Grace & Frankie: Što su nas o životu i emancipaciji naučile ove pametne i hrabre žene iz serije

Sadržaj članka

Podijeli

Skrenimo na trenutak pogled s blještavih izloga oblijepljenih akcijama i popustima za ženske stvari i sitnice koje će izmamiti osmijeh ženama kojima ih poklonite i prisjetimo se prave ženske stvari zbog koje se i obilježava ovaj dan na međunarodnom nivou. Riječ je, naravno o ravnopravnosti. Teško da su 1908. u New Yorku, tekstilne radnice organizirale štrajk i demonstraciju kako bi osigurale popust na cvijeće, bombonjeru ili ruž za usne, već je borba bila usmjerena na poboljšanje radnih uvjeta i prava žena. Neke su se stvari od tada do danas zasigurno popravile, no možemo li zaista reći da živimo u društvu ravnopravnosti? Imaju li žene uistinu iste radne uvjete, istu plaću za jednak rad kao i njihovi muški kolege, pita li se muškarce o planiranju obitelji na razgovoru za posao, smatra li se muškarca neostvarenim ukoliko nije tata, vrijede li ista pravila za muškarce i žene u javnim poslovima, je li jednak broj muškaraca i žena u upravnim odborima korporacija ili na bilo kojim drugim mjestima odlučivanja? Pridodamo li ovim pitanjima i ona najmračnija, kada je u pitanju obiteljsko nasilje onda je jasno da je borba za ravnopravnost itekako potrebna na svim nivoima.

Svijetli primjeri žena koje su uspjele izboriti svoja prava usprkos androcentričnom sustavu, prava su inspiracija i iskra koja pokazuje da ne treba odustajati. Takvu priču s porukom osnaživanja, a koja je beskrajno duhovita donosi serija Grace & Frankie koju vrijedi uvijek iznova pogledati i prisjetiti se ovih junakinja koje su kroz humor prenijele važne feminističke stavove, pokazale da žene mogu biti uspješne poduzetnice, da nakon razvoda nisu manje vrijedne već još snažnije, mudrije i otvorenije za udovoljavanje sebi, ali i ostvarivanje poslovnih i ljubavnih uspjeha. Također, Jane Fonda i Lily Tomlin kao sjajne glumice, pokazale su da se može odlično glumiti i u tzv. trećoj životnoj dobi i nositi priču koja je puna života. Pokazale su da imaju još mnogo toga pokazati i da se njihov glumački angažman neće i ne mora svoditi na uloge nečijih baka. One su priča i vatromet same po sebi. Kao, između ostalog, i sve žene koje to požele.

Žensko poduzetništvo i razbijanje tabua

Grace i Frankie su uspješne poslovne žene koje su zajedno stvorile svoj biznis. Njihova tvrtka “Vybrant” proizvodi seksualne igračke za starije osobe, što je ujedno i tema o kojoj se rijetko govori u društvu. Zapravo će društvo radije prešutiti ovu temu jer se, podrazumijeva se, seksualnost izjednačava s mladošću, fertilitetom i nametnutim standardima ljepote koji preferiraju zategnutu kožu i blistav izgled. Recimo da su razbile su tabu otvorenog govorenja o seksualnom životu osoba koje imaju više od 50 godina.

Također, ova ideja za poslovanje pokazuje da se i starije žene mogu uspješno baviti poduzetništvom i pronaći niše tržišta koja su izuzetno potrebne, a kojima se malo tko bavi. Ne govori li to o domišljatosti, inovativnosti i hrabrosti koja se ponovno izjednačava s tzv. godinama prosperiteta, dok bi se sedamdesete trebale smatrati vremenom za mirovinu i konzervativnost. Čini se da ipak može i drugačije.

Osnaživanje žena

Grace i Frankie su morale preuzeti kontrolu nad svojim životima nakon razvoda. Umjesto da se prepuste tuzi i beznađu, Grace i Frankie su se okrenule jedna drugoj i počele iznova. Dozvolile su si eksperimentiranje, aktivno promišljanje o prosperitetu, preuzimanje rizika i zaigranost. Pokazale su da se žene i kada prolaze teške osobne situacije mogu suočiti sa svim izazovima koje im život postavi i da mogu pronaći snagu u sebi da okrenu situaciju u svoju korist i ostvare odlične rezultate koje su si isključivo same omogućile.

Marginalizacija žena u zrelim godinama

Kroz simpatične dogodovštine ovog kreativnog dvojca, serija je obradila i temu starosti i načina na koji žene u zrelim godinama često bivaju marginalizirane u društvu. Ageizam je sveprisutan. Toliko smo ga normalizirali da ga ne primjećujemo.

Čim navrši 80 godina, Grace postaje nevidljiva svojim kolegama na poslu. Ne uključuju je u rasprave i isključuju iz poslovnih odluka. Dok ona pokušava s njima razgovarati o ekološki osviještenim proizvodima, oni su usredotočeni na to da joj ponude “udobniju” stolicu. Naginju se bliže njoj i govore sporim rečenicama, kao da ih ona slabo čuje. Ne samo da je patroniziraju, nego kad druga kolegica spomene ekološku osviještenost, svi reagiraju kao da to čuju prvi put. U brojnim situacijama u seriji, obrađena je ova problematika.

Kako žene u zrelim godinama vidi okolina, sustav, ali i njihovi bližnji. Banka im neće odobriti kredit zbog godina, djeca ih smatraju nedovoljno sposobnima da samostalno brinu o sebi, a potencijalni klijenti vas gledaju s nepovjerenjem. Grace i Frankie odbijaju prihvatiti taj status quo i umjesto toga pokreću unosan posao i bore se za svoja prava. Ono što je posebno inspirativno – ne odustaju! Kad žena napuni određene godine, ne znači da je stara. Jurnjava za svojim snovima nešto je o čemu se puno sluša tijekom radnog vijeka, a onda, u jednom trenutku, nitko više niti ne spominje snove. Ne i Grace i Frankie.

Žensko prijateljstvo

Iako će mnogi reći da se prijateljstva stječu u formativnim godinama, na fakultetu kada osobe biraju svoje okruženje shodno svojim sferama interesa i da je s godinama teško pronaći i očuvati iskreno prijateljstvo bez rivalstva, Grace i Frankie razbijaju i ove stereotipe. Ponekad su osobe u našoj blizini, a zapravo ih nikada dobro ne upoznamo. Iako su se one upoznale prije više od 40 godina, a njihovo prijateljstvo je postalo snažno, podržavajuće i puno razumijevanja nakon što su im se životi dramatično promijenili. Upravo ovakva vrsta podrške i međusobnog pomaganja može biti ključna za održavanje snažnih prijateljskih odnosa.

FOTO: Screenshot

Ženska prijateljstva mogu se razvijati u bilo kojoj životnoj dobi. Grace i Frankie su u seriji prikazane kao zrele žene koje su pronašle svoju srodnu dušu u kasnijim godinama života i upravo proživljavaju najbolji period ikad.  Pokazale su da ženska prijateljstva mogu biti ispunjena smijehom i zabavom, bez trunke kalkuliranja, licemjerstva i neiskrenosti. Iako su prikazane kao dvije potpuno različite osobe koje se zajedno suočavaju sa životnim izazovima, one se prihvaćaju, razumiju, smiju se zajedno i uživaju u životu.

Uz sjajnu zabavu, ova serija nudi bezbroj poruka koje vrijedi usvojiti i zamisliti se nad društvenim konstruktima i stereotipima koji ograničavaju, sputavaju i diskriminiraju žene ne dozvoljavajući im da ispune svoj puni potencijal. Poklon za Dan žena tako je promašena gesta, ako se ne uzme u obzir u kakvom to svijetu slavimo žene koje i dalje udaraju glavom o stakleni strop. Možda da je više Grace i Frankie priča, možda bi poneki strop i pukao. Sretan vam Dan žena uz kruh i ruže.

FOTO: Screenshot

Slični članci