Očaravajuća mjesta koja ne smijete zaobići kad posjetite Beč

Sadržaj članka

Podijeli

Beč je grad koji ne samo da plijeni svojom bogatom prošlošću, tradicijom i nemjerljivo važnom ulogom u europskoj kulturi, on je i vrlo privlačno mjesto za život gdje je sve kreirano baš po mjeri čovjeka. Sve je tako pristupačno, zanimljivo i praktično. Umjetnost je tako skladno utkana u svakodnevicu, a estetika profinjenosti provučena je kroz svaki detalj grada.

Austrijska prijestolnica je česta destinacija za turiste iz Hrvatske i bez obzira koliko puta posjetili ovaj grad, on uvijek iznenadi nekim novim, neočekivanim, neotkrivenim detaljima koji vas oplemene posebnom energijom. Bilo da birate ovaj čarobni grad za vikend odmor i lutanje njegovim ulicama koje s toliko šarma spajaju modernost i historicizam, ili se možda odlučite za istraživanje bečkih muzeja, izložaba i koncerata; ili ste možda zaljubljenik u kičastu radost Adventa; ili jedva čekate proljetno uživanje u slobodi i bicikliranju, baš uvijek ćete naići na neponovljiv doživljaj koji će učiniti da se osjećate bolje.

@florica.alex

Ukoliko ste pak odlučili posjetiti Beč kako biste dodatno oplemenili svoj Instagram feed nevjerojatnim fotografijama, izdvojila sam nekoliko mjesta koja će biti savršena kulisa za divne fotografije u kojima ćete zasigurno uživati. Pritom ćete mnogo toga naučiti i uživati u sadržajima koji će zadiviti i najzahtjevnije putnike.

Schönbrunn palača s prekrasnim vrtovima

Schönbrunn je bio glavna rezidencija Habsburgovaca, danas se smatra jednim od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji te je pod UNESCO-vom zaštitom. Palača je sagrađena u 17. stoljeću, a kasnije je proširena i preuređena u baroknom stilu u 18. stoljeću. Sadrži veliku središnju palaču s više od 1440 soba. Iza palače se prostire park s raskošnim vrtovima i fontanama, poput Velikog partera, Neptunove fontane i Kuće palmi. Otvorena je za javnost i nudi obilaske unutrašnjosti palače i vrtova. Posjetitelji mogu istražiti velike dvorane i svečane prostorije palače, kao i privatne apartmane carske obitelji. U palači se nalazi i zoološki vrt, labirint i igralište za djecu.

Palača Schönbrunn atrakcija je koju morate posjetiti u Beču jer će vam odškrinuti vrata u raskošan način života Habsburgovaca, kao i u povijest Austro-Ugarskog Carstva.

@invitada_perfecta

Wiener Riesenrad

Wiener Riesenr je u cijelom svijetu poznat kao bečki divovski panoramski kotač koji je kultna atrakcija smještena u zabavnom parku Prater. Kotač je visok 65 metara i ima promjer od oko 64 metra. Izgrađen je 1897. godine i jedan je od najstarijih postojećih panoramskih kotača na svijetu.

Sadrži 15 kabina u koje može stati do 6 osoba, a iz njih puca očaravajući panoramski pogled na Beč i okolicu. Za jednu rotaciju potrebno je oko 15 minuta. Smatra se jednom od najpoznatijih znamenitosti Beča i popularnim mjestom za fotografiranje i uživanje u pogledu za turiste.

@vienna_austria

Katedrala sv. Stjepana

Stoljećima je Katedrala bila važno vjersko i kulturno središte. Izvorno je sagrađena u 12. stoljeću, a kroz godine je doživjela nekoliko obnova i proširenja. Najizrazitija značajka katedrale je njezin raskošni toranj, koji doseže visinu od 137 metara i prekriven je šarenim pločicama. Toranj je dobro poznati simbol Beča i može se vidjeti iz mnogih dijelova grada.

Vanjski dio katedrale ukrašen je skulpturama, a unutrašnjost je ukrašena prekrasnim freskama, vitrajima i rezbarijama. Glavni oltar katedrale izrađen je od mramora i zlata, a sadrži veliku sliku Posljednjeg suda Michaela Pachera i relikvijar svetog Stjepana.

Katedrala je poznata po svojoj akustici koja se smatra jednom od najboljih u svijetu. To je popularno mjesto za koncerte i nastupe, a posjetitelji mogu prisustvovati misi, obići katedralu i popeti se uz 343 stube južnog tornja i počastiti se panoramskim pogledom na grad.

Katedrala svetog Stjepana nezaobilazna je atrakcija za posjetitelje Beča i dokaz je bogate kulturne i arhitektonske baštine grada.

@neginvsworld

Belvedere

Palača je sagrađena u 18. stoljeću za princa Eugena Savojskog, a čine je dvije barokne palače: Gornji Belvedere i Donji Belvedere. Gornji Belvedere glavna je palača i smatra se najvažnijom baroknom palačom u Austriji. Palača također ima zbirku umjetnosti, uključujući djela poznatih umjetnika kao što su Gustav Klimt, Egon Schiele i Oskar Kokoschka.

Vrtovi palače savršeni su za šetnju i uživanje u zelenilu.

Opera

Originalnog naziva Wiener Staatsoper, ova predivna zgrada izgrađena je krajem 19. stoljeća i od tada je dom Bečke državne opere. Jedna je od najprestižnijih opernih kuća na svijetu s dugom i značajnom poviješću. Meka za međunarodne obožavatelje opere. Također je bila mjesto brojnih poznatih izvedbi i premijera, uključujući djela Straussa, Mozarta i Verdija. Dana 12. ožujka 1945. opera je devastirana tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, no 1. svibnja 1945. ponovno je otvorena izvedbom Mozartovog Figarovog pira. Dana 6. listopada 1945., “Teatri an der Wien” obnovljeno u žurbi ponovno je otvoreno s Beethovenovim Fideliom. Sljedećih deset godina Bečka državna opera radila je na dvije lokacije, dok je stvarno sjedište obnavljano uz velike troškove.

Od bombi su bili pošteđeni samo glavno pročelje, veliko stubište i Schwind Foyer. Dana 5. studenog 1955., Bečka državna opera ponovno se otvara s novom dvoranom i moderniziranom tehnologijom. Pod ravnanjem Karla Böhma, Beethovenov Fidelio izveden je briljantno, a svečanost otvaranja prenosila je austrijska televizija.

Danas je ovo kuća s najvećim repertoarom. Od 1. rujna 2010. pod vodstvom je Dominiquea Meyera.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci