Ovisni ste o svom telefonu? 5 načina kako ga iskoristiti za stvaranje zdravih navika

Sadržaj članka

Podijeli

Malo tko se može pohvaliti discipliniranošću i da prije spavanja napravi digitalni detoks i drži mobitel podalje od spavaće sobe. Mnogi od nas zaspu s mobitelom u ruci, zabavljajući se reelsima, memovima, dopisujući se s prijateljima ili čitajući vijesti. A mnogima slično i započinje dan. Iako smo svjesni koliko mobiteli, plava svjetlost ekrana i distrakcije iz ovog pametnog uređaja loše utječe na spavanje, ali i izgled naše kože. Neka istraživanja pokazuju da korištenje mobitela može promijeniti aktivnost našeg mozga, smanjujući vrijeme reakcije i negativno utječući na kvalitetu i obrasce sna. Problematično korištenje mobitela također je povezano s depresijom i anksioznošću, kao i povećanom uporabom supstanci uključujući duhan i alkohol.

Kada sve to osvijestimo, zaista je vrijeme  za intervenciju. Umjesto da zauvijek izbacite mobitel, možete barem promijeniti način na koji ga koristite.

Uvijek možete upotrijebiti svoj iPhone da se riješite loših navika i upotrijebite ga za stvaranje novih, zdravijih navika. Razmislite o svim pozitivnim načinima na koje su telefoni obogatili naše živote: aplikacije za zdravlje i dobrobit, glazba, povezanost s drugima, kalendari…

Ovo su moji prijedlozi za neke pozitivne promjene u svojoj dnevnoj rutini kojih sam se počela pridržavati kako bih unaprijedila kvalitetu svoje svakodnevice.

Postavljam vremenska ograničenja

Idite na postavke, a zatim na vrijeme upotrebe i vidjet ćete sažetak svoje dnevne upotrebe telefona, kao i alate za ograničavanje upotrebe u određenim područjima. Prvo što sam učinila  jest aktiviranje “sleep mode”, označavajući sate od 22 sata. do 7 ujutro kao mirno vrijeme kada pozivi i poruke ne bi iskakali kao obavijesti. Također sam postavila “prekid rada” za te iste sate, što znači da mi je cijeli telefon malo tamniji čak i kada ga koristim. Ispod zastoja pronaći ćete “ograničenja aplikacije”. Dodala sam ograničenje i označila Društvene mreže, Produktivnost i Financije — postavila sam ograničenje na pet minuta.

Plan je bio skratiti vrijeme koje sam tijekom dana trošila na mailove, društvene medije, kalendar i financijske aplikacije. Nakon što istekne pet minuta, od mene se traži da produžim za jednu minutu, 15 minuta ili zanemarim ograničenje za taj dan. To me potiče da zastanem, postanem prisutna i zapitam se: Je li ovo potrebno ili gubim vrijeme?

Kad sam za svojim stolom, usredotočim se na rad, provjeravam mailove i dodavanje stvari u svoj kalendar. No, kada sam u pokretu, ne želim trošiti vrijeme na te stvari. Radeći na telefonu dulje od pet minuta u komadu stvarno mi uzima energiju i skreće fokus od sadašnjeg trenutka — nešto što je doprinijelo stresu i tjeskobi tijekom dana otkrila sam da postavljanje vremenskih ograničenja mijenja život.

Promijenila sam zvuk alarma

Većina nas koristi svoj telefon kao budilicu. Svakog jutra namjestim alarm za 7:30, ali mi je kao noćnoj ptici teško ustati. Budući da moj telefon prestaje raditi u 22 sata, to me potaklo da ranije legnem i čitam. Otkrila sam da mi ova rutina pomaže da brže zaspim i spavam više sati.

Također sam svoj alarm pretvorila u pozitivnu afirmaciju. Umjesto standardnog zvonjenja, moj alarm ponavlja afirmaciju mojim glasom: “Danas će biti sjajan dan! Danas će biti sjajan dan!” To me potiče da skočim i isključim alarm i započnem dan u dobrom raspoloženju. Također sada držim svoj telefon u drugoj sobi, pa moram ustati iz kreveta da ga isključim. Da biste izradili vlastitu afirmaciju, jednostavno se snimite u aplikaciji GarageBand na svom telefonu i izvezite datoteku kao melodiju zvona.

Dopuštam si 5 minuta TikTok zabave

Nema ništa loše u korištenju telefona za zabavu, ali to vrlo lako može postati gubitak vremena. Nedavno sam počela koristiti TikTok i zatekla sam se kako provodim cijeli sat pregledavajući videozapise. Stoga sam uzela stvari u svoje ruke i odlučio se ograničiti na pet namjernih minuta TikToka za čistu zabavu. Volim gledati videozapise o hrani i smatram ih zabavnima, pa pregledavam sve videozapise koji se pojave na mom feedu, a koji nemaju veze s hranom. To me pretvorilo u aktivnu konzumenticu aplikacije, a ne pasivnu.

Objavljujem motivirajuće storyje za taj dan na društvenim mrežama

Imala sam naviku zgrabiti telefon i listati svoj Instagram feed. Pa sam odlučila upotrijebiti društvene medije da mi pomognu da započnem dan opuštenije i ljepše. Svakog jutra otvorim Instagram i podijelim story u kojem podijelim neku lijepu poruku za taj dan. Mantre i motivirajuće poruke inspiriraju i druge. Tako potičem prijatelje da podijele svoje lijepe misli sa mnom i to je postalo nešto čemu se radujem ujutro.

Šetnja umjesto vožnje uz slušanje umirujućeg sadržaja

Nakon što se spremim i podijelim motivirajući story, pazim da nešto ranije izađem iz stana i hodam do posla barem nekoliko tramvajskih stanica. To mi uvelike pomaže da se razbudim, razbistrim um, razgibam se i zakoračim aktivno u dan. Šetnja ublažava stres i puno se bolje osjećam kada preskočim gužve u tramvaju.

Nakon što se spremim i podijelim motivirajući story, pazim da nešto ranije izađem iz stana i hodam do posla barem nekoliko tramvajskih stanica. To mi uvelike pomaže da se razbudim, razbistrim um, razgibam se i zakoračim aktivno u dan. Šetnja ublažava stres i puno se bolje osjećam kada preskočim gužve u tramvaju. Aplikacija za meditaciju i opuštanje Calm, doprinosi tome da se okružim lijepim sadržajem i pobrinem se za svoje mentalno zdravlje. Ujutro mi pomaže da se fokusiram. Ponekad slušam podcaste na Spotifyju. Trenutno mi najviše pažnje drži podcast Unfucked your brain, ali možete odabrati za sebe sadržaj koji vama najviše odgovara u jutarnjim satima.

FOTO: Unsplash, Pexels

Slični članci