Knjige u uređenju interijera? Ovih nekoliko naslova podiže estetiku, ali i pokreće razgovore!

Sadržaj članka

Podijeli

Kupuješ knjige da bi njima uredila interijer? Pa knjige su za čitanje. Zna se što je ukras u dnevnom boravku. To su vaze, pepeljare, svijeće, slike, figure… Ali knjigama urediti prostor, a ne čitati ih je blasfemija. Tako bih otprilike prije nekoliko godina vodila unutrašnji razgovor kada bih uvidjela da netko od mojih poznanica, prijateljica ili kolegica kupuje tzv. coffee table knjige. Ili slaže knjige na policu po boji, a ne po tematici ili autoru, ili ih okreće s one strane gdje ne piše tko je autor i o kojoj je knjizi riječ. Srećom, nisam nikada na glas izgovorila ovaj osuđivački tijek misli jer bi mi danas zasigurno bilo žao. Na kraju krajeva, danas sve informacije koje nam trebaju, možemo u nekoliko klikova pronaći na internetu i većina znanja koje se nalazi u knjigama je online. Tako da, realno, knjige u ulozi podizanja estetike u interijeru, danas sve više imaju smisla. Doduše, ja knjige i dalje slažem po žanrovima kako bih ih lakše pronašla i kako bi polica za knjige bio funkcionalni kutak jer volim prelistavati knjige koje sam pročitala, i ciljano sam ih birala po sferama svojih interesa, ali sam prestala osuđivati ljude koji u knjigama i oko njih, prije svega, vide estetiku. I nisu pročitali baš sve knjige koje im se nalaze u kućnoj biblioteci. Ruku na srce, a tko je?

Prednosti knjiga u uređenju interijera

Knjige zaista mogu dodati toplinu i osobnost prostoru, posebno ako su postavljene na vidljivom mjestu gdje daju poseban pečat profinjenosti. Stolić za kavu je uvijek dobra ideja jer je tu sve na dohvat ruke. One mogu također služiti kao izvor inspiracije i razgovora, jer ljude često privlače naslovi i naslovnice, te postavljaju pitanja o njima ili razgovaraju o svojim omiljenim autorima ili djelima.

Također, knjige mogu stvoriti dojam organiziranosti i rafiniranosti. Knjige složene po boji ili veličini, dodaju estetsku vrijednost prostoru. To ne mora nužno banalizirati knjige i njihovu vrijednu ulogu u stjecanju znanja i proširivanju vidika. Baš naprotiv. Osim toga, imajući knjige u prostoru, posebno one koje smo pročitali ili nam znače nešto, može donijeti osjećaj ugode i sreće.

Pet naslova koji odlično funkcioniraju kao coffee table knjige

Izdvojila sam pet knjiga koje su isto vrijeme stilski akcenti, ali i pokretači rasprava te kvalitetnog druženja bez gledanja u mobitel.

“The Kinfolk Home: Interiors for Slow Living”, Nathan Williams

Ova knjiga se fokusira na uređenje doma u stilu “slow livinga”, što znači usredotočenost na jednostavnost, održivost i kvalitetu. Knjiga sadrži prekrasne fotografije i priče o ljudima koji žive u stiliziranim domovima, što može inspirirati zanimljive rasprave. Idealna je fine estete koji vole jednostavnost i eleganciju pa ćete sigurno uživati u idejama i stiliziranosti koje ćete pronaći u ovoj knjizi. Ona je također zaštitni znak onih koji cijene pročišćen dizajn i skandinavsku filozofiju stila. Uz ovaj naslov sa svojim ukućanima i gostima možete razgovarati o umijeću sporog života, pogotovo kada u posljednje vrijeme svi postajemo robovi užurbanosti i stresnog tempa koji nas udaljava jedne od drugih, ali i od samih sebe.

“Wabi-Sabi Welcome: Learning to Embrace the Imperfect and Entertain with Thoughtfulness and Ease”, Julie Pointer Adams

Ova knjiga se fokusira na japanski koncept wabi-sabi, koji promiče ljepotu u nesavršenosti i jednostavnosti. Knjiga sadrži prekrasne fotografije i savjete o uređenju doma, ali i o pripremi hrane i zabavi gostiju, što može pokrenuti priče o tome što znači “savršen” dom i gostoprimstvo.

“Remodelista: The Organized Home”, Julie Carlson i Margot Guralnick

 Ova knjiga je puna korisnih savjeta o organizaciji i uređenju doma, ali i o održivom životu. Autori dijele svoja iskustva i preporuke, a knjiga je prepuna prekrasnih fotografija. Organizacija je u svakom kućanstvu predmet rasprava, gdje što odložiti i kako da bi se svi članovi kućanstva dobro snalazili. Ovakvi razgovori mogu biti jako kreativni jer svatko ima svoje viđenje uređenja i organizacije. Kada se u cijelu priča umiješa i horoskop pa se krene raspravljati koji horoskopski znak ima kakve sklonosti ka pospremanju i organizaciji, druženje može postati sve zanimljivije.

“The Life-Changing Magic of Tidying Up”, Marie Kondo

Ova knjiga je postala pravi hit u zadnjih nekoliko godina, a sadrži brojne savjete o tome kako organizirati i urediti svoj dom. Osim toga, Kondo u knjizi dijeli svoju filozofiju života, koja bi mogla potaknuti zanimljive rasprave. Što baciti, što nam je potrebno, a što nije i kako najfunkcionalnije organizirati ormar ili složiti odjeću. Možda je netko od vaših prijatelja pohađao i tečaj kada je u pitanju organizacija kuće pa će biti zanimljivo čuti kako to uistinu funkcionira u životu.

“Homebody: A Guide to Creating Spaces You Never Want to Leave”, Joanne Gaines

Joanne Gaines je popularna dizajnerica interijera, a u ovoj knjizi dijeli svoje savjete za uređenje doma. Knjiga je prepuna lijepih fotografija, a uz savjete o uređenju, Gaines dijeli i svoju viziju života u kući koja može inspirirati razgovore. Možete postaviti pitanje svojim prijateljima o njihovom odnosu prema estetici uređenja interijera, koliko im je to važno, kakvu ulogu imaju boje u njihovom domu i sl. i satima razgovarati o ovim temama.

Gdje povući granicu

Kao i u svemu, tako je važno imati mjeru i u kupovanju knjiga kojima ćete oplemeniti svoj prostor. Prekomjerno kupovanje knjiga samo zato što izgledaju lijepo na polici ili stoliću za kavu može dovesti do nagomilavanja. Također, ako su knjige neorganizirane ili u neprimjerenom stanju, mogu stvoriti dojam nereda i kaosa u prostoru pa ćete postići suprotan od onoga kojega ste primarno željeli

Zato se počastite s nekoliko knjiga ljepotica i prolistajte ih s vremena na vrijeme za još bolji osjećaj.

FOTO: Unsplash, Screenshot

AUTORICA TEKSTA

Slični članci