizičko i psihičko nasilje samo kako bi dobila mrvice pažnje od muškarca ili nešto što tek nalikuje na ljubav. „Tko se tuče, taj se voli“ toliko je puta istaknuta sintagma da se ona uopće niti ne dovodi u pitanje, a ljubav ne bi trebala nanositi bol i nepravdu.

Prihvaćanje osobe koju voliš bez nasilničkog „preodgoja“, zar se to ne podrazumijeva?

Ne samo na području Balkana, u cijelom su svijetu, odgajane generacije žena kojima se kao društveno prihvatljivo ponašanje servira trpnja i žrtva u emotivnim odnosima.

Flowers je nova ženska himna oslobođenja i emancipacije

Zato je pravo osvježenje što se danima u javnom prostoru ne prestaje pričati o Miley Cyrus i njezinom hitu Flowers koji je objavila na rođendan svog bivšeg muža, Liama Hemswortha. Svijet se napokon sa simpatijom osvrnuo na podizanje ženskog glasa koji slavi žensku pobjedu. Toliko puta podijeljena na društvenim mrežama, toliko puta analizirana ovih dana, toliko puta poslušana na radio postajama diljem svijeta, na privatnim zabavama, u kafićima i streaming servisima. U manje od tjedan dana Miley je srušila rekorde streamanja otkako postoji Spotify i zasjela na tron kao prava kraljica ženskog osnaživanja. Bez patetike, žala i pozicioniranja sebe u ulogu žrtve, Miley je kroz odgovor na popularnu pjesmu When I Was Your Man Brune Marsa, poslala lepršavu, ali važnu poruku svim ženama i izašla jača i popularnija nego ikad.

Nisam te željela ostaviti
Nisam željela lagati
Počela sam plakati, ali onda se sjetila da
Mogu sama sebi kupiti cvijeće
Napisati svoje ime u pijesku
Pričati sama sa sobom, satima
Reći stvari koje ti ne razumiješ
Mogu sama sebe odvesti na ples
I mogu se sama držati za ruku
Da, ja mogu voljeti sebe bolje nego što ti možeš

Lakiram nokte, boja trule višnje
Slažu se s ružama koje si ostavio
Nema grižnje savjesti, nema kajanja
Opraštam ti svaku riječ koju si izgovorio

Nisam te željela ostaviti
Nisam se željela svađati
Počela sam plakati, ali onda sam se sjetila
Mogu sama sebi kupiti cvijeće
Napisati svoje ime u pijesku
Pričati sama sa sobom, satima
Reći stvari koje ti ne razumiješ
Mogu sama sebe odvesti na ples
I mogu se sama držati za ruku
Da, ja mogu voljeti sebe bolje nego što ti možeš

Napokon su svjetla reflektora usmjerena na temu koja je vrlo važna. Žena ne mora više biti poražena od strane muškarca, ne mora biti suovisna, ne mora biti ogorčena, ne mora biti u sjeni. Ona može (i mora jer to duguje sebi) zasjati onda kada bi svijet očekivao da sjedi u kući s poluspuštenim roletnama.

Skakutati u vili okružena luksuzom i slaviti sebe i svoju oslobođenost nema baš puno veze s patnjom koja je tako svojstvena prevarenoj ženi, rekli bi neki. Iskoristila je situaciju da zaradi, rekli bi drugi. No, pogoditi trenutak za progovaranje o ovoj temi iz kuta koji pokazuje da može i drugačije i da se sve u životu može proslaviti kao pobjeda ili barem lekcija je tako osnažujuće i olakšavajuće za sve žene na svijetu.

Popis svih udruga koje pružaju pomoć ženama

Dok cupkamo pjevušeći Flowers, također je važno osvijestiti da oko nas, u stvarnom životu često veze u kojima se događaju prevare postaju jako opasno mjesto za žene koje nemaju mogućnost stresti nevjernog supruga kao snijeg s kaputa i nastaviti hrabro koračati, posvetiti se karijeri i zablistati na pozornici. Mnoge trpe ekonomsko nasilje (i fizičko i psihičko), izolirane od društva, tržišta rada, prijatelja pa čak i svoje primarne obitelji. Takvim ženama je teško izaći iz odnosa koji je nepovoljan za njih i koji ih degradira. Zato je važno čuti poruku koja se provlači kroz zarazan ritam, a do realizacije toga da „mogu same sebi kupiti cvijeće“, ponekad je težak put. Moguće ga je prevaliti, ali prvi korak je najteži. Ovakve pjesme mogu biti okidač koji će neku ženu otrijezniti, natjerati da promisli o svojoj situaciji i iz nekog drugog kuta. Možda potraži pomoć koja joj je potrebna kako bi stala na noge i počela ispočetka. Možda osjeti da je netko negdje razumije i prolazi isto što i ona. Možda shvati da nije sama i da može iskoračiti iz veze koja nije dobra za nju da ne mora trpiti muškarca koji joj nanosi bol (psihičku ili fizičku). Ponekad samo jedna riječ, mali podsjetnik upali alarm koji može pokrenuti planine. Nakon slušanja pjesme, jedan mail udrugama za ženska prava i telefonski poziv mogu promijeniti nečiji svijet.

Slični članci