Peptidi: Vodič kroz anti-aging adute o kojima se premalo zna

Sadržaj članka

Podijeli

Prevencija starenja kože lica te istraživanja novih sastojaka koji bi spriječili isto, postaje imperativ kozmetičke industrije. Proizvodi koji sadrže vitamin C, retinoide ili pak oni koji kožu štite od sunčevog zračenja, dobro su poznati i medijski razvikani antiage igrači. No, što je s peptidima? Jesu li oni mogući joker s klupe o kojima se dovoljno ne priča?

U znanstvenoj literaturi se peptidi navode kao alternativa estetskim tretmanima (npr. fileri) za one koji preferiraju korištenje manje invazivnih metoda kao što je korištenje kozmetike. O samom značaju ove skupine sastojaka dovoljno govori činjenica da ih gotovo svi proizvođači kozmetike imaju u svojim redovima, iako su određene skupine peptida popularnije od drugih.

KAKO IH KORISTITI?

U brojnim znanstvenim istraživanjima koja su potvrdila smanjenje dubine bora, smanjenje površine lica koje je zahvaćeno borama, ali i učinak na hiperpigmentacije, se navodi korištenje dva puta dnevno. U većini istraživanja se preporuča korištenje dva puta dnevno za postizanje najboljih rezultata. Obzirom da je vitamin c također nužan za sintezu kolagena, ova dva sastojka će pojačavati antiage učinak zajedničkim korištenjem. Nadalje, u kombinaciji s retinoidima će također djelovati sinergistički, ali će i smanjiti moguće iritacije kože uzrokovane retinoidima. Ipak, zbog svoje prikladnosti za osjetljivu kožu, mogućnosti da se koriste tijekom cijele godine (jer ne povećavaju osjetljivost kože na sunce) te zbog svoje sigurnosti u trudnoći, u potpunosti je opravdana samostalna upotreba ove skupine sastojaka za osvježenje izgleda lica i sprječavanje prvih znakova starenja, posebice u mlađoj populaciji.

VRSTE PEPTIDA

Prema načinu djelovanja na staničnoj razini, peptidi se mogu podijeliti na one koji djeluju na signalne ili transportne puteve, one koji djeluju na inhibiciju neurotransmitera te one koji inhibiraju određene enzime. Ovi posljednji nemaju dovoljno istraživanja u znanstvenoj literaturi te čak nisu niti zastupljeni u kozmetičkim proizvodima. Zbog toga ćemo detaljnije opisati prve tri navedene skupine.

1. Signalni peptidi

Najbrojnija skupina peptida kojima je zajednički mehanizam djelovanja – dati signal fibroblastima da sintetiziraju kolagen i elastina, što će dovesti do smanjenja pigmentacija, finih linija, bora i drugih znakova fotostarenja. Najistaknutiji predstavnici su karnozin, palmitoil tripeptid-1 te njegova kombinacija s palmitoil tetrapeptidom-7. U znanstvenim istraživanjima su se najčešće proizvodi kojih ih sadrže koristili dva puta dnevno i prosječno barem 60 dana, za puni učinak.

2. Transportni peptidi

Ovi peptidi dostavljaju ili stabiliziraju elemente u tragovima (bakar, mangan), koji su nužni za zacjeljivanje rana i enzimske procese u koži. Znanstvena istraživanja pokazala su pozitivne učinke na znakove starenja kože, a za iste je potrebno redovito korištenje barem 3 mjeseca. Najznačajniji predstavnik je bakrov tripeptid (Cu-GHK), jedan od najbolje istraženih peptida. Ovaj peptid se prirodno stvara u organizmu za zacjeljivanje rana i smanjenje upale, a istraživanja su pokazala da promovira sintezu kolagena i elastina što će posljedično dovesti do smanjenja znakova starenja kože.

3. Peptidi inhibitori neurotransmitera

Kontrakcija mišića može biti meta za smanjenje znakova starenja jer uzrokuje nastanak finih linija i bora na licu. Peptidi koji djeluju na inhibiciju neurotransmitera uključenih u kontrakciju mišića smanjuju pokrete mišića (npr. mrštenje), zbog čega će dovesti do smanjenja nastanka bora ili poboljšanja izgleda postojećih linija. Najviše istraženi predstavnik je acetilheksapeptid-3, peptid strukturno sličan prirodnom spoju zaduženom za formiranje kompleksa potrebnog za kontrakciju mišića. Ovaj peptid dokazano smanjuje dubinu bora, ali je učinak ipak slabiji ako se usporedbi s invazivnim metodama.

TEKST: Josipa Bukić

FOTO: Canva, Josipa Bukić, Unsplash

Slični članci