Intermittent Fasting: Stara metoda koja pomaže u zdravom procesu mršavljenja

Sadržaj članka

Podijeli

Prošlo je dvije godine otkako sam naišla na knjigu Intervalni post, kupila je i odlučila da ću se čvrsto držati savjeta iz nje. Do sada se još uvijek nisam ozbiljno posvetila ovoj metodi prehrane, iako sam nekoliko puta pokušavala, ali nikada ovu metodu nisam uspjela dugoročno održati. Pogotovo na poslu. Tješila sam se da doprinosim zdravom načinu života, pogotovo zbog endometrioze, pripremom zdravih obroka, ali Intermittent Fasting (intervalni post) nisam provodila. No, sada već mjesec dana uspijevam i to me motiviralo da nastavim dalje, da objasnim o čemu je točno riječ i podijelim svoje iskustvo za što vjerujem da će pomoći mnogima koji pokušavaju uvesti zdrav način prehrane, ali pokleknu, kao i ja do sada.

Što je Intermittent Fasting, odnosno intervalni post?

Intermittent Fasting (Intervalni post) je način prehrane koje uključuje dulje vrijeme u danu kada ne jedete. Nakon toga slijedi razdoblje normalnog hranjenja. Naši preci su jeli ovako, ne zbog  svog osobnog izbora, već zbog dostupnosti hrane. Jeli bi samo kad bi mogli pronaći hranu, bilo lovom ili sakupljanjem hrane. Danas više ne moramo tražiti svoju hranu. Dakle, malo je vjerojatno da ćemo postiti osim ako to čvrsto ne odlučimo. Post je način oponašanja tradicionalnih obrazaca prehrane.

Koje su vrste intervalnog posta?

Postoje različiti oblici intervalnog posta, od kojih su neki ekstremniji od drugih.

5:2 post

Ovdje unosite samo 500 do 600 kalorija dva dana u tjednu. Ostalim danima jedete normalnu, zdravu i uravnoteženu hranu s uobičajenim unosom kalorija koji je između 1000 i 2000.

Plan 16:8

To uključuje jelo tijekom osmosatnog razdoblja i post 16 sati. Dakle, možete jesti od 10 do 18 sati, a zatim piti vodu, mlijeko, čaj ili kavu u preostalom vremenu. Primjenjujem ovu metodu jer najviše odgovara mom načinu života. Radim od 9 do 17 sati pa se ova metoda savršeno uklapa u moj ritam. Ovaj zadnji obrok pojedem čim dođem kući s posla i do spavanja uopće više ništa ne jedem. iako djeluje teško, uz dobru disciplinu je moguće. San ulazi u ovih 16 sati posta pa iako djeluje gotovo neizvodljivo, zaista se brzo može ući u ovaj ritam. Prvih nekoliko dana je ključno. Kada to izdržite, onda ide jednostavnije. Ponekad zna biti teško jer volim grickalice uz film, ali nakon nekog vremena se zaista tijelo navikne. To je još jedan pokazatelj da smo često robovi naših navika. Zato navečer popijem više tekućine i ne osjećam glad. Limunada mi u ovim ljetnim mjesecima najviše odgovara, a i voda sa svježim krastavcima mi je odlična pa ih toplo preporučujem – pogotovo iza 18 sati, ako vas uhvati “kriza”.

Izmjenični post

Za ovaj oblik intervalnog posta, posti se svaki drugi dan, što može biti vrlo teško održati na duži rok. Tijekom tih dana posta preporučuje se voda i juha kako ne biste dehidrirali. Ova vrsta posta mogla bi biti korisna za nekoga s radnim rasporedom koji može biti jako zauzet nekim danima i ne može jesti redovito. Ja se još nisam odvažila na ovaj korak, ali voljela bih u budućnosti.

Kako funkcionira intervalni post?

Ideja koja stoji iza povremenog posta je da će ograničavanjem hrane naše tijelo brže i učinkovitije iskoristiti zalihe masti za energiju. Dok je glukoza iz ugljikohidrata naš najizravniji izvor „goriva“, sagorijevamo mast za energiju kada glukoza nije dostupna. Naša sposobnost skladištenja masti je neograničena.

Povremeni post može se provoditi na razne načine. Ne postoji “savršeni” plan posta i on bi se trebao temeljiti na onome što za vas osobno najbolje funkcionira.

Je li intervalni post siguran za zdravlje?

Istraživanja pokazuju da može biti siguran za zdrave odrasle osobe. Ali nema dovoljno dokaza koji bi pokazali što bi se dogodilo ako biste ovu vrstu posta primjenjivali dugo vremena. Postoje i neke okolnosti u kojima intervalni post ne bi bio prikladan.

  • ako ste trudni
  • bolujete od dijabetes tipa 1
  • imate povijest poremećaja prehrane
  • patite od anksioznosti ili depresije

Dakle, vrijedi provjeriti sa svojim liječnikom, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema. Tjelesna aktivnost i dovoljno sna su uvijek najbolji saveznici kada želite postići zdrav izgled i sagorijevanje kalorija. No, s vremena na vrijeme, čišćenje organizma manjim unosom hrane, svakako će dobro doći. Sretno!

FOTO: Pexels, Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci