Biljana Zlatanović: Veliki intervju o ženskom zdravlju i inovativnim gaćicama koje olakšavaju život tijekom menstruacije

Sadržaj članka

Podijeli

Nakon nemalog broja oboljenja pa čak i smrtnih slučajeva žena nakon nošenja tampona, zaista je krajnje vrijeme da se podigne glas o važnosti reproduktivnog zdravlja, ali i uklanjanju menstruacije s popisa tabu tema modernog društva. Malo se zna o opasnostima koje prijete zbog nedovoljne informiranosti o tamponima, poput šoka toksičnog sindroma, hormonskim poremećajima, poremećajima endokrinog sustava te stvaranju gljivica i bakterija. Bakterije vole krv i što tampon duže ostaje u tijelu, veće su šanse za ugrožavanje zdravlja.

FOTO: Onwa

Jedna od prvih osoba koja je progovorila o tome koliko je važno informirati se o reproduktivnom zdravlju i poduzeti konstruktivne poteze koji će pridonijeti rješavanju ove problematike je Biljana Zlatanović. Ova borbena djevojka, stoji iza brenda menstrualnih gaćica Onwa. Osim što izgledaju elegantno i lijepo, one uvelike olakšavaju ženama kretanje tijekom menstruacije, zdravije su te pružaju osjećaj slobode i prozračnosti bez nelagode, stezanja i sputavanja.

Brend Onwa

Biljana je pokrenula brend Onwa nakon dugogodišnjeg istraživanja o reproduktivnim i rodnim pravima te ženskom zdravlju, nakon master studija iz kulture u Francuskoj.

Od sada su menstrualne gaćice dostupne i na hrvatskom tržištu te širom svijeta, što je uistinu velika vijest i uspjeh za ovaj brend iz Srbije.

Što je važno znati o menstruaciji, Biljaninom aktivizmu i poslovnim poduhvatima, pročitajte u redovima koji slijede.

FOTO: Onwa

Koji su to mitovi koji su i dalje prisutni u društvu kada je u pitanju menstruacija? Što si tijekom svog istraživačkog rada otkrila, a da te istinski iznenadilo, rastužilo i potaklo na aktivizam?

Najpre mit da je menstruacija nešto prljavo, da je skoro kao bolest. To me rastužuje jer mnoge žene u to i veruju, pa ne dozvoljavaju sebi da budu aktivne članice društva, već se nekad zatvaraju bez preke potrebe. Ovde ne govorimo o ženama koje su zaista u jakim bolovima. Ipak je tužno oduzeti nešto sebi iz potpuno pogrešnih razloga.

Ono što me isto rastužuje je menstrualno siromaštvo koje je zapanjujuće. Ni jedna žena ne bi trebalo da razmišlja da li će kupiti hleb ili uloške. To treba da bude regulirano zdravstvenim osiguranjem. Ili da se barem ne terete menstrualni proizvodi kao luksuz i oporezuju kao takvi. Ali to nam pokazuje u kojoj meri je i menstruacija obavijena velom mizoginije, jer odluke o brojnim stvarima u vezi sa istom donose muškarci. Kada su ulošci i tamponi nastajali, ideju su dobile žene, ali su na čelu svih velikih kompanija muškarci. Zato nije ni čudno što su u njima upravo supstance koje su štetne po žensko telo.

FOTO: Onwa

Mnogo puta do sada si u javnosti spominjala dokumentarac Tampon, moj intimni neprijatelj. Dokumentarac je objelodanio, uz laboratorijska istraživanja, i rad na terenu da se u tamponima i ulošcima, nalazi više od 30 štetnih, kemijskih supstanci, od kojih je neke Europska unija u potpunosti zabranila za korištenje. Jedna si od najglasnijih aktivistica koja je u javnost iznijela rezultate istraživanja koje je provelo Sveučilište Harvard, gdje je dokazano da postoji korelacija između pobačaja i jednog od tih elemenata, a da ne govorimo o opasnostima poput šoka toksičnog sindroma, raznih hormonskih poremećaja, poremećaja endokrinog sistema i stvaranja brojnih gljivica i bakterija. Kakva je danas situacija s korištenjem tampona?

To istraživanje je izašlo 2017. godine i, iako je bilo malih pomaka, najveće kompanije nisu mnogo šta promenile. Obećavale su zamenu supstanci, ali je problem u tome što je potrebno na primer plastiku omekšati kako bi tamponi i ulošci bili mekši. To se radi sa brojnim drugim proizvodima i materijalima, ali je ovde problem što oni idu na naše intimne delove.

Jedan od problema je taj što je ovo istraživanje bilo na francuskom jeziku, te su mnoge od tih informacija dostupne samo na ovom jeziku. Mada i na engleskom ima dosta toga. Ali kao jedno nezavisno istraživanje, ne dobija dovoljno na važnosti van okvira te zemlje, iako je u njoj upravo to istraživanje i taj dokumentarac pokrenulo čitavu lavinu komentara i želje da se stvari promene. Tako devojke i žene u Francuskoj uveliko prelaze na alternative.

FOTO: Onva

Treba li ih onda uopće nositi pa čak i kratko? Je li problem isključivo u njihovom materijalu? Isticala si da je Francuska uvela nove materijale kako bi se izbjegli loši scenariji. Je li to uistinu pomoglo?

Nisam lekarka, te se ne bih usudila da potpuno dijabolizujem uloške i tampone. Važno je ukazati na rizike. To opet ne znači da ih uopšte ne treba koristiti, jer je svako telo drugačije. Kako da znamo čije će kako da reaguje? Jednostavnim osluškivanjem. Meni su mnogo smetali i mnogo sam mirnija od kad sam prešla na gaćice. To ne znači da sve devojke i žene imaju iste reakcije kao ja, u vidu osipa, neprijatnih mirisa itd. Nekima možda nikada ništa neće biti. Važno je sa znanjem pristupati određenim proizvodima i razumeti naše telo. Ono je mudro, šapnuće nam šta želi.

Postoji li uopće „zdrav“, odnosno preporučljiv tampon?

Postoje bio opcije i za njih se ne koriste brojne supstance koje se koriste u običnim tamponima. Pri prvom nošenju se primeti razlika.

Menstruacija i dalje tabu tema?

Zašto je i dalje sramota govoriti o menstruaciji i odakle nelagoda kupovati uloške? Odakle strah da će se na odjeći vidjeti mrlje od menstrualne krvi? Je li i dalje riječ o vjerovanju kako je žena nečista tijekom menstrualnog krvarenja iz onog vremena kada je za vrijeme ciklusa bila primorana živjeti u štali i kriti se od ukućana?

Da, i dalje postoji velika stigma koja se vekovima prenosila sa koleno na koleno i neće tek sada lako nestati. Potrebne će biti opet generacije kako bi se ta stigma potpuno izbrisala. Takođe tu možemo diskutovati o tome koliko je menstruacija intimna stvar, jer za mnoge jeste. Ti ljudi neće želeti da o tome pričaju, ali, po mom mišljenju, to je upravo ono gde se stigma stvara. Vrlo često se to ,,intimno” razume kao nešto o čemu treba ćutati.

S druge strane, menstruacija nije bila tema javnog diskursa jer same žene to nisu bile. Kada nisu radile, nije se postavljalo pitanje, ostajale su kod kuće i krvarile uglavnom na delove stare odeće ili stare krpe. I to im je bilo dovoljno. Cela priča oko menstruacije počinje tek onda kada žena okupira javni prostor. Ta ideja delimično ide ruku pod ruku sa kapitalističkim modelom rada. Žena koja krvari ne treba da pokazuje bilo kakve znake slabosti, nije smela da omete ženu u radu, te menstruaciju treba što bolje sakriti zahvaljujući proizvodima poput uložaka. Krpe su znale lako da ispadnu. Tako da se stigma u tom nekom smislu nastavila, ali je bilo potrebno prodati uloške i tampone, te je ipak bilo potrebno otvoriti neki prostor razgovora, pa makar i u metaforama.

FOTO: Onwa

Pokrenula si brend Onwa kao svoj doprinos u normalizaciji menstruacije. Možeš li opisati kako i zašto se rodila ideja?

Ideja se rodila nakon pomenutog dokumentarca. Baš tada sam završavala master studije u Francuskoj i sve to me je potreslo i počela sam da tražim rešenja za sebe. Kada sam ih konačno našla, videla sam da kod nas nema mnogo opcija. Čak sam i pokušala neke proizvođače da ubedim da krenu da ih prave, želela sam zaista samo da i drugim ženama bude olakšano kao i meni. Nakon što se nisu pojavljivale, rešila sam da ih napravim ja, odnosno da pomoć potražim u nekoj od poznatih fabrika za proizvodnju veša sa velikim umećem. A ja sam želela da na taj način nastavim aktivistički rad koji će biti otelotvoren u proizvodu, ali i velikoj edukaciji oko njega.

Gaćice koje upijaju 8 do 12 sati

O kakvim je gaćicama riječ? Na koji način olakšavaju ženama?

Radi se o gaćicama koje se sastoje od pamuka, bambusa koji je upijajući sloj, ali koji je i antialergijski i antibakterijski. Tu je i zaštitni materijal koji ne samo da štiti već i otpušta višak vlažnosti iz menstrualne krvi što doprinosi tome da se osećamo suvo. Olakšica dolazi u vidu udobnosti koja je fenomenalna, ali i tome što mogu da se nose između 8 i 12 sati, te uklanjaju tu mentalnu stegu i to da mi kao žene uvek imamo gomilu stvari na koju moramo da mislimo. Ideja mi je zaista bila da žena može da obuče menstrualne gaćice i da mirno ode na posao, da ne razmišlja hoće li menjati zaštitu na 3 ili 4 sata, hoće li neprijatno mirisati, itd.

Gdje se mogu naručiti, kolika je cijena?

Mogu se naručiti preko našeg sajta www.onwa.rs. Imamo dva modela, Comfy za normalnu menstruaciju koji košta 28€ i Super Power za jaku menstruaciju i koštaju 30€. Paket od tri para gaćica košta 77€, a sastoji se od dva para Comfy gaćica i jednog para Super Power gaćica.

Što kažu žene koje su ih isprobale?

Žene su oduševljene što nema neprijatnih mirisa, udobnošću, mekanošću materijala i dizajnom. Zaista je puno lepih komentara. Nakon faze testiranja i pravljenja prototipa, otkrili smo šta je funkcionisalo, šta nije i sada imamo gaćice koje odlično funkcionišu.

Ostaješ pri ovim modelima i ovoj ideji ili planiraš uvesti još noviteta na tržište?

Mnogo je planova, samo ću to reći.

Slični članci