Recept za tart od jabuka koji uvijek uspije i neće vam trebati vaga

Sadržaj članka

Podijeli

Nema tog modernog kolača koji može zamijeniti mirisnu pitu ili tart od jabuka koji širi toplinu i pruža osjećaj doma s nekim rustikalnim šarmom. Taj francuski grand-mère stil osvaja čak i one koji nisu ljubitelji slastica. Zato kada imam slobodan vikend, rado izdvojim vrijeme za tart od jabuke koji sam kombinirala od nekoliko recepata te sam ubacila u njega savjete iskusnih kuharica. Ne izgleda otmjeno, ali je potpuno šarmantan i s lakoćom će zasjeniti bilo koju pomno dekoriranu tortu. Jako je ukusan, miriše na dom i posebno se dobro uklapa u jesenski ugođaj. Ovaj kolač od jabuka svatko može pripremiti kod kuće, čak i ako ima minimalno kulinarsko umijeće. Sadrži vrlo ukusno, slatko-kiselo punjenje bogatog okusa i tijesto koje mu daje kompaktnost. A otkrit ću vam i trik s marelicom koji me je oduševio.

R

Kora – sastojci

Brašno (200 g): U ovom receptu koristim najobičnije glatko pšenično brašno TIP 500.

Šećer u prahu (32 g)  : ovo će dodati slatkoću kori i pomoći sastojcima da se stope.

Sol (na vrh žličice za čaj): Dodajem sol u koru kako bi se pojačao cjelokupni okus.

Maslac (32 g): Ubacim hladan maslac narezan na ploške.

Žumanjak (jedan): Dodavanje žumanjka u tijesto olakšat će oblikovanje i postići savršenu mrvičastu strukturu kada se peče.

Hladna voda  (4 velike žlice): Hladnu vodu dodajem po potrebi, žlicu po žlicu, dok tijesto ne dobije odgovarajuću gustoću.

Punjenje – sastojci

Jabuke (1 kg): Možete koristiti bilo koju vrstu jabuka. Ja sam koristila jabuke granny smith zbog njihovog trpkog okusa.

Granulirani šećer (43 g): To će dodati slatkoću i potaknuti maceraciju jabuka.

Cimet (pola male žičice za čaj): Dodaje aromatičnost cjelokupnom okusu kolača.

Muškatni oraščić (na vrh žličice za čaj): Drvenast, topao i orašast, muškatni oraščić daje nevjerojatan okus ovom kolaču. Sjajno se slaže s cimetom.

Ekstrakt vanilije (jedna čajna žličica): Nezaobilazan za poboljšanje okusa jer dodaje profinjenost.

Limunov sok (1 žlica): Za dašak kiselkastog okusa i pomaže da jabuke ne posmeđe.

Sol (na vrh čajne žličice): Dodajte mrvicu za pojačavanje okusa.

Trik koji sam nedavno otkrila je marmelada od marelica: Prevlačenje marmelade od marelica po vrhu kolača dat će tartu sjaj kao iz slastičarnice. Trebat će vam toliko da uspijete prevući tanak sloj preko jabuka.

Kora – postupak

K

U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Pomoću vilice ili miješalice za tijesto umiješajte hladni maslac u smjesu brašna i nastavite dok ne počne nalikovati krušnim mrvicama.

Dodajte žumanjak i izmiješajte najbolje što možete vilicom prije dodavanja 2 žlice hladne vode. Lagano umijesite tijesto, dodajući još vode ako je potrebno da se tijesto sjedini u kuglu.

Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da se ohladi u hladnjaku 30 minuta.

Kad se ohladi, razvaljajte tijesto u krug debljine oko 6,6 mm. Ako tijesto puca dok valjate, dajte mu nekoliko minuta da se malo zagrije prije ponovnog pokušaja. Da biste ga prebacili u kalup za tart, zarolajte tijesto na valjku za tijesto i odmotajte ga preko kalupa za tart.

Pritisnite dno i stranice posude. Odrežite višak tijesta tako što ćete valjkom (oklagijom) prevući vrh kalupa za tart. Dno tepsije nekoliko puta izbodite vilicom i stavite u frižider dok pripremate punjenje.

Punjenje – postupak

Zagrijte pećnicu na 250° C.

U srednjoj zdjeli pomiješajte narezane jabuke, šećer, cimet, muškatni oraščić, vaniliju i limunov sok. Ostavite da se macerira 10-15 minuta.

Ponovno promiješajte prije nego što stavite jabuke u koru za tart u željenom dizajnu. Ako želite od njih napraviti ružu, preklapajte jabuke u kružnom uzorku spiralno prema unutra. Jabuke će nakon maceriranja biti mekane i moći će se savijati i prilagoditi kalupu u koji slažete. Što su kriške tanje, lakše će se savijati.

Pecite oko 50-55 minuta, dok jabuke ne omekšaju, a korica bude lijepa i zlatno smeđa. Kad se ohlade, pomiješajte malo vode s malo marmelade od marelice i premažite jabuke da lijepo zasjaje. Uživajte!

AUTORICA TEKSTA

Slični članci