Knjige koje vrijedi pročitati u tridesetima (ako niste stigli ranije)

Sadržaj članka

Podijeli

FOTO: Unsplash

Tijekom djetinjstva i adolescencije, uglavnom smo preokupirani knjigama za lektiru, stručnom literaturom i pretrpanim rasporedom koji nam ne ostavlja mnogo slobodnog vremena. Tijekom fakulteta tu su ispitni rokovi, sportske aktivnosti, izlasci, simpatije i putovanja, koji nam ostavljaju jako malo vremena za čitanje i mirne trenutke za opuštanje. Za razliku od intenzivnih dvadesetih, tridesete su godine kada imamo najviše prostora za raditi na sebi i složiti svoj dnevni raspored kako bismo uživali i ugodili si. Osim toga, neke knjige vrijedi pročitati i drugim, nešto zrelijim očima, pa im tako udahnuti novo značenje.

Izdvojila sam šest naslova koji su korisni, poučni i koje mijenjaju naš osobni pogled na svijet. Knjige su to koje otvaraju neke nove horizonte i pomažu nam shvatiti svijet u kojem živimo. Pisane su bogatim rječnikom, pune su slika i metafora, spajaju mnoga učenja i znanja iz različitih oblasti u cjelinu koja nas nakon čitanja oplemenjuje i ulijevaju nam zrnca znanja primjenjiva u svakodnevici.

Strah od letenja, Erica Jony

Izvorno objavljena 1973. godine, revolucionarna, nesputana priča o Isadori Wing i njezinoj želji da slobodno leti izazvala je senzaciju kod publike. Sada, nakon toliko godina, ikonični roman i dalje stoji kao bezvremenska priča o samootkrivanju, oslobođenju i ženstvenosti.

Tijelo koje želi seks, još malo seksa, ljubav, sigurnost i udobnost; um koji želi slobodu, neovisnost, snagu za rad, pisanje… vrlo živ i stvaran. Predivno je smiješna i tužna, duhovita i bolna, briljantna, senzualna, ozbiljna knjiga koja je tako osvježavajuća, u isto vrijeme vesela i tužna i tako puna mudrosti o vječnoj problematici odnosa muškarac-žena.

Soba s pogledom, E. M. Forster

Soba s pogledom, iako je napisana davne 1908. , tematika je uvijek aktualna. Riječ je o gotovo filigranskom seciranju odnosa i ljubavi, ali ne u partnerskom, ljubavničkom smislu. Ovdje je u fokusu ljubav prema samome sebi, potom bližnjima, a iz koje nastaje ljubav prema ljudima općenito.  Radnja počinje u pansionu Bertolini u Firenci kamo je mlada Lucy Honeychurch doputovala u pratnji svoje rođakinje Charlotte Bartlett, starije usidjelice zadužene za brigu o mladoj djevojci. Lucy, kojoj ne saznajemo točnu dob, osjeća da se našla na životnoj prekretnici odrastanja. Ona pokušava dokučiti tko je i što želi od života. U tome joj svjesno i nesvjesno pomažu ostali gosti pansiona, svi Englezi i već oblikovane osobe koji joj svojim karakterima, riječima i postupcima pružaju uvid u kojem je smjeru mogu odvesti određeni životni izbori.

Sluškinjina priča, Margaret Atwood

Sluškinjina priča je briljantan distopijski roman o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje. Roman je ponovno aktualiziran nakon što je snimljena istoimena HBO serija koja je potpuno zaludila publiku iz cijelog svijeta. Ovaj je roman podsjetnik što se društvu može dogoditi ukoliko osnaže radikalne grupacije koje počivaju na opasnim uvjerenjima o ženama kao drugotnim bićima i dogmatičnom patrijarhatu.

Glavna junakinja, Fredova, pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako da opstane; mora balansirati između zahtjeva Zapovjednika, njihovih bezosjećajnih Supruga, Marthi i drugih Sluškinja. No ona ima vlastiti cilj: preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli.

Obuzet će vas sjajno zamišljena i vrsno ispripovijedana priča u kojoj do punog izražaja dolaze autoričina pronicavost, duhovitost i ubojita ironija.

Životinjska farma, George Orwell

Životinjska farma je satirični, distopijski roman s elementima fantastičnoga. U uvodu romana predočeni su povijesni događaji koji su bili bitni za pokretanje Oktobarske revolucije, a koju je predvodio Lenjin (stari Major). Oktobarska revolucija bila je razlog ogorčenja zbog nepravde koja se dogodila u socijalnim i društvenim odnosima.

Za vrijeme radnje možemo vidjeti i ostale likove koji su bili bitne povijesne ličnosti u tom vremenu pa je tako Napoleon Staljin, a Snowball Trocki. Parole, pravila i odnosi kojima je prožeto djelo lako se može preslikati u bilo koji sustav i upravo je u tome Orwellova genijalost koji je na tako lepršav, ali dubok način, otključao tajne upravljačkog mehanizma.

Radnja romana započinje kada najstarija svinja na farmi, Stari Major, pozove sve životinje na tajni sastanak. Govori im o svom snu o pobuni protiv okrutnog gospodina Jonesa. Tri dana kasnije stari Major umire, ali njegov govor daje inteligentnijim životinjama na farmi novi pogled na svijet. Svinje, koje se smatraju najinteligentnijim životinjama na farmi, podučavaju ostale. Tijekom razdoblja pripreme za pobunu na farmi, izdvajaju se dvije svinje, Napoleon i Snowball. Napoleon je velik i dobar govornik koji zna braniti svoje riječi. Snowball je bolji govornik i pun je novih ideja, te je vrlo životan u svojim govorima. Pobuna započinje nakon otprilike mjesec dana, kada Mr Jones dolazi kući pijan jedne večeri i zaboravi nahraniti životinje. One pobjegnu iz svojih staja i provale u gazdinu kuću, na mjesto gdje je spremljena hrana za životinje. Kada Gospodin Jones vidi shvati situaciju, pripremi svoju pušku, no bezuspješno: životinje izvrše napad na njega te ga protjeraju s farme. Životinje unište sve bičeve i ostale instrumente i predmete za mučenje. Istoga dana životinje su proslavile svoju pobjedu s dodatnim obrokom hrane. Svinje su smislile sedam zapovjedi i napisale su ih iznad vrata velike staje.

Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Ovo je još jedan nagrađivani roman izašao iz pera američke suvremene književnosti. Potpisuje ga Harper Lee. Radnja se temelji na autoričinim opservacijama o njenoj obitelji i susjedima, kao i na događaju koji se je odigrao u blizini njenog grada 1936., kada je imala 10 godina.

Roman krasi toplina i humor, usprkos tome što se bavi ozbiljnim temama o silovanju i rasnoj diskriminaciji. Lik oca u romanu, Atticusa Fincha, poslužio je kasnije kao moralni vodič i junak mnogim čitateljima i odvjetnicima.

Adaptirana je u istoimeni film 1962., koji je režirao Robert Mulligan, a scenarij napisao Horton Foote. Od 1990. predstava temeljena na romanu izvodi se svake godine u Leeinom rodnom gradu, Monroeville, Alabama. Do danas, to je jedini objavljen Leein roman, a iako je nastavila pratiti utjecaj svoje knjige, od 1964. odbila je bilo kakav publicitet za sebe ili za roman.

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život, Marie Kondo

Ovo je knjiga novijeg datuma i korisna je utoliko što će vam pomoći da svoj život dovedete u red. Japansko umijeće stvaranja reda i pospremanja pružit će vam potpuno drugačiji odnos prema stvarima i vašem životnom prostoru.

Ključ uspješnoga pospremanja jest da pristupite vlastitu domu odgovarajućim redom, kako biste zadržali samo ono što uistinu volite te kako biste sve to učinili odjednom – i to brzo. Nakon toga do kraja života možete samo birati što ćete zadržati, a što baciti. Metoda KonMari neće samo promijeniti vaš prostor. Kad uspostavite red u kući, primijetit ćete da će vam se cijeli život promijeniti. Mogli biste se osjećati samopouzdanije. Mogli biste postati uspješniji. I naposljetku biste mogli imati energije te motivacije za stvaranje života kakav želite.

Slični članci