Pisanice: Ideje za najljepša uskršnja jaja koja će donijeti radost za vaš stol

Sadržaj članka

Podijeli

Uskrs je pred vratima i vrijeme je za završne pripreme. Domovi će nam se ispuniti smijehom i ljudima što će nam donijeti novu, lijepu energiju. Tome svakako doprinosi i šarenilo pisanica bez kojih je nemoguće zamisliti uskršnji stol. Tradicionalno se ukrašavaju različitim bojama i raznim uzorcima i simbolima, a često se razmjenjuju kao simbol prijateljstva, radosti i novog života. Bojanje jaja za Uskrs je drevno obilježje proljeća i ima bogatu povijest u mnogim kulturama širom svijeta, a postoji i niz različitih tehnika za bojanje, ukrašavanje i pripremu jaja za Uskrs.

Bojanje jaja je simbol obnove, budući da jaje predstavlja novi početak i rađanje novog života. I boje kojima se ukrašavaju, imaju posebnu priču. Crvena boja simbolizira Isusovu krv i žrtvu, dok žuta boja simbolizira sunce i svjetlost. Bojanje jaja predstavlja i duhovnu obnovu, jer se vjeruje da je to prilika da se vjernici pripreme za Uskrs, kroz molitvu i pokoru.

Jeste li znali da se u slavenskoj tradiciji, uskršnja jaja ukrašavaju geometrijskim uzorcima i simbolima koji predstavljaju plodnost i obnovu. U nekim kulturama, jaja se ukrašavaju i bojama i simbolima koji predstavljaju životinje, kao što su zečevi i pilići, koji također predstavljaju novi život.

Kako bismo i ove godine uživali u procesu, ali se i divili našim rukotvorinama, izdvojila sam tri načina bojanja jaja kao podsjetnik i inspiraciju što bismo sve mogli smjestiti u košaricu koja će obogatiti uskršnji stol.

Bojanje jaja sa svilenim maramicama

U ovom postupku, potrebne su vam svileni maramice u raznim bojama, bijela jaja, i malo octa. Prvo, izrežite svilene maramice na komade koji su dovoljno veliki da pokriju jaje. Zatim, omotajte svaku maramicu oko jaja i povežite je čvrsto gumicom ili koncem. U velikom loncu, stavite jaja i dodajte dovoljno vode da prekrije jaja. Dodajte malo octa u vodu i kuhajte jaja dok se ne skuhaju. Kad se jaja skuhaju, izvadite ih i ostavite da se ohlade. Zatim, pažljivo skinite maramice i otkrit ćete prekrasne boje koje su se prenijele na jaja. Možete ponavljati postupak s različitim bojama maramica da biste dobili više uzoraka i boja na jajima.

Ovaj postupak stvara prekrasne uzorke i boje na jajima, a svilene maramice možete pronaći u raznim trgovinama, kupiti online ili iskoristiti neke stare marame koje više ne nosite. Ovaj način bojanja jaja je također zabavan za djecu i omogućuje im da stvaraju svoje vlastite uzorke i kombinacije boja.

Kuhana jaja u boji

Stavite jaja u veliki lonac s hladnom vodom i kuhajte dok voda ne proključa. Nakon toga, smanjite vatru i kuhajte još 10-15 minuta. Zatim izvadite jaja i stavite ih u zdjelu s hladnom vodom da se ohlade. Kad su jaja ohlađena, stavite ih u zdjelu s bojom koju ste pripremili. Ostavite ih u boji nekoliko minuta (ili dulje, ako želite intenzivniju boju), a zatim ih izvadite i osušite. Možete ih ostaviti tako ili flomasterima napisati neku lijepu poruku, nacrtati neki omiljeni lik ili zalijepiti naljepnice za još više zabave i šarenila. Žicom možete oblikovati obruč oko jaja i zečje uši za još efektniji dodir kreativnosti.

Jaja ukrašena voskom

Ova tehnika zahtijeva nešto više truda, ali rezultati su vrijedni. Stavite vosak u lonac na umjerenu vatru i pričekajte da se otopi. Zatim uz pomoć četkice nanesite vosak na jaja, stvarajući željeni uzorak. Kad je vosak osušen, stavite jaja u boju i slijedite isti postupak kao i kod prethodnog načina. Kad se jaja osuše, pažljivo obrišite vosak s njih.

FOTO: Pexels, Unsplash, Canva

AUTORICA TEKSTA

Slični članci