All the Light We Cannot See: Serija koja se gleda u jednom dahu

Sadržaj članka

Podijeli

Knjiga All the Light We Cannot See od 2014., kada je izdana, do danas, postala je kulturni fenomen, prodan u više od 15 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Njen autor Anthony Doerr osvojio je brojne nagrade, za ovo djelo koje je pisao punih 10 godina. Trud se isplatio jer je osvojio Pulitzerovu nagradu za fikciju i Carnegiejevu medalju, a All the Light We Cannot See postao je i bestseller New York Timesa. Osim kritike, osvojio je i srca čitatelja iz cijelog svijeta, o čemu svjedoči i činjenica da je preveden na čak 40 svjetskih jezika.

Sve su ovo razlozi koji su išli u prilog ideji da se ovakvo djelo ekranizira. Netflix se s pravom učinio kao idealna platforma za predstavljanje ove priče u 4 dijela, u formi mini serije koja se gleda u jednom dahu.

Iako je knjiga dublja i emotivnija, serija All the Light We Cannot See, ovih je dana s lakoćom, pažnju filmofila usmjerila na sebe nudeći publici materijal za uživanje u toploj priči koja unatoč strahotama rata, vraća vjeru u dobrotu i iskrenu ljubav.

Radnja All the Light We Cannot See

Radnja se odvija u vrijeme Drugog svjetskog rata u Francuskoj, u pitoresknom obalnom gradiću, Saint-Malo. Idilu su narušili nacisti osvojivši grad, a opasnost vreba svakoga dana zbog bombardiranja Saveznika koji Saint-Malo pokušavaju osloboditi. Dok padaju bombe i granate, gradom se širi Pokret otpora koji pametnim i šifriranim djelovanjem, nagriza snagu nacista. Paralelno pokazuju koliko je važna i dirljiva snaga zajedništva, poštovanje i vjera u svoje bližnje. Također, i oni koji su na suprotnim stranama, ne moraju nužno dijeliti ideologiju za koju su prinuđeni boriti se. I taj začin ljudskosti je toliko sladak i umirujući.

Poruke koje vraćaju nadu da dobro pobjeđuje

Koliko samo jedna osoba, koja je strastvena i iskrena u tome što radi, može utjecati na život osobe, pogotovo djeteta, uvjerila sam se više puta. Inspirativni govori, zanesenost idejom i autentičnost, zauvijek ostaju u svijesti i bude u želju za istraživanjem, ali i uživanjem u svakoj spoznaji koju dobiješ hipnotizirano prateći svoju odabranu, inspirativnu osobu. Takav je lik (op.a. kojega je upriličio, meni omiljeni, Hugh Lauri) Profesora koji je ratni veteran iz Prvog svjetskog rata, ali i radio amater koji je vodio večernje emisije namijenjene djeci. Svojim monolozima otkrivao im je znanstvene istine, moralne vrijednosti te im potpuno nesvjesno usadio ljubav prema radiju, ali i vjeru u dobro.

Glavni junaci, slijepa djevojčica iz Francuske Marie i njemački mali genijalac koji zna sve o radio prijemnicima, Werner (Louis Hofmann), dijelili su istu strast i obožavanje profesorove emisije koja ih je zbližila. Werner se zaljubio u njen glas, njene priče i toplinu koja mu pružala ljepotu i blistavost u tami rata.

Naime, Werneru je djetinjstvo oduzeo Gestapo, regrutirajući ga u najelitniju školu koja mu je izoštrila znanja i vještine za rad s radijem i elektronikom, paralelno s vojnom obukom i, kasnije ga uvukla u ratne borbe, od Istočnog do Zapadnog fronta.

Dok je Marie, doputovala iz Pariza sa svojim ocem Danielom, ključarem Prirodoslovnog muzeja kojeg je utjelovio sjajni Mark Ruffalo, spoznala je da je njen praujak Etienne kod kojega su se sklonili, glavom i bradom – Profesor kojega je toliko obožavala slušati.

Rečenice poput: “Čak i u potpunoj tami još uvijek postoji svjetlo u vašem umu” , „Otvori oči i vidi što možeš s njima prije nego se zauvijek zatvore“, „Zar ne želiš živjeti  prije nego što umreš?“, mala je tvornica poleta kojega suptilno kroz likove i njihove postupke usađuju i u gledatelja. Na kraju dana, svi mi vodimo neke osobne bitke i ratove za koje nam je potrebno malo boosta i ohrabrenja. U borbi koja ne prestaje, izgube se i ideali pa je važno posjetiti se na njih i što to oni čine za nas same.

Estetika filma oduzima dah

Osobno me se posebno dojmila estetika filma, zadivljujući kadrovi i predivno, umjetnički odrađen color i poigravanje svjetlošću i tamom. Svaki kadar je pravo umjetničko djelo. Vrhunski kostimi, pričali su priču za sebe i uveli nas s lakoćom u četrdesete godine prošlog stoljeća.

Briljantan um Arie Mie Loberti

Ono što čini seriju posebnom jest i činjenica da je protagonistica koju je odglumila, debitantica Aria Mia Loberti, donijela neki poseban tračak intelektualne snage, mudrosti, mirnoće i finoće svojim izrazom. Obojila je cijelu seriju jedinstvenim tonovima koji tako milo utječu na cjelokupni dojam, ali s dozom profinjene snage i dostojanstva. Zaista zadivljuće. I sama glumica se nosi s achromatopsijom koja je genetski poremećaj vida koji uzrokuje potpunu ili gotovo potpunu nemogućnost razlikovanja boja i osjetljivost na svjetlost i slabovidnost u uvjetima visokog osvjetljenja, a unatoč tome je diplomirala filozofiju, komunikologiju i političke znanosti, sa sporednim predmetima starogrčkog jezika i retorike, magistrirala je antičku retoriku s odličnim uspjehom na Royal Hollowayu, Sveučilišta u Londonu. Također, započela je doktorski studij antičke retorike na Sveučilištu Pennsylvania State… onda je jasno kako je riječ o blistavom umu i snazi koja je tako uvjerljivo donijela lik Marie, oplemenivši seriju na impresivan način.

FOTO: Screenshot

AUTORICA TEKSTA

Slični članci