Gingerbread Bundt kolač: Slastica koja nas uvodi u blagdansko ozračje

Sadržaj članka

Podijeli

Gingerbread bundt torta nije samo desert, već je i djelić tople i lijepe tradicije koja nas uvodi u čaroliju Božića. Pripremite je s ljubavlju, dijelite je s obitelji i prijateljima, i stvorite prekrasne uspomene oko njezine tople i ukusne prisutnosti. Neka ova torta bude neizostavan dio vašeg božićnog slavlja!

Zanimljivosti o bundt kolaču

Bundt torta je kolač koji se peče u bundt kalupu, prepoznatljivog oblika s rupom u sredini. Ova torta ima zanimljivu povijest koja seže unatrag nekoliko desetljeća.

Sam oblik kalupa, koji je ključan za bundt tortu, potječe iz Njemačke, gdje su se tradicionalni kolači pekli u kalupima s rupom u sredini. Međutim, ono što je populariziralo bundt torte bio je specifičan kalup nazvan “Bundt” koji je osmislio H. David Dalquist, osnivač tvrtke Nordic Ware.

Godine 1950., Dalquistova tvrtka Nordic Ware je razvila aluminijasti kalup za pečenje, nazvan “Bundt pan” (bundt kalup), inspiriran tradicionalnim europskim oblikom kalupa u koji su se potpuno zaljubili Amerikanci i popularizirali ovu slasticu u cijelom svijetu. Ovaj kalup je imao izraziti i prepoznatljiv dizajn, često s kompliciranim reljefom i detaljima.

Postala je ikonični desert koji je često bio povezan s obiteljskim okupljanjima i posebnim prilikama.

Zahvaljujući bundt kalupu tvrtke Nordic Ware i marketinškim naporima koji su pratili, bundt torta je postala široko popularna i ostala važan dio zapadne kulture. Danas su bundt torte raznolike i peku se u različitim varijacijama i okusima, od tradicionalnih recepata do modernih interpretacija.

Meni se posebno svidjela gingerbread varijanta zbog zavodljivog okusa i mirisa cimeta bez kojega ne mogu zamisliti ovo doba godine.

Recept za Gingerbread Bundt kolač:

Sastojci

TIJESTO

  • Otopljeni maslac, za podmazivanje
  • 300 g granuliranog šećera, plus još za premazivanje posude
  • 360 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica soda bikarbona
  • 1 žličica mljeveni đumbir
  • 1 žličica mljeveni cimet
  • 1/2 žličice mljeveni piment
  • 1/2 žličice svježe naribani muškatni oraščić
  • 1/2 žličice košer soli
  • 1/4 žličice svježe mljeveni crni papar
  • 1/4 žličice mljeveni klinčić
  • 170 g  maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
  • 1 žličica svježe naribanog đumbira
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 240 ml melasa

GLAZURA

  • 270 g slastičarskog šećera plus još ako je potrebno, prosijani
  • 59 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica. plus 2 žličice gustog vrhnja, plus još ako je potrebno
  • 1/4 žličice čisti ekstrakt vanilije
  • Prstohvat soli
  • Arils od nara, za preljev
  • Svježe nasjeckani crni papar

Upute

Korak 1

Napravite kolač: Zagrijte pećnicu na 350°F. Namastite Bundt posudu od 91/2 inča (10 šalica) rastopljenim maslacem, a zatim pospite granuliranim šećerom, tapkajući da se prekrije, pazeći da uđe u sve rubove.

Korak 2

U srednjoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine.

Korak 3

U samostojećem mikseru tucite maslac, granulirani šećer i naribani đumbir na srednjoj brzini dok ne postane svijetlo i pjenasto, 3 do 4 minute. Istucite 1 po jedno jaje, stružući zdjelu nakon svakog dodavanja. Istucite vaniliju.

Korak 4

U mjernoj posudi za 4 šalice ili srednjoj posudi umiješajte melasu u 1 šalicu vruće vode. S mikserom na niskoj razini dodajte smjesu brašna u smjesu maslaca u 3 dijela, naizmjenično sa smjesom melase, dok se ne sjedini.

Korak 5

Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i zagladite vrh. Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, 45 do 55 minuta. Pustite da se ohladi u kalupu na rešetki 20 minuta. Koristeći malu lopaticu, nježno olabavite rubove i preokrenite na stalak. Pustite da se potpuno ohladi.

Korak 6

U međuvremenu napravite glazuru: u srednjoj posudi izmiješajte šećer u prahu, kiselo vrhnje, kiselo vrhnje, vaniliju i sol, dodajući još šećera ili vrhnja ako je potrebno, dok ne postane gusto i sipko.

Korak 7

Prelijte kolač glazurom i ukrasite plodovima nara. Pustite da se stegne 15 minuta prije posluživanja.

FOTO: Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci