Ljeto u Zagrebu: Muzeji donose pregršt zanimljivosti i tako šarmantno obogaćuju itinerar

Sadržaj članka

Podijeli

U itinerar za svaki grad u koji putujem, uvijek uvrstim barem jedan muzej. Volim upoznati povijest i zanimljivosti koje su specifične za svako mjesto. Čitanje knjiga, gledanje filmova ili YouTube videa, stvaraju opću sliku, ali kada osjetite vibrantne ulice, tržnice i trgove, lokalne specijalitete i muzeje, tek onda je doživljaj potpun. Doslovno se složi mozaik o gradu s jasnim slikama koje ostaju duboko urezane u memoriju i emocije pa je prisjećanje na putovanje još ljepše. Prožmu vas emocije i jasne, vedre slike kao kadrovi filma koji je ostavio snažan dojam.

Često volim ugostiti prijatelje iz drugih gradova i zemalja i pokazati im šarm Zagreba. Ponekad ne stignemo sve obići jer smo ograničeni vremenom, ali i vremenskom prognozom, no kada su idealni uvjeti, te kada imamo dovoljno vremena, trudim se složiti presjek Zagreba kojim prošetamo od prošlosti do sadašnjosti kroz detalje koji čine Zagreb poetičnim.  To obično obuhvaća Gornji grad i oživljavanje priča Marije Jurić Zagorke. Provozamo se uspinjačom i uživamo u štruklama u Vinodolu ili La Štruku ili poslasticama u Vinceku. Neizostavna je elegantna dama Zagreba – Hotel Esplanada u kojoj popijemo kavu te Kavkaz – Kazališna kavana u kojoj uz čašu vina, naručimo i hranu kako bismo osjetili boemski duh Tina Ujevića i njegovih suvremenika koji su provodili sate na ovom prelijepom mjestu. Volim u tu posjetu smjestiti i uživanje na svježem zraku pa se u planu nađu Sljeme, Maksimir i Jarun. No, muzeji, oni su posebna priča koju vrijedi ispričati. Neki su moderni i otkačeni, a neki su dragocjeniji za opću kulturu od mnogih lekcija iz povijesti.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Zamisao o osnivanju te vrste muzeja potječe još s kraja 19. stoljeća, pa je jedno vrijeme u Zagrebu i postojao Trgovačko-obrtnički muzej. Prava povijest Tehničkoga muzeja započinje 1954. godine kada je donesena odluka o njegovu osnivanju, a 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija na Savskoj cesti 18.

Na samom ulazu ovog muzeja, dočekat će vas svjetleći potpis Nikole Tesle, a unutra zabavan svijet inovacija. Naići ćete na znanstvene i tehničke uređaje koji su korišteni u raznim epohama u povijesti. Vidjet ćete brojne zrakoplove, automobile, strojeve i opremu. Vrijeme će proći brzo, a upečatljivi dojmovi će ostati zauvijek.

Jeste li znali da ovaj muzej dobiva današnje ime na prijedlog Milana Bandića? Naime, 5. lipnja 2015. odlukom Skupštine Grada, Tehnički muzej u Zagrebu mijenja ime u Tehnički muzej Nikola Tesla na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba.

Muzej suvremene umjetnosti

Najveći muzej u Zagrebu je upravo Muzej suvremene umjetnosti. Njegova građevina predivan je primjer moderne arhitekture. Ovdje se čuvaju djela modernih i suvremenih hrvatskih i inozemnih autora te prati, dokumentira i promiče najnovije događaje, stilove i pojave u domaćoj i svjetskoj likovnoj umjetnosti. Osnovan je 1954. u gornjogradskoj Kulmerovoj palači na Katarininu trgu pod nazivom Gradska galerija suvremene umjetnosti, koja je od 1961. bila u sastavu Galerija grada Zagreba. Galerija je od početka djelovala kao muzejska ustanova po suvremenim muzeološkim načelima te stvarala vlastiti fundus. Zbog skromnih prostornih uvjeta, nikada nije imala stalni postav, ali je organizirala tematske i monografske izložbe hrvatskih i inozemnih autora, postavljala izložbe iz fundusa te organizirala i poticala kulturne i umjetničke događaje poput Novih tendencija. Godine 1998. prerasla je u Muzej suvremene umjetnosti, koji je 2009. preseljen u novoizgrađenu zgradu u Novome Zagrebu. Danas uz zbirke crteža, grafika i plakata, slikarstva i skulpture muzejski fundus čine i specijalizirane zbirke umjetničkih djela iz područja fotografije, filma i videa te medijske umjetnosti. U Muzeju se nalaze zbirke iz donacija poput zbirki Benka Horvata i Josipa Seissela i Atelijera Kožarić te Arhiva Tošo Dabac (Ilica 17) i Zbirke Richter (Vrhovac 38).

Arheološki muzej u Zagrebu

U Arheološkom muzeju naići ćete tematski odvojene eksponate. Tu je fundus koji se dijeli na pretpovijesnu, antičku (grčki i rimski spomenici) i ranosrednjovjekovnu zbirka. Muzej posjeduje i egipatsku zbirku, jedinu takve vrste na ovim prostorima, kao i numizmatičku zbirku, jednu od najvećih takvih zbirki u Europi i svijetu.

Muzej posjeduje i jedinstvenu kolekciju etruščanskih spomenika.

Muzej je nastao iz Narodnog muzeja osnovanog 1836. godine. Godine 1866. postao je Zemaljski zavod Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, pod upravom JAZU-a i Sabora te je bio podijeljen na dva odjela: Arheološki odjel i Prirodoslovni odjel. Od godine 1878. Arheološki odjel osamostaljuje se, no djeluje u sklopu Narodnog muzeja. Samostalan muzej postaje godine 1939. Zbog potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine, Arheološki je muzej pretrpio oštećenja zgrade i teža oštećenja stalnog postava i predmeta. Nakon razgledavanja i putovanja kroz povijest, možete se i ovdje osvježiti u kafiću smještenom u vrtu muzeja i uživati u razgovoru s vašim društvom.

Muzej prekinutih veza

Muzej u baroknoj palači s osobnim predmetima bivših ljubavnika uz kratke sinopsise nekima izaziva osmijeh, a nekima suze. Mjesto je to koje opisuje ljubav na način koji potvrđuje da život uistinu piše romane i da je svaka priča ima svoje protagoniste koji možda samo liče jedni na druge, ali uvijek se dogodi plot twist koji nas, bez obzira koliko imali godina, ili iznenadi, rastuži ili nasmije. Uz upoznavanje s (propalim) ljubavnim pričama, možete popiti i piće u muzejskom kafiću i raspraviti s prijateljima svoju teoriju ljubavi.

Muzej iluzija

Iako je pravi i originalni Muzej iluzija, upravo zagrebački, ovakvih muzeja ima sve više i više u svijetu. Ovdje ćete se zabaviti, snimiti otkačene fotografije, a možete i kupiti igre koje će natjerati svaku moždanu vijugu da se uključi te da tako u kompetitivnom duhu provedete zabavne trenutke s ljudima koje volite. A i zanimljiv su poklon za one koji vole izazove.

Slični članci