Rustikalna talijanska ciabatta: Recept koji uvijek oduševi

Sadržaj članka

Podijeli

Doručak koji se sastoji od voćnog soka, ukusnog, bogatog sendviča i šalice omiljene mirisne kave je moj apsolutni favorit. Pri tome je važno da sastojci sendviča budu slojevito složeni između mirisnog i hrskavog peciva. Domaći kruh je tu pri samom vrhu omiljenih gastro užitaka. No, tijekom posjete Rimu, probala sam sendvič u tradicionalnoj, talijanskoj ciabatti pošpricanoj s malo maslinovog ulja i potpuno se oduševila. Ta rupičasta tekstura, hrskava korica, mekoća i miris koji predivno sljubljuje sastojke me osvojio. Zato sam pronašla recept koji je tako klasičan, a tako ukusan. Donosi neodoljive talijanske zalogaje na vaš stol i preplavljuje oduševljenjem. Ova ciabatta je idealna kada želite pripremiti ukusan domaći snack za okupljanje prijatelja u vašem domu ili kada sebe želite nagraditi kraljevskim sendvičem.

Sastojci

Biga

  • 3/4 šalice (170 g) vode, ohladite
  • 1 3/4 šalice + 2 žlice (226 g) brašna za kruh
  • 1/8 žličice instant kvasca ili aktivnog suhog kvasca

Tijesto

  • 3/4 šalice (170 g) vode, mlake
  • 1 3/4 šalice + 2 žlice (226 g) brašna za kruh
  • 1 žličica instant kvasca ili aktivnog suhog kvasca
  • 1 1/2 žličice (9 g) soli

Upute

Da napravite bigu: Izvažite svoje brašno; ili ga izmjerite tako da ga nježno žlicom unesete u šalicu, a zatim pometete sav višak. Pomiješajte vodu, brašno i kvasac, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 16 sati.

Za izradu tijesta: Dodajte vodu u bigu, miješajući da se obje spoje. Pomiješajte brašno, kvasac i sol u posebnoj posudi i dodajte smjesi biga-voda. Miješajte malom brzinom miksera opremljenog kukom za tijesto dok tijesto ne postane kohezivno, oko 2 minute. Pojačajte mikser na srednju brzinu i mijesite da dobijete elastično, ljepljivo tijesto, oko 3 do 4 minute. Oduprite se želji da dodate još brašna osim ako je tijesto doista “juhasto”.

Pokrijte tijesto u zdjeli, ostavite da se diže 1 sat, a zatim napravite zdjelu. Da biste napravili zdjelu, mokrom rukom uhvatite dio tijesta s jedne strane, podignite ga, zatim ga čvrsto pritisnite prema dolje u sredinu. Ponovite ovo osam do 12 puta.

Pustite da se tijesto diže još sat vremena, a zatim ga istresite na obilato pobrašnjenu radnu površinu i posipajte ga s puno brašna.

Lagano razvucite tijesto u pravokutnik 20 cm X 25 cm i izrežite ga na dva dijela, svaki 10 cm x 25 cm.

Prebacite štruce na komad pergamenta ili platna obloženog brašnom, ostavljajući oko 15 cm razmaka između njih. Pokrijte lagano namašćenim komadom plastične folije ili plastičnim poklopcem i ostavite da se dižu dok se štruce ne prošire i izgledaju napuhano, otprilike 1 do 2 sata, ovisno o temperaturi u vašoj kuhinji. Štruce su spremne za pećnicu kada udubina koju napravite vrškom prsta ostane vidljiva nekoliko sekundi i puni se vrlo sporo; ako poskoči, štrucama treba više vremena.

Oko 30 minuta prije nego što su štruce spremne za pečenje, zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Ako imate kamen za pečenje, stavite ga na sredinu pećnice kad počnete grijati, da se lijepo zagrije.

Pošpricajte tijesto vodom. Ako pečete na kamenu, prebacite kruh na kamen, pergament i sve. Ako koristite tavu, premjestite štruce na pergamentu u lim za pečenje i stavite ih na srednju rešetku pećnice. Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.

Pecite ciabattu dok ne porumeni, otprilike 22 do 25 minuta. Isključite pećnicu, stavite ciabattu na srednju rešetku pećnice (uklonite kamen ako ste ga koristili), otvorite vrata za oko 5 cm, i ostavite da se ciabatta potpuno ohladi u isključenoj pećnici.

U svježoj ciabatti najbolje je uživati u roku od nekoliko dana. Za duže čuvanje dobro zamotajte i zamrznite.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci