Kako ublažiti stres i učiniti radni tjedan podnošljivim

Sadržaj članka

Podijeli

Vjerujem da u današnjem svijetu ne postoji osoba koja je potpuno oslobođena od stresa i koja je tijekom radnog tjedna sposobna doživjeti zen. Ili osoba koja je potpuno imuna na nepravdu, odnose u društvu, na poslu, ljubavne brodolome i koja barem s vremena na vrijeme ne promišlja o egzistenciji ili svojim kvalitetama.

Stres je podmukla stvar. Može se sklupčati u vama i rasti dok sve klice ne izrastu bez kontrole. Ponekad se stres može manifestirati u fizičkim simptomima, poput privremene koprivnjače, jednodnevnih glavobolja ili dugotrajnog debljanja.

Što uzrokuje stres?

Potencijalni stresori uključuju sve, od loše prehrane i nedostatka sna, do snalaženja u roditeljstvu, problema u vezi, osjećaja ogromnog pritiska (osobnog ili profesionalnog), slabe kontrole nad situacijom i doživljavanja diskriminacije ili zlostavljanja. Popis je dugačak i posebno nijansiran. Kada ti čimbenici prevladaju našu sposobnost da se nosimo sa stresom, aktivira se tjelesna reakcija na stres. Zauzvrat, kortizol preuzima primat i javljaju se simptomi: ubrzan rad srca, napetost mišića, razdražljivost, tjeskoba…

Možemo li izbjeći stres?

Nažalost, to je gotovo nemoguće. Stres je sastavni dio ljudskog iskustva. Međutim, postoje različiti načini za upravljanje stresom. Na primjer, primjena tehnika izgradnje otpornosti ključna je za konstruktivan odgovor na stres. U konačnici, umjesto da dopustite stresu da vas nadvlada, dopustite mu da vas osnaži da napravite promjene o kojima se ne može pregovarati.

Kako si pomoći?

Jedan jednostavan način rješavanja je da dopustite svom tijelu i umu da se resetiraju. Odrijemajte. Kažu da čak i 10 minuta drijemanja može pomoći. Ako ste prvo bili pospani, nedostatak sna može vam otežati i oslabiti vašu uspješnost u borbi sa stresom.

Odgovor na stres uključuje fizičke komponente kao što su povišeni otkucaji srca i krvni tlak, misli i osobna uvjerenja o stresnom događaju te emocije, uključujući strah i ljutnju. Iako ga često smatramo negativnim, stres može proizaći i iz pozitivnih promjena u vašem životu, poput unapređenja na poslu ili rođenja djeteta.

Tehnologija

Tehnologija može biti dvosjekli mač. Omogućuje nam fleksibilniji rad tako da je rad od kuće sada postao stvarnost. Omogućuje nam povezivanje s prijateljima i obitelji diljem svijeta, pokrivanje različitih vremenskih zona i uvid u živote naših najbližih prateći ih na njihovim društvenim mrežama. Omogućuje nam da budemo u tijeku s najnovijim vijestima, trendovima i onim što se događa u susjedstvu. Sve bez napuštanja doma.

Loša strana? Stalna veza može uzeti danak našem blagostanju, uzrokujući stres jer smo privezani za svoje telefone i prijenosno računalo dok se radna e-pošta gomila. Održavanje tijeka s najnovijim vijestima može dovesti do propasti, s negativnim učincima na fizičko i mentalno zdravlje. Gdje uopće početi s društvenim medijima i njihovim utjecajem na društvenu usporedbu, sliku tijela i samopoštovanje?

Sveprisutni pritisak da ostanemo informirani o najnovijim događanjima i vijestima može postati opterećujući. Neprestano ažuriranje vijesti i društvenih medija može nas držati u začaranom krugu, izlažući nas konstantnoj informacijskoj preopterećenosti. Ovaj oblik “infobezumja” može uzrokovati umor, gubitak koncentracije i čak nesanicu, što ima štetan utjecaj na našu svakodnevnicu.

Društveni mediji također igraju značajnu ulogu u našem životu, iako to može dovesti do dubokih emocionalnih posljedica. Društvena usporedba postaje sveprisutna jer gledamo idealizirane živote drugih na svojim feedovima. To može potaknuti osjećaje nesigurnosti i inferiornosti. Strah od propuštanja, poznat kao FOMO (strah od propuštanja), prisutan je više nego ikad. Nedostatak samopouzdanja i negativna slika tijela postaju sveprisutni, jer se neprestano uspoređujemo s virtualnim stvarnostima koje se često ne podudaraju s stvarnim životima.

Postavljanje granica

Važno je naučiti postaviti granice i usredotočiti se na sebe. Odmor od tehnologije, redovita tjelovježba, meditacija i usmjerenost na stvarne, osobne odnose mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Također, važno je biti svjestan utjecaja društvenih medija na našu percepciju samih sebe i raditi na razvijanju pozitivnog mišljenja i samopoštovanja neovisno o virtualnom svijetu.

Razmišljanje o vlastitim potrebama, postavljanje granica i promoviranje zdravijeg odnosa s tehnologijom mogu nam pomoći da se nosimo s izazovima koje donosi digitalno doba i očuvamo naše opće blagostanje.

FOTO: Unsplash, Pexels

Slični članci