Gloria Steinem: Ikona feminizma, novinarstva, slobode i stila

Sadržaj članka

Podijeli

Živjeti u vremenima gdje se posljednjim izborom žene smatra njena udaja jer njome njen život postaje život supruga. Živjeti u vremenima gdje se smatra da neudana djevojka, ukoliko svakog mjeseca sama plaća stanarinu, ili je prostitutka ili nečija ljubavnica. Živjeti u vremenima gdje žena nema pravo posjedovati kreditnu karticu na svoje ime. Živjeti u vremenima u kojima žena nema pravo odlučiti želi li postati majkom. Živjeti u vremenima u kojima je posve normalno seksualno uznemiravanje jer za isto ne postoji nikakva kazna. Živjeti u vremenima u kojima se smatra da je feminizam zlo koje može srušiti naciju. Ovo su samo šturo opisane pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća u SAD-u koje su izazvale prkos i otpor u Gloriji Steinem i motivirale je da se bori i postane jedna od najvećih ikona feminizma u povijesti čovječanstva. Danas ova hrabra, pametna, uspješna, šarmantna, duhovita i prelijepa žena slavi svoj 89. rođendan i daje nam primjer kako živjeti slobodno, aktivno i borbeno i onda kada bi nas društvo, vrlo rado i bez razmišljanja, otpisalo.

Život posvećen borbi za ravnopravnost

Gloria Steinem, osnivačica poznatog feminističkog časopisa Ms. Magazine, život je posvetila borbi za ravnopravnost. U svim okruženjima u kojima je živjela i djelovala, na svim kontinentima koje je posjetila, uvidjela je da klasa, rasa i kasta imaju zajedničku tendenciju udvostručiti ili utrostručiti stupanj potlačenosti kojoj su žene izložene.

Prvo je to osvijestila kada je brinula o majci koja se suočavala s izazovima mentalnog zdravlja. Odnos liječnika prema njenoj majci bio je prvi alarm koji joj je ukazao na sustavnu anti-žensku pristrasnost. Kasnije se to potvrdilo kada je u ranim dvadesetima abortirala u tajnosti, u Londonu i tada je liječniku koji joj je pomogao obećala da neće otkriti njegovo ime i da će uvijek u životu raditi ono što isključivo ona želi. Bio je to začetak njenog feminizma i borbe koja još uvijek nije izgubila oštricu. Liječniku je posvetila knjigu „My Life On The Road“, nastavila putovati, upoznavati različite ljude i kulture na svom putu i pažljivo slušati njihove priče i osjećati svijet kojemu je dodala začin visprene neustrašivosti, postavši ikona koja inspirira generacije, educira i osnažuje žene i borce za ljudska prava više od pola stoljeća.

Zanimljive crtice iz života

Gloria Steinem je rođena 1934. godine u Toledu, Ohio, SAD-u. Do 10. godine je s obitelji putovala po cijeloj državi jer joj se otac bavio preprodavanjem antikviteta i nije ga držalo mjesto. Nakon što su se njen otac i majka razveli, Gloria je brinula o majci, a sestra je već započela studirati na Smith univerzitetu, istom koji je kasnije pohađala i Glorija.

Nakon diplomiranja, dobila je stipendiju za studij u Indiji te je nakon toga uspješno započela karijeru kao slobodna spisateljica.

U kasnim 1960-ima, radila je u časopisu New York gdje je pisala kolumne o politici. Najveći novinarski zadaci koje je u to vrijeme odradila bili su vezani za pitanje kontracepcijske pilule, iskustva žena s pobačajem te priča o Playboyevim zečicama koje su bile iskorištavane i seksualno uznemiravane u njuyorškom Playboy klubu Hugha Hefnera.

Godine 1986. joj je dijagnosticiran rak dojke s kojima se borila i tijekom 1990- ih, a svoju je borbu uspješno podnijela kao pobjednica.

Godine 1971. Steinem se pridružila drugim istaknutim feministkinjama u osnivanju Nacionalnog ženskog političkog kluba. Zalagala se za usvajanje zakona koji će štititi prava žena na kontracepciju, legalan pobačaj, na ekonomsku nezavisnost i ravnopravan radni položaj. Također je preuzela vodstvo u osnivanju pionirskog feminističkog časopisa Ms. Časopis je prvotno bio prilog u časopisu New York, no prvi samostalni broj je izašao u siječnju 1972. Pod njezinim vodstvom, časopis se bavio važnim temama, uključujući obiteljsko nasilje te je 1976. postao prva nacionalna publikacija koja je na naslovnici istaknula tu temu. Magazin i danas uspješno djeluje, vrišteći koliko je potreban medijski prostor ženama, a i koji će biti platforma za progovaranje o temama koje mainstream mediji guraju u drugi plan. Jedna je od osnivačica ženskog medijskog centra (Women’s Media Center) koji je utemeljen 2005. s ciljem da žene u medijima postanu vidljive i da se njihov glas čuje.

Ova neutrašiva žena živi punim plućima, srušila je stereotipe da su feministice neugledne žene jer nisu dovoljno zgodne da privuku muža, inače bi igrale patrijarhalnu ulogu, samo da mogu. Naučila nas je da možemo čvrsto stajati na zemlji, govoreći svoju istinu, boriti se, živjeti po svojim pravilima, uz osmijeh, duhovitost i odličan stil. Njeno upečatljivo lice, mirnoća, obrazovanost i zanimljive dosjetke zaštitni su znak ikone koja će zauvijek imati posebno mjesto u povijesti kao žena koja se borila za ravnopravnost i osnaženost žena čak i u periodima kada se činilo da je borba uzaludna.

Slični članci