Doula Sanja: Razgovor o junakinjama koje olakšavaju trudnoću, porod i prve dane majčinstva

Sadržaj članka

Podijeli

Trudnoća je jedno od najčarobnijih, ali i najizazovnijih razdoblja u životu žene. Dok tijelo prolazi kroz nevjerojatne promjene, emocije se često kreću između uzbuđenja i nesigurnosti. U ovom delikatnom periodu, podrška i prisutnost mogu napraviti ogromnu razliku. Upravo tu dolaze doule, neprocjenjive pratilje i podrška ženama tijekom trudnoće, poroda i postporođajnog razdoblja.

Doule su više od običnih pomagača. One su emocionalni oslonci, informacijski vodiči i neizostavni dijelovi porođajnog tima. Njihova prisutnost donosi osjećaj smirenosti i povjerenja, pružajući trudnicama i njihovim obiteljima sigurnost i podršku. S empatijom i stručnošću, doule pomažu ženama da se osjećaju osnaženo i pripremljeno, suočavajući se s izazovima majčinstva s obnovljenom snagom i samopouzdanjem.

U svijetu gdje su medicinski postupci često hladni i rutinski, doule vraćaju humanost i toplinu u iskustvo rađanja. One su tu da slušaju, razumiju i podrže svaku trudnicu u njenom jedinstvenom putovanju, osiguravajući da se svaka žena osjeća viđena, poštovana i voljena. Kroz ovu priču o doulama, istražit ćemo njihovu ključnu ulogu i neizmjernu vrijednost koju donose trudnicama širom svijeta.

Doula Sanja Bukač Štritof, s kojom sam razgovarala, cjelovitu obuku za porođajnu doulu prošla je kod Reke Deszi ispred svjetske udruge ‘Dona International’ u Zagrebu. Cjelovitu obuku za postporođajnu doulu završila je kroz edukaciju Balkan Assosiation of Birth Workers. Edukaciju je nastavila kroz kongrese, simpozije, radionice i svakodnevnu praksu.

Sanji je, kako kaže, obitelj sve na svijetu. Nakon srednje škole i fakulteta kriminalističkih znanosti posvetila se poslu u svijetu marketinga. Danas je voditeljica marketinga u izdavačkoj kući Medicinska naklada gdje uživa, svakodnevno okružena knjigama. Slobodno vrijeme posvećuje putovanjima, čitanju i svojim parovima. Kao

·  Možete li detaljno opisati kako ste se odlučili postati doula i koji su bili ključni trenuci ili iskustva na tom putu?

Prije petnaestak godina moja najbolja prijateljica Ivana bila je trudna. Bile smo jako bliske i često smo se družile kroz trudnoću. Kako je partner bio poslovno izvan Hrvatske, tako smo  odlučile zajedno otići na porod. Jako me veselilo to novo iskustvo i jedva sam čekala da trudovi krenu. Toga dana prijavile smo se u bolnicu u 7 sati ujutro, prolazile zajedno trudove u zasebnoj sobi, gibale se, razgovarale, radovale se dolasku bebe. U popodnevnim satima zajedno smo se preselile u rađaonicu gdje smo u noćnim satima zajedno i rodile. Bilo je to divno iskustvo za mene i moju prijateljicu. Nakon poroda primalja mi je rekla kako bi bilo dobro da se školujem za doulu jer sam stvorena za to zanimanje. U narednim danima raspitala sam se malo o neobičnom nazivu koji mi je primalja spomenula. Nakon toga i druge prijateljice odlučile su roditi u mom društvu, pa opet i moja Ivana svog drugog sina. Tada sam već znala da sam stvorena za „biti doula“. Prije 10 godina završila sam obuku za porođajnu doulu, nakon toga za post porođajnu doulu. Nekoliko godina nakon toga obuku za trenericu za roditelje prema IAIM programu i nastavila edukaciju kroz brojne kongrese, simpozije, tečajeve, kako mi se god prilike pružaju. Danas sam doula mnogim trudnicama prvi, drugi, treći puta i jako sam sretna i ispunjena zbog toga.

·  Kakvu ulogu igra doula u odnosu na medicinsko osoblje tijekom poroda, i kako surađujete s liječnicima i babicama?

Uloga doule je pružanje psihičke, fizičke i emocionalne podrške trudnici, partneru i cijeloj obitelji kroz trudnoću, na porodu i u danima babinja. Liječnici i primalje su zdravstveno osoblje koje pruža stručnu pomoć trudnicama kroz trudnoću, na porodu i u babinju. Sa liječnicima i primaljama surađujem ugodno i lijepo, svima nam je u cilju da majka i beba budu zbrinute, sigurne i da porođajno iskustvo ostane u lijepom sjećanju. U početku nije bilo lako uskladiti se, jer je dolazak doule bio nešto novo i nerazumljivo. No danas nakon desetak godina svakodnevne prisutnosti u hrvatskim rodilištima doula je rado viđen gost.

·  Kako pristupate različitim kulturnim i osobnim preferencijama trudnica kada je riječ o trudnoći i porodu?

S godinama su mi sve možda isprva neobične stvari postale normalne. 100 % se prilagođavam mojim trudnicama, naravno u granicama djelovanja doula poziva. U slučaju da se nešto kosi s našom etikom, statutom udruge ili mene same, takve stvari odmah iskomuniciram sa samom trudnicom i njenim partnerom u interesu daljnje suradnje.

·  Možete li podijeliti primjer kada ste morali prilagoditi svoju strategiju podrške zbog neočekivanih komplikacija tijekom poroda?

Na svakom porođaju prilagođavam se trudnicama i njihovom željama, svoju strategiju prilagođavam jedino u slučaju da trudnica mora na hitni carski rez. Tada moja briga prestaje, potpunu skrb i brigu o rodilji preuzima bolničko osoblje, a ja odlazim. Danas mi je to normalno, no u početku sam se teško mirila s tim. Imala sam osjećaj da mi dijete odvode od mene. Danas znam da tako jednostavno mora biti, takve su okolnosti, takva su pravila.

·  Kako pomažete roditeljima da se emocionalno i mentalno pripreme za porod i roditeljstvo, posebno u slučajevima kada postoji strah ili trauma iz prošlih iskustava?

S parovima se pripremam ponekad kroz cijelu trudnoću, a ponekad ovisno o tome kada mi se jave. Mislim da je ključ u znanju, upoznavanju sa situacijama koje ih čekaju, mogućnostima koje im se nude i alatima kako da si pomognu. Uz to, ja sam tu uživo, preko telefona ili whatsapp grupe i u svakom trenutku mogu mi postaviti pitanje i ja ću biti tu za njih. Na mojoj web stranici Doula Sanja imaju pomoć liječnika koji će odgovoriti na sva pitanja koja su iz domene liječnika, koji će dati drugo mišljenje i svoj sud. Kod mama koje su iz prijašnjih trudnoća imale loša iskustva, o tim iskustvima razgovaramo, analiziramo ih i ovaj puta odabiremo alternativne mogućnosti.

·  Koje su najčešće zablude o ulozi doule i kako ih razjašnjavate svojim klijentima i široj javnosti?

Najčešća zabluda o ulozi doule je da su one „moderne“ babice. Da one porađaju žene u bolnici, po kućama ili da su one nešto novo izmišljeno kako bi razmaženim mamama uzele novac. Doule nisu ni jedno, ni drugo, ni treće. Parovi će najčešće angažirati doulu ako im je potrebna podrška, ako im je potrebno znanje iz područja koje im je novo i strano, ako su imali prethodno loše porođajno iskustvo ili po preporuci nekoga kome je njegova doula uvelike pomogla. S parovima se ne razjašnjavam, jer oni dolaze kod mene baš zbog mene. U široj javnosti ponekad dolazi do upitnika iznad glave što je doula i kakva je to novotarija, to rješavam vrlo jednostavno, objasnim što doula radi, koje su dobrobiti mene kao doule i koje benefite nudimo. Neki će prihvatiti objašnjenje i biti oduševljeni, a neki neće. Prvi će me u 99% slučajeva angažirati, a ovi drugi neće angažirati doulu, no to je osobna stvar svakog pojedinca.

·  Kako se nosite sa stresom i emocionalnim izazovima koji dolaze s podržavanjem trudnica i njihovih obitelji?

Biti doula me opušta i uživam u svakom kontaktu s mojim doula obiteljima, stres mi stvaraju pojedinci koji očekuju neostvarivo, npr. žele brz porod, a kada se to i dogodi žao im je što sam bila prekratko uz njih ili žele da uđem prije nego što mogu, a ja ne mogu ući do 5+ prstiju otvorenosti. Ili nisam sjedila satima ispred rodilišta bez obzira što nisam mogla uæi unutra zbog pravila bolnice. Ili nauèim ih i poduèim sve, a kada shvate da mogu sami otkažu suradnju. Do sada sam imala takav sluèaj tri/èetiri puta i svaki puta sam ozbiljno razmišljala da odustanem od doula poziva trajno. Ne trpim nepravdu, pogotovo kada se dajem 200 % od 0 do 24 sati dnevno, sedam dana u tjednu.

·  Kako pristupate edukaciji trudnica i njihovih partnera o opcijama koje imaju tijekom poroda, uključujući medicinske intervencije i prirodne metode?

U ponudi edukacija koje provodim sa parovima/trudnicama imam grupne i individualne radionice. Grupne radionice odvijaju se u malim skupinama, a individualne u domu mojih trudnica ili online za parove koji nisu iz Zagreba. Kroz tri radionice pod zajedničkim imenom Čarolija trudnoće i majčinstva – školica za trudnice, rodilje i parove, parove informiram o tegobama koje bi se mogle javljati kroz treće tromjesečje. Upoznajem ih s činjenicama kako porođaj može krenuti, kako će teći, kako si pomoći kod kuće, kako u rodilištu, kako komunicirati sa bolničkim osobljem, na koji način partner može pomoći, koje nas bolničke procedure čekaju u pojedinom rodilištu, kako se gibati, kako disati i kako se opustiti kroz porod te sve ono što ih čeka nakon porođaja u porođajnom odjeljku, na odjeljku babinjača i kasnije kada dođu s djetetom kući. Radionice su sadržajne i daju sliku iz prvog reda o svemu onom što trebaju znati od trudnoće, do poroda i kasnije do dana roditeljstva.

·  Možete li opisati svoje iskustvo s podrškom trudnicama koje se suočavaju s visokorizičnim trudnoćama ili specifičnim zdravstvenim problemima?

Meni je važno da trudnica o zdravstvenim temama razgovara sa svojim liječnikom. Ja je mogu smiriti, reći joj kako da si pomogne na prvu i uputiti je na njenog liječnika na daljnje savjetovanje. Ukoliko je trudnica u strahu ili ju je ulovila panika jer se boji za bebu mogu joj pomoći da se opusti, smiri i biti tu za nju.

·  Kako se vaš pristup i filozofija kao doule mijenjala kroz godine rada u ovoj profesiji?

Već u startu, nakon same obuke sve sam stvari vezano za doulanje stavila na svoje mjesto, trudim se slijediti svoj poziv najbolje što znam i mogu. Jedino što se promijenilo kroz godine je da sam postala opreznija i mudrija.

·  Kakve su vaše metode za podršku trudnicama koje se suočavaju s perinatalnom tjeskobom ili depresijom?

Količinu susreta parovi odabiru  izborom paketa. Ukoliko žele potpunu uslugu odabrat će paket br. 1., ukoliko već imaju predznanje odabrat će neki od drugih paketa. Ukoliko žele da ih pratim i u babinju, bit ću tu za njih. Ukoliko mama pokazuje znakove depresije, tjeskobe, psihoze ili slično, bit ću tu razgovorom ili svojim prisustvom. Ukoliko vidim da su stvari ozbiljnije, parove ću uputiti stručnoj službi koja će parovima biti od veće pomoći.

·  Što smatrate najvažnijim aspektom kontinuirane edukacije za doule i kako osiguravate da ostanete informirani o najnovijim istraživanjima i praksama u Vašem polju?

Najvažniji aspekt kontinuirane edukacije je znanje koje možemo prenositi dalje svojim trudnicama i koje možemo primjenjivati u svom svakodnevnom radu. Doula sam dugi niz godina i konstantnom edukacijom ulažem u sebe i našu doula zajednicu. Mentorica sam svojim mladim kolegicama što me jako veseli i uvijek sam na usluzi. Kod mene glupa pitanja ne postoje i uvijek na kraju svake poruke i svakog maila volim napisati „ukoliko me zatrebate za bilo što tu sam“. Kako sam napisala stalno sam u toku, čitam, učim, educiram se i što je najvažnije stalno sam na porodima, maksimalno predana svom doula pozivu.

FOTO: Sanja Bukač Štritof, Unsplash, Pexels.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci