Milije: Sitne bijele kvržice na licu kojih se možemo riješiti na tri jednostavna načina

Sadržaj članka

Podijeli

Milije su sitne bijele kvržice koje se mogu stvoriti na licu, najčešće na koži oko očiju, nosa i obraza. Mogu se naći i na drugim dijelovima tijela. No, one su kozmetički, ali ne medicinski problem. Riječ je zapravo o malim cistama koje nastaju kada se mrtve stanice kože zarobe ispod vaše kože. Ponekad se događaju spontano ili se mogu pojaviti kao odgovor na oštećenje kože. Najčešće se pojavljuju na očnim kapcima, čelu i obrazima.

Sekundarne milije mogu nastati nakon što je vaša koža na neki način oštećena. Ove milije ponekad mogu biti trajne.

Uzroci sekundarnih milija uključuju:

  • Ozljede ili iritacije
  • Osipi
  • Opekline
  • Abrazivni tretmani kože
  • Upalna stanja kože
  • Previše izlaganja suncu
  • Teški proizvodi za njegu kože

Kako se riješiti milija

Sadržaj milije nije tekući kao sadržaj prištića. Mala bijela kvržica u njima vrlo je tvrda, gotovo poput zrnca pijeska. Sastoji se od čepa tvrdih mrtvih stanica kože koje su ostale zarobljene neposredno ispod površine kože.

Budući da se milije formiraju ispod tankog sloja kože, a ne u porama (kao što je slučaj s aknama), u koži nema otvora koji bi istisnuo čep. Ne pokušavajte istisnuti miliju jer tako možete oštetiti kožu, a najčešće vam mogu ostati i ožiljci. Postoje drugi načini za njihovo liječenje.

Piling

Proizvodi sa salicilnom kiselinom ili glikolnom kiselinom mogu vam pomoći u rješavanju milija jer uklanjaju mrtve stanice. Ponekad mogu proći mjeseci dok se ne vidi poboljšanje.

Ako imate puno milija, ako postoje već godinama, čak i dok ste koristili tretmane salicilnom kiselinom ili glikolnom kiselinom, ili ako se nalaze na mjestu koje vam je teško liječiti kiselinama (kao što je kapak), tada je sljedeći korak posjetite dermatologa.

Lokalni retinoidni recepti

Ako ste skloni razvoju milija, a neki ljudi upravo jesu, dermatolog vam može preporučiti korištenje lokalnog retinoida na recept. Lokalni retinoidi pomažu u pilingu kože učinkovitije od proizvoda s kiselinama. Lokalni retinoidi također pomažu olabaviti keratinski čep u postojećim milijama i pomažu im da izađu na površinu kako bi nestale.

Ručno vađenje

Najučinkovitiji tretman za milije je ručno vađenje koje provodi stručnjak. Također, rezultati su trenutni.

Ovaj postupak obično izvodi dermatolog. Malim kirurškim nožem koji se zove lanceta napravi se mali otvor na površini kože. Čvrsti čep se nježno gurne van kroz otvor prstima ili alatom koji se naziva ekstraktor komedona. Ovaj se postupak ponekad naziva deroofing.

Možda zvuči kao bolan postupak, ali nije. Nije potreban anestetik; u najgorem slučaju osjetit ćete ubod.

U nekim slučajevima vađenje milija može obaviti estetičar, netko tko radi u salonu ili dermatološkoj klinici.

Važno je naglasiti da je u održavanju kože ključno čišćenje. Nakon tretmana, kako biste što duže održali kožu bez nepravilnosti, posegnite za dvostrukim čišćenjem kože. Uljni čistači uklanjaju make up, a nakon njih utrljajte čistače na vodenoj bazi koji će ukloniti višak sebuma i nečistoća. Pređite blazinicom natopljenom micelarnom vodicom. Tek potom krenite s ritualom njege pomno odabranim za tip i stanje vaše kože. Hidratizirana i nahranjena koža vratit će vam blistavošću i baršunastim izgledom koji je najbolji modni dodatak.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci