Što trebamo znati o perimenopauzi? Simptomi, prehrana, posljedice…

Sadržaj članka

Podijeli

Perimenopauza je period tranzicije koji prethodi menopauzi, tijekom kojeg se nivo hormona estrogena i progesterona u tijelu žene počinje smanjivati. Ovo je prirodan proces starenja koji se obično javlja kod nekih žena u njihovim kasnim 30-im, kod nekih u 50-im godinama. Perimenopauza može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a završava se kada žena nije imala menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci, što označava početak menopauze.

Kako otkriti perimenopauzu?

Perimenopauza se najčešće otkriva kroz simptome koje žena primjećuje. Liječnik može potvrditi perimenopauzu na osnovu simptoma i povijesti bolesti pacijentkinje, a ponekad se mogu raditi i krvni testovi kako bi se izmjerili nivoi hormona.

Odmorite se, zastanite i ugodite si

Simptomi perimenopauze

  • Promjene u dužini i učestalosti menstrualnog ciklusa.
  • Iznenadni osjećaj toplote koji se širi tijelom.
  • Intenzivno znojenje tijekom noći.
  • Razdražljivost, anksioznost, depresija.
  • Insomnija ili poteškoće sa spavanjem.
  • Gubitak interesa za seksualne aktivnosti.
  • Smanjena vlaga u vagini, što može dovesti do nelagode tokom seksualnog odnosa.
  • Osjećaj konstantne iscrpljenosti.
  • Poteškoće s fokusiranjem i pamćenjem.

Kako se nositi s perimenopauzom?

Upotreba estrogena ili kombinacije estrogena i progesterona može pomoći u ublažavanju simptoma. Kod nekih žena, antidepresivi, lijekovi protiv anksioznosti ili lijekovi za regulaciju ciklusa mogu biti korisni. Preporučuje se i redovna tjelesna aktivnost, tehnike opuštanja (kao što su joga i meditacija), dovoljno sna i prestanak pušenja kako bi se simptomi perimenopauze ublažili. Korisno je i posegnuti za suplementima kao što su kalcij, vitamin D i omega-3 masne kiseline. Kod seksualnih odnosa, zbog suhoće vagine, preporučuje se upotreba lubrikanata.

Ne zaboravite svakoga dana unijeti barem jednu vrstu voća

Prehrana tijekom perimenopauze

Zdrava prehrana može igrati ključnu ulogu u ublažavanju simptoma perimenopauze. Preporučuje se konzumirati hranu bogatu kalcijem kao što je mlijeko, sir, jogurt, brokula i bademi. Barem nekoliko puta tjedno, dobro je konzumirati ribu i jaja, odnosno hranu bogatu vitaminom D. Omega-3 masne kiseline možete unijeti ako konzumirate masnu ribu kao što su  losos i sardine, a ubacite u obroko i laneno sjeme te orahe. Preporučuje se i svakodnevna konzumacija voća i povrća koje je raznoliko i bogato antioksidansima. Za doručak možete posegnuti za toplom kriškom integralnog kruha, a tijekom ručka možete pripremiti obrok u koji ukljutite smeđu rižu ili zob. Važno je napomenuti da prekomjerni unos kofeina i alkohola može pogoršati simptome poput valunga i anksioznosti.

Posljedice perimenopauze

Zbog gubitka koštane mase, dolazi do povećanog rizika od osteoporoze. Smanjen nivo estrogena može povećati rizik od srčanih bolesti. Obzirom na usporavanje metabolizma, nemojte se iznenaditi što lakše dobijete na težini, a sve teže skidate kilograme.

Najvažnije od svega je slušati svoje tijelo, ugoditi si, odmoriti se i shvatiti da je svako životno doba i teško i lijepo, zato koliko god možete, olakšajte si i dozvolite si biti ranjive.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci