Gastro blogerica Nina Mrvica podijelila je recept za savršeno laganu voćnu tortu koja će oduševiti vašu majku.
Početak svibnja posvećen je majkama – osobama koje nas uče bezuvjetnoj ljubavi, strpljenju i snazi.
Ovaj vikend, kada se obilježava Majčin dan, idealna je prilika da im kroz slatko iznenađenje pokažete koliko vam znače. Uz malo truda i puno ljubavi okušajte se u pripremi Proljetne torte s jagodama gastro blogerice Nine Mrvice.
Za pripremu torte trebat će vam sastojci za biskvit, namaz od jagoda i kremu od mascarponea.
BISKVIT
350 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo (1 vrećica)
1/4 žličice soli
350 g šećera
115 g maslaca, otopljen
3 jaja (L veličina)
1,5 žličica ekstrakta vanilije
120 g kiselog vrhnja
295 ml mlijeka
NAMAZ OD JAGODA
150 g jagoda
30 g šećera
30 ml vode
1 žličica svježe cijeđenog soka limuna
1 žličica škrobnog brašna (gustin)
KREMA OD MASCARPONEA
500 ml vrhnja za šlag
150 g šećera u prah
1 žličica ekstrakta vanilije
500 g mascarpone ili sirnog namaza po izboru
DODATNO
100 g svježih jagoda
Pripremu započnite zagrijavanjem pećnice na 180 stupnjeva te pripremom dva kalupa promjera 20 centimetara. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a rubove namastite. Nakon toga, rastopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se malo ohladi. U posudi Kenwood kMix uređaja izradite jaja, šećer i ekstrakt vanilije, a zatim dodajte rastopljeni maslac. Dodajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i sol koje ste prethodno pomiješali) te mokre sastojke (mlijeko i kiselo vrhnje) pa sve dobro povežite miksanjem na laganoj brzini. Gotovu smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe i pecite ih oko 30 minuta, odnosno
dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha. Nakon pečenja, ostavite biskvite da se
10-ak minuta ohlade u kalupima, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohlade prije
slaganja torte.
Dok se biskvit peče, operite jagode i odstranite peteljke, a zatim ih narežite na manje komade. U
loncu srednje veličine pomiješajte jagode, iscijeđeni sok limuna, šećer, vodu i škrobno brašno.
Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri dok ne zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko 15
minuta, tj. dok se smjesa ne zgusne.
Jagode usitnite štapnim mikserom za glatki namaz, a ako smjesa bude previše rijetka, možete dodati
žličicu škrobnog brašna. Imajte samo na umu da će se namaz dodatno stisnuti tijekom hlađenja. Na
kraju, ostavite namaz da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon što završite s pripremom namaza od jagoda, vrijeme je za pripremu kreme od mascarponea.
U posudu stavite vrhnje za šlag i miksajte jednu minutu kako bi postalo malo gušće. Zatim dodajte
šećer u prahu i ekstrakt vanilije te polako miksajte dok se šećer potpuno ne poveže s vrhnjem.
Nakon toga, dodajte mascarpone ili sirni namaz po vašem izboru u posudu s vrhnjem i nastavite
miksati kremu još nekoliko minuta. No, ovaj put na najjačoj brzini Kenwood kMix uređaja kako biste
na kraju dobili čvrstu i svilenkastu kremu.
Kad završite s pripremom svih dijelova torte slijedi najzabavniji dio – njezino slaganje:
- Na pladanj za torte stavite malo kreme od mascarponea (jednu žlicu na sredinu pladnja).
- Na sredinu stavite biskvit obrnuto okrenut u odnosu na kalup (neka je donja strana biskvita
okrenuta prema gore). - Slastičarsku vrećicu napunite s kremom od mascarponea i odrežite rub vrećice na otprilike
2 cm. Kremom obrubite vanjski krug biskvita tako da napravite krug. Napravite i manji krug
po sredini biskvita, a između popunite namazom od jagoda. - Dio cijelih jagoda izrežite na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini jagoda pa ih posložite po
kremi od mascarponea i namazu od jagoda. - Postavite drugi biskvit na jednak način kao i prvi, a na kraju ukrasite tortu po želji.
Prije posluživanja, ohladite tortu u hladnjaku najmanje dva sata ili preko noći kako biste u nedjelju
majku razveselili savršenom proljetnom tortom, pripremljenom pomoću Kenwood uređaja i puno
ljubavi.
Pogledajte video recept ovdje.