Budimpešta: Vajdakhunyad je poput Disney dvorca, krije divne priče i pregršt zabave

Sadržaj članka

Podijeli

Nevjerojatni Fishermans Bastion sa svojih sedam vidikovaca, toplice, Budimski dvorac, Ferris Wheel, najljepša kavana na svijetu New York Cafe, predivna zgrada mađarskog Parlamenta, vožnja brodom po Dunavu, gulaš i chimney cake, samo su neki od snažnih aduta Budimpešte koji iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Za svakoga se nađe ponešto, a grad se tako brzo i lako uvuče pod kožu.

Svaki detalj grada nosi posebnu priču iz prošlosti koja se tako skladno uklopila u sadašnjost dajući Budimpešti poseban šarm i profinjenost. U nekim dijelovima grada, učinit će vam se da ste zakoračili u bajku iz koje ne želite izaći. Jedan takav kutak Budimpešte je dvorac Vaidakhunyad i sve što se oko njega nalazi. Mene je zaintrigirala priča kako je uopće ovaj dvorac sagrađen. Iz ove perspektive je teško povjerovati da je to zapravo bio kartonski dvorac. Kako to? Priča je prava slavljenička. Naime, kada se obilježavala obljetnica postojanja 1000 godina  Mađarske, Ignác Alpár, 1896., napravio je Vaidakhunyad od drveta i kartona kako bi prikazao dugu tradiciju arhitekture i različite stilove gradnje koji su se mijenjali kroz povijest. No, Vaidakhunyad  se silno svidio građanima pa je odlučeno da se sagradi permanentna verzija od kamena i tako ostane na tom mjestu kao građevina koja spaja različite arhitektonske stilove, zapravo sve koji su obilježili mađarsku arhitekturu kroz povijest. Zapravo, to je arhitektonski hommage 21 različitoj građevini, među kojima su crkva i dvorac koji su povezani s mitom o Drakuli. Dvorac Vajdahunyad od kamena i cigle, kakvog ga danas znamo, izgrađen je u Városligetu 1908. Temeljeći svoj dizajn na klasičnom transilvanskom gotičkom modelu.

Što sve možete vidjeti i doživjeti u Vajdakhunyadu

U dvorcu se danas nalazi Muzej poljoprivrede. Zgrada se nalazi na umjetnom otoku u jezeru Városliget i do njega se može doći preko četiri mosta.

Glavnom ulazu u dvorac Vajdahunyad može se prići kroz kameni most sa kipovima lavova. Takozvana Vrata od mosta podsjećaju na tipična srednjovjekovna dvorska vrata, okružena romaničkim krilom s lijeve strane i gotičkim krilom s desne strane. Unutarnje se dvorište prostire u stilu koji podsjeća na gotičku katedralu. Tu ćete vidjeti kip Anonimusa koji u jednoj ruci drži olovku, a u drugoj spis, glava mu je prekrivena kapuljačom, a lice se ne vidi. Ova je skulptura nastala u čast redovnika koji je zapisao svu poznatu mađarsku povijest, priče i legende o Budimpešti, no s vremenom je njegovo ime zametnuto, izbrisano i zaboravljeno. Ipak, Mađari su zbog zahvalnosti za sve učinjeno, ovom redovniku u čast, dali izraditi ovu neobičnu skulpturu za koju se vjeruje da donosi inspiraciju kada se dodirne njegova olovka.

Dominantna komponenta pročelja katedrale je impozantna ružica izrađena u radionici Mikse Rótha. Nasuprot prednjem dvorištu nalazi se romanički klaustar koji je bio posebno drag srcu Alpára, čiji stupovi, korbe i kapiteli stupova rekreiraju detalje srednjovjekovnih mađarskih spomenika.

Dolaskom do glavnog ulaza u muzej ulazi se u barokno razdoblje, okrenuto prema pročelju palače iz razdoblja Marije Terezije. Kada gledate dvorac s klizališta, odnosno jezera, možete vidjeti završno pročelje gotičkog krila i renesansnog krila muzeja.

Zgradu nisu poštedjeli ni ratovi, a obnova od bombardiranja završena je 1959. godine. Dvorac Vajdahunyad, jedno od najslikovitijih gradskih arhitektonskih remek-djela, 1991. je postao zaštićena građevina. Danas je omiljena kulisa za slikanje na Instagramu, dnevno je posjećuju horde turista koji joj tepaju da je to oživljen Disney dvorac, dok ga neki nazivaju mađarskim Hogwardom.

Najveće klizalište u Europi

No, ono što mene osobno, posebno oduševljava jest sve ono što se događa oko dvorca. Advent koji zimi pretvara ovaj prostor u čaroliju sa stotinama lampica, mirisima vruće hrane i pića i nasmiješenim licima brojnih posjetitelja. A klizalište je najveće u Europi, a površina mu iznosi 12 000 četvornih metara. Klizalište City Park počelo je primati prve mase klizača 29. siječnja 1870., kada ga je svečano otvorio princ Rudolph.

Klizalište je otvoreno na inicijativu Peštanskog klizačkog saveza, koji je osnovan 12. studenoga 1869. godine u kartašnici kavane Steingasser (Petőfi) na Dunavskoj obali. Duga je bila procedura da Udruga dobije suglasnost Gradskog vijeća za izgradnju klizališta na jednom dijelu jezera na kojem bi peštanske dame i gospoda mogli besplatno uživati ​​u užicima klizanja. Prvi “klizački paviljon” bio je mali drveni štand podignut na obali jezera, koji je nažalost stradao u požaru 1874. godine. Upravo nakon ovog tragičnog događaja gradsko je vodstvo dalo konačnu dozvolu za gradnju nove zgrade.  Provedeno je u roku od nekoliko godina prema nacrtima arhitekta Ödöna Lechnera.

Danas cijena klizanja za cijeli dan vožnje i najam klizaljki iznosi 1500 do 2000 forinti i vrijedi svakog uloženog novčića. Zaista je poseban doživljaj klizati s tolikim brojem ljudi u isto vrijeme, dok se oko tebe uvijaju vizure impozantnog dvorca, a glazba pokreće svaki mišić, a svjetla iscrtavaju obrise okoliša kao vješt kaligraf.

Jezero za čisto uživanje

U ljetnim mjesecima se ovo klizalište pretvara u jezero i pruža osvježenje te osjećaj uživanja u zelenoj raskoši. Ovdje možete unajmiti čamac s veslima za 2500 forinti ili pak pedalinu i za svega 3500 forinti uživati u polusatnoj vožnji, dok oko vas plivaju patke i dok se probijajući kroz granje pred vama otvaraju vizure dvorca i postaju još privlačnije. Mostovi i Trg Heroja koji možete gledati s vode, iz ove su perpektive još veličastveniji. Pritom, poznato je koliko voda djeluje umirujuće, stoga je prava šteta ne zaploviti ovom vodom i otpustiti sav stres koji ste sobom ponijeli. Osmijesi ostalih turista i međusobna duhovita dobacivanja i dosjetke, dodatno će vas povezati ne samo s jezerom i dvorcem već i Budimpeštom u cijelosti. Ovo je mjesto, također, vrlo popularno i za djevojačke i momačke večeri kada se grupe mladih i cijelog svijeta ovdje dolaze zabaviti i stvoriti sretne uspomene.

Po silasku s jezera, možete dodatno osvježenje i okrepu potražiti u obližnjim restoranima i kafićima čija je usluga zaista na visokom nivou. Cijene su pristupačne, pogled nevjerojatan, a dojmovi koje ćete odavde ponijeti, zauvijek će oplemeniti vaš osobni svijet. Barem moj jesu.

Slični članci